Lepo prosim za nasvet ker sem šele pri tem obračunu odkrila napako
- v letu 2009 sem naredila obračun amortizacije narobe in sicer za 230€ sem dala preveč v stroške enako tudi v prilogo 7a sem vnesla napačen znesek. Pri davčnem obračunu sem zaradi te napake upoštevala olajšavo ki pa je višja za 34,68€. Kaj narediti ali narediti samoprijavo ali popraviti v letošnje letu. Ali se lahko uveljavlja olajšava v letu 2009 in 2010 čeprav priloga 7 v prejšnjih letih ni bila oddana (nabava OS v letu 2007)?
Če naredim samoprijavo in ne smem upoštevati olajšavo 2007 moramo doplačati dohodnino. Nepomemben znesek pa vendar je.
LP
popravek napake 2009
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: popravek napake 2009
Če gre za popravek davčnega obračuna v dobi 12 mesecev po oddaji obračuna, bi lahko res napravili samoprijavo in popravili obračun, ker popravek zvišuje našo davčno osnovo. Dogovorite se z vašim referentom, če je glede majhnega zneska popravka sploh smiselna. Marsikdaj so pragmatični in si ne delajo preveč radi "štale" zaradi samoprijav zaradi malenkosti (povzetek pogovora z neko referentko na DURS-u, ko sem sam spraševal glede popravka majhnega zneska).
Jaz sem popravljal sredi leta davčni obračun ravno zaradi prevelike (neupravičene) olajšave in sva z referentom to uredila s samoprijavo.
Drugače bi napako popravil v poslovni bilanci in jo, ker gre zares za majhen znesek upošteval kot odhodek obdobja.
Jaz sem popravljal sredi leta davčni obračun ravno zaradi prevelike (neupravičene) olajšave in sva z referentom to uredila s samoprijavo.
Drugače bi napako popravil v poslovni bilanci in jo, ker gre zares za majhen znesek upošteval kot odhodek obdobja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Kaj pa priloge za katere sprašujem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tudi priloge v popravku obrazca ustrezno popravite, saj drugače ne boste mogli izpolniti tudi osnovnega obrazca.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Da, ampak ali lahko oddam prilogo v 2009, če pa v 2007 ni bila oddana
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Zakaj pa ne, bolje sedaj, kot nikoli. Napravite tako, kot je prav in oddajte.
Mirko
Mirko

Najprej naj se vam zahvalim za nasvet.
Kot ste mi svetoval sem se pogovorila z davčno svetovalko. Napako bom popravljala v tekočem letu torej pri obračunu za 2010. Ker pa mi ni dalo miru sem šla pogledat olajšave za nazaj in ugotovila, da v 2007 sploh in bilo olajšav za nakup osnovnih stedstev (v mojem primeru šivalni stroj). Ali je moja ugotovitev točna? Če je potem priloge ni.
LP
Kot ste mi svetoval sem se pogovorila z davčno svetovalko. Napako bom popravljala v tekočem letu torej pri obračunu za 2010. Ker pa mi ni dalo miru sem šla pogledat olajšave za nazaj in ugotovila, da v 2007 sploh in bilo olajšav za nakup osnovnih stedstev (v mojem primeru šivalni stroj). Ali je moja ugotovitev točna? Če je potem priloge ni.
LP