PRODAJA OSNOVNEGA SREDSTVA
Moderator: Mirko Zbačnik
-
karmensita
- Nov član

PRODAJA OSNOVNEGA SREDSTVA
imam sledečo situacijo.
v prvi polovici meseca smo prodali OS, ki se še ni zamortiziralo.
do kdaj obračunam amortizacijo oz. s katerem dnem naj ga izločim.
hvala.
v prvi polovici meseca smo prodali OS, ki se še ni zamortiziralo.
do kdaj obračunam amortizacijo oz. s katerem dnem naj ga izločim.
hvala.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: PRODAJA OSNOVNEGA SREDSTVA
Do konec meseca prodaje. Ste zavezanec za DDV?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
karmensita
- Nov član

hvala.
ja. smo zavezanec za ddv.
no pri tem OS DDV ni bil nikoli obračunan oz. upoštevan, ker je bilo kupljeno v tujini, EU. tudi prodali smo ga v tujino, EU.
ja. smo zavezanec za ddv.
no pri tem OS DDV ni bil nikoli obračunan oz. upoštevan, ker je bilo kupljeno v tujini, EU. tudi prodali smo ga v tujino, EU.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Potem glede DDV-ja ne bo problema. Poračunati bi morali DDV od preostanka dobe petih let, kjer se računa po dnevih. 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tudi če bi ga prodali doma, ne bi bilo poračuna DDV, temveč bi ga obračunali in kupcu zaračunali od prodajne vrednosti. lpMirko Zbačnik napisal/-a:Potem glede DDV-ja ne bo problema. Poračunati bi morali DDV od preostanka dobe petih let, kjer se računa po dnevih.
Pri pridobitvi OS iz EU ste naredili samoobdavčitev, pri kateri ste uveljavili odbitek vstopnega DDV. Knjižba je bila 160|260, in če bi OS izločili kar tako, bi morali DDV zdaj popravljati.karmensita napisal/-a:no pri tem OS DDV ni bil nikoli obračunan oz. upoštevan, ker je bilo kupljeno v tujini, EU. tudi prodali smo ga v tujino, EU.
Za prodajo OS pa velja določilo v Zakonu o DDV:
70. člen
(prodaja osnovnih sredstev v obdobju popravkov)
(1) Če davčni zavezanec v obdobju popravka osnovno sredstvo proda, se šteje, kakor da se osnovno sredstvo uporabi za njegovo ekonomsko dejavnost do konca obdobja popravka.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Da res je - in res je, da ste me isti kiks že enkrat popravili.orljek napisal/-a:Tudi če bi ga prodali doma, ne bi bilo poračuna DDV, temveč bi ga obračunali in kupcu zaračunali od prodajne vrednosti. lp
Mirko
Mirko

-
karmensita
- Nov član

ok. enkrat je bila samoobdavčitev verjetno narejena. jaz na žalost zaradi dediščine v računovodstvu, ki sem ga prevzela, tega podatka nimam. sem šla fizično poiskati račun, ki je pokontiran 040/221. vpogleda v računovodski program nimam, dnevnik knjiženja za leto iz katerega je faktura ne obstaja.
kakor se spomnem, pa ne vem če je čisto tako, se ddv obračuna od trenutne tržne vrednosti. ta pa je dosti manjša kot je knjigovodska vrednost osnovnega sredstva. OS je bilo namreč prodano v minus.
takšna prodaja je bila tukaj že narejena, DDV ( samoobdavčitev ) se nikoli in popravljala. reviziji sem ravno prejšnji teden takšno prodajo in vse knjižbe, ki sodijo k temu pokazala in je bilo ok.
zdaj sem pa prav malo v dvomih, kako tukaj zadevo naredit, da bo čisto prav.
kakor se spomnem, pa ne vem če je čisto tako, se ddv obračuna od trenutne tržne vrednosti. ta pa je dosti manjša kot je knjigovodska vrednost osnovnega sredstva. OS je bilo namreč prodano v minus.
takšna prodaja je bila tukaj že narejena, DDV ( samoobdavčitev ) se nikoli in popravljala. reviziji sem ravno prejšnji teden takšno prodajo in vse knjižbe, ki sodijo k temu pokazala in je bilo ok.
zdaj sem pa prav malo v dvomih, kako tukaj zadevo naredit, da bo čisto prav.
Saj smo trije povedali : če ste pri prodaji obračunali DDV, je to vse.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Če ste pri prodaji zaračunali DDV, je zadeva čista. V kolikor ste prodali z izgubo, to zadeva vašo poslovno odločitev. Tržni pogoji so pač taki.
Mirko
Mirko

-
karmensita
- Nov član

DDV-ja nismo obračunali, ker smo prodali v EU.
Sem tekom debate to že pozabil - ni treba nič več storiti, lpkarmensita napisal/-a:DDV-ja nismo obračunali, ker smo prodali v EU.