strošek amortizacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
čeli
Nov član
Nov član

strošek amortizacije

Odgovor Napisal/-a čeli »

ko kupim - stroj in imam potem jst strošek amortizacije a ne morem jst ta znesek kam plačevati in če ja kam jst to nakazujem, jst sem čist zgubjena in sem začetnica zato je mogoče za vas tako butasto vprašanje, ampak mene to res zanima.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: strošek amortizacije

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stroj ste kupilo od dobavitelja in zanj plačali. To je le denarni odliv, strošek nastane z obačunom amortizacije, kar pomeni, da strošek nabave razporedite na dobo amortiziranja. To je vse, plačevat ni potrebno nikamor.

Stroj ste kupilo od dobavitelja in zanj plačali. Knjigovodsko to pomeni povečanje sredstev (osnovnih sredstev) in nastanek obveznosti do dobavitelja. Ko ste stroj plačali, se zmanjša obveznost do dobavitelja in zmanjšajo vaša denarna sredstva. Amortizacija predstvlja le strošek osnovnega sredstva. Strošek pa predstavlja le vrednostno ovrednoten potrošek materiala, v tem primeru stroja. Ker sroja ne porabimo na enkrat kot material, temveč se izrablja (troši) v daljšem obdobju, tako tudi razporedimo strošek obrabe - amortizacije. Ocenimo življendko dobo stroja (dbo uporabnosti) in izračunamo delež te obrabe v enem letu (stopnja amortizacijeI). Torej amortizacija predstavlja le strošek uporabe stroja, ki tako prehaja na naše poslovne učinke.

Če pravilno ocenimo dobo amortiziranja, se nam vkalkulirana amortizacija v ceno naših produktov s prodajo povrne in amortiziran stroj zamenjamo z novim. Namen amortizacije je torej enakomerno porazdelitev stroška v dobi uporabnosti stroja ter da, ko je stroj amortiziran nabavimo novega. Predpostavka je, da je vrednost prodanih produktov krije vse naše stroške in seveda dobiček.

A obračun amortizacije vam gre?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
čeli
Nov član
Nov član

Re: strošek amortizacije

Odgovor Napisal/-a čeli »

najlepša hvala za vaš odgovor, saj mi je zelo pomagal. Ja obračun amortizacije mi gre ja sam tole mi ni bilo čisto jasno. Še enkrat hvala za vaš odgovor, dobro da sem našla vaš forum saj mi zelo pomaga pri vodenju knjig, saj naj tega no veliko večino v času študija niso naučili in sedaj sam debelo gledam in si delam sive lase.
Odgovori