poslovodna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: poslovodna pogodba

Odgovor Napisal/-a orljek »

novi napisal/-a:Torej je tako O.K.?

Še eno vprašanje: ali bi bilo dobro ali morda celo obvezno plačevati prispevke (OPSVL) od višje osnove, v kolikor bo "direktorskaˇplača kasneje višja?
Tisto bo prišlo v poštev kot obvezno šele naslednje leto - enako kot za spje, sami pa ne plačujte več, kot je treba. lp
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

hvala Orljek, zelo ste mi pomagali , ... morda naslednji mesec le izplačilo prsipevkov.
Kaj na Ajpes moramo tudi kaj oddat ?
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

novi napisal/-a:hvala Orljek, zelo ste mi pomagali , ... morda naslednji mesec le izplačilo prsipevkov.
Kaj na Ajpes moramo tudi kaj oddat ?
Na Ajpesu so mi pojasnili, da za družbenike, ki oddajajo OPSVL in si izplačujejo dohodek na osnovi pogodbe o poslovodenju ni potrebno oddajat na Ajpes NIČESAR.

Lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

ti prispevki mi ne gredo iz glave in sicer:

zasebnik jih plača sam in to prispevke iz bruta ter na bruto prispevke;
v kateri dohodninski stolpec pa bodo ti prispevki prikazani?

ne gre mi v račun, da lahko pri pogodbi o poslovodenju upoštevam kot olajšavo tudi prispevke na bruto, ki jih zavarovanec plača; mene edino to skrbi, da bo med letom imel preveč olajšav in potem na koncu mu država v dohodnini prizna samo prispevke iz bruta in bi moral potem veliko doplačati ... samo to me skrbi :roll:
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

vesnak napisal/-a:ti prispevki mi ne gredo iz glave in sicer:

zasebnik jih plača sam in to prispevke iz bruta ter na bruto prispevke;
v kateri dohodninski stolpec pa bodo ti prispevki prikazani?

ne gre mi v račun, da lahko pri pogodbi o poslovodenju upoštevam kot olajšavo tudi prispevke na bruto, ki jih zavarovanec plača; mene edino to skrbi, da bo med letom imel preveč olajšav in potem na koncu mu država v dohodnini prizna samo prispevke iz bruta in bi moral potem veliko doplačati ... samo to me skrbi :roll:
Saj je samo en stolpec prispevki : če gredo vanj pri normircih vsi prispevki, zakaj ne bi šli tudi tu (oziroma kot pri "navadnih" spjih v obračun)?

Pri "redno" zaposlenih gredo pač prispevki na bruto v stroške delodajalca in tisti iz bruto kot dohodninska olajšava.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

a te prispevke bo potem davkarija avtomatično vklopila v dohodnino?

žal ne poznam sistema normircev, zato mi te zadeve niso znane
SCALE10
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SCALE10 »

Imam še eno vprašanje- torej oseba s poslovodno pogodbo - ji obračunam prispevke od bruto zneska iz pogodbe - kaj pa neto - ji normalno nakažem na njegov osebni račun ali kako je s tem? Kaj pa neto je potem normalno priznan odhodek oz. kako se knjiži?
natasa09
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a natasa09 »

Pozdravljeni.

Imam vprašanje v povezavi s poslovodno pogodbo in upam, da se bo našel kdo, ki mi bo znal pojasniti naslednje:

Direktor podjetja X ima s podjetjem Y sklenjeno poslovodno pogodbo (pogodba po civilnem pravu), v omenjenem podjetju je direktor, ni pa lastnik. Zaposlen je v drugem podjetju. Torej v podjetju Y ni v delovnem razmerju. Mesečno si izplačuje le povračilo stroškov po potnih nalogih (do višine uredbe), nagrade si ne izplačuje. Zanima me ali je potrebno poročanje o potnih stroških na Rek-1 obrazcu? Obdavčeno pa tako in tako ni, kajne?

Najlepša hvala za odgovor že vnaprej.

Nataša
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kolikor je v poslovodni pogodbi predvideno le povračilo stroškov in brezplačno direktorovanje, je to mogoče. Vendar morate kljub temu za izplačila stroškov poročati DURS-u (REK-1).

lp
Odgovori