KNJIŽENJE
Moderator: Mirko Zbačnik
KNJIŽENJE
Imam majčken problem. Izdelujemo izdelek, ki ga vodim pod zalogo blaga (nadaljna prodaja). Za ta izdelek potrebujemo veliko materiala, ki pa ga vodim pod zalogo materiala. Pa me zanima;
ali lahko ko naredimo izdelek (ki je končni) razknjižim v zalogi materiala 3100 in ga prenesem na 6630-nadaljna prodaja?
Upam, da vprašanje ni prekomplicirano.[:I][?][:)]
ali lahko ko naredimo izdelek (ki je končni) razknjižim v zalogi materiala 3100 in ga prenesem na 6630-nadaljna prodaja?
Upam, da vprašanje ni prekomplicirano.[:I][?][:)]
Ni možno. Za znesek porabe materiala morate najprej zmanjšati zalogo materiala na 310 v dobro in knjižiti na 400 v breme. Ta znesek nesete v proizvodnjo, in sicer 491 v dobro in 600 v breme. Ko je izdelek narejen, knjižite zmanjšanje proizvodnje 600 v dobro in povečanje zaloge gotovih proizvodov v breme 630. Prodajo teh proizvodov pa knjižite v dobro 630 in v breme 700, pa seveda še terjatev do kupcev, DDV in prihodek.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Več bi lahko izvedeli v reviji IKS ŠT. 9-10, letnik 2002. Preveril sem na spletni strani Zveze računovodij in te številka ni več na zalogi, žal. Lahko pa si tam naročite kontni načrt z ponazoritvami knjiženj.
Strinjam se s Saro. Vodite namreč gotove izdelke (KTO 630), če imate še trgovino, lahko tudi kot trgovsko blago (KTO 669). Vendar smatram, da imate vi gotove izdelke.
Upam, da ni prehuda reklama!
Mirko
Strinjam se s Saro. Vodite namreč gotove izdelke (KTO 630), če imate še trgovino, lahko tudi kot trgovsko blago (KTO 669). Vendar smatram, da imate vi gotove izdelke.
Upam, da ni prehuda reklama!
Mirko
Bom probala pomagat,samo ne vem če vi sprašujete to kar si jaz mislim?
Napr.dobim račun za neke stroške,ki jih sicer res plačamo mi kot firma,vendar so to stroški ki se nanašajo na povezane osebe ali zaposlene in jih mi delavcem trgamo od plače.Tako te račune ne poknjižim v breme stroškov ,ampak na k176 ali k165.
Napr.dobim račun za neke stroške,ki jih sicer res plačamo mi kot firma,vendar so to stroški ki se nanašajo na povezane osebe ali zaposlene in jih mi delavcem trgamo od plače.Tako te račune ne poknjižim v breme stroškov ,ampak na k176 ali k165.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ko ste prenašali stroške prek konta 490 (na zaloge) ste jih tako, da ste zaprli obstoječi konto in le tega prenesli na zbirni konto 490. Saldo 490 pa prenesete v R-7. Mogoče ste le saldo R-4 prenesli in so vam vsi konti, vključno s 490 ostali odprti. Mnogi računovodski programi to opravijo avtomatsko, tako da se v to niti ne poglabljamo.
Konto 490 uporabljamo za prenos stroškov v zaloge, 491 pa za prenos na odhodke v R-7.
Le informativno; poznamo več metod vrednotenja zalog, ki se v bistvu razlikujejo le v tem, katere stroške prenesemo direktno v R-7 in katere v zaloge R-3-6. Metode, čeprav se tudi zato (zlo)rabljajo nimajo namena zniževanja davkov, pač pa za uravnavanje nihanj v rezultatu.
Konto 490 uporabljamo za prenos stroškov v zaloge, 491 pa za prenos na odhodke v R-7.
Le informativno; poznamo več metod vrednotenja zalog, ki se v bistvu razlikujejo le v tem, katere stroške prenesemo direktno v R-7 in katere v zaloge R-3-6. Metode, čeprav se tudi zato (zlo)rabljajo nimajo namena zniževanja davkov, pač pa za uravnavanje nihanj v rezultatu.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Imamo stanja na kontih R-4m in prenesemo salde preko konta 490 ali 491 (uporabimo le enega), če gredo stroški med prihodke 491, če gredo stroški v zaloge 490.
Prenesemo vse salde:
/400, 401, 410..
490/
nato prenos:
/490 R-6, ali
/491 R-7.
Knjižba /4910 4910/ ni potrebna, če prenašate na zaloge.
V R-4 imamo dva konta, preko katerih prenašamo stroške. Če prenašamo v odhodke je to 491 in če v zaloge 490. Če prenašate del stroškov v zaloge, del v prihodke, uporabite seveda oba.
Mirko
Prenesemo vse salde:
/400, 401, 410..
490/
nato prenos:
/490 R-6, ali
/491 R-7.
Knjižba /4910 4910/ ni potrebna, če prenašate na zaloge.
V R-4 imamo dva konta, preko katerih prenašamo stroške. Če prenašamo v odhodke je to 491 in če v zaloge 490. Če prenašate del stroškov v zaloge, del v prihodke, uporabite seveda oba.
Mirko