Kapital podjetnika - 9300

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
milo
Začetnik
Začetnik

Kapital podjetnika - 9300

Odgovor Napisal/-a milo »

Pozdravljeni,

Imela bi vprašanje glede kapitala s.p.-ja. Pomagala sem sestri pri sestavi bilance za l. 2010 in res mi ni jasno kako je glede kapitala podjetnika. Kaj vse se šteje v kapital?

Nekam visok je bil namreč ta kapital, čeprav je po eni strani logično glede na to, da posluje z dobičkom. Kakorkoli, bi res prosila za obrazložitev kaj vse spada na konto 9300 preden dokončno oddamo bilance. Nebi rada, da naredimo kakšno neumnost :oops:

Hvala za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Kapital podjetnika - 9300

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako kot pri družbah, je tudi podjetnikov "kapital" sestavljen iz več "sestavin. Kapital tako predstavlja sredstva, ki jih je podjetnik prinesel v dejavnost, dobiček in pretok sredstev med gospodinjstvom in s.p.-jem. V bilanci ju izkazujemo skupaj, a knjigovodsko jih moramo izkazo9vati ločeno. Gre za zelo različne kategorije "kapitala".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
milo
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a milo »

Hvala za pojasnilo. Saj malo se mi je dozdevalo, da je tako, vendar nisem bila prav sigurna kaj naj seštevam zato sem (začasno) razliko, ki je ostala odprta dala pod kapital. Bom pa še enkrat morala preverit (seštet) preden oddam.

Hvala :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če podjetnik posluje daljše obdobje z dobičkom, je lahko kapital kar velik. Tega povečujejo tudi vsi pritoki iz gospodinjstva, dočim dvigi gotovine tega zmanjšujejo in predstavljajo kaj kmalu "negativen! kapital (terjatev do podjetnika).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori