konti za prispevke s.p.-ja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mery1
Začetnik
Začetnik

konti za prispevke s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Prešli smo iz enostavnega knjigovodstva na dvostavno. Sedaj se pa mučim in iščem konte v kontnem načrtu za prispevke PIZ in ZZ na s.p. in popoldanski s.p., žal mi negre. Pomagajte prosim. So to enaki konti, oziroma jih v okviru kontnega načrta določim sama (konti 484?)?

lep pozdrav
mery1
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: konti za prispevke s.p.-ja

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za evidentiranje obveznosti jih oblikoujem v okviru kontov skupine 26:

2650 - Prispevki zasebnikov (zaposlovanje, porodniško varstvo) konto 2020
2651 - Prispevki zasebnikov (pokojninsko in invalidsko zavarovanje) konto 2021
2652 - Prispevki zasebnikov (zdravstveno zavarovanje, poškodbe pri delu) konto 2022

Za stroškovno evidentiranje pa uporabim:

4840 - Prispevki za socialno varnost podjetnika.

Najprej evidentirate strošek in oblikujete obveznost:

4840 / 26..

Sledi plačilo:

26.. / 100. 110, 920.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kolikor se držimo priporočenega kontnega načrta Slovenskega inštituta za revizijo, ki velja za samostojne podjetnike posameznike (SRS 39), potem se obveznost za prispevke za socialno varnost podjetnika izkazujejo na kontu 282. Konto 265 pa je namenjen izkazovanju obveznosti za davčni odtegljaj (npr. podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, od dohodkov za dajanje v najem.....).

lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

slovan napisal/-a:Kolikor se držimo priporočenega kontnega načrta Slovenskega inštituta za revizijo, ki velja za samostojne podjetnike posameznike (SRS 39), potem se obveznost za prispevke za socialno varnost podjetnika izkazujejo na kontu 282. lp
To je res, samo po mojem so sestavljalci tega priporočenega kontnega načrta pri tem zagrešili osnovno napako:

Obveznost za prispevke spja je nedvomno obveznost do (para)države (skupina 26) / enako kot za prispevke za njegove zaposlene/ in ne do kogarkoli drugega (druge obveznosti - 28).
Tako da Mirkovo kontiranje ustreza predpisanemu kontnemu okvirju.
LP
mery1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mery1 »

Hvala vam vsem za pomoč.

lep pozdrav
mery1
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je res, samo po mojem so sestavljalci tega priporočenega kontnega načrta pri tem zagrešili osnovno napako:

Zavajajoči so naslovi opisov okvirov kontov, vsebina pa ne:

26 – OBVEZNOSTI DO DRŽAVNIH IN DRUGIH INŠTITUCIJ
V tej skupini se izkazujejo obveznosti za obračunani DDV, DDV od uvoženega blaga, carino, davek
od izplačanih plač in davek od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, ter druge
kratkoročne obveznosti do državnih in drugih inštitucij.

28 – DRUGE KRATKOROČNE OBVEZNOSTI
V tej skupini se izkazujejo kratkoročne obveznosti za obresti, obveznosti v zvezi z odtegljaji od plač in
nadomestili plač zaposlencem, obveznosti za prispevke za socialno varnost podjetnika, kratkoročne
menične obveznosti in druge kratkoročne obveznosti.

Dočim nazivi kontov iz kontnega načrta kar jasni:

265 – Obveznosti za davčni odtegljaj
282 – Kratkoročne obveznosti za prispevke za socialno varnost podjetnika

Priznam pa :oops: , da sem kontni načrt "podeodval" od ponudnika programa pred leti, ki pa jo (žal) še niso popravili (jaz pa tudi ne). Tako da sem jih vzel za svoje. Potrebno si je vzeti malce časa in preurediti nastavitve knjiženj in kontnih planov. Včasih je to malce tečno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori