subvencija
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: subvencija
Razmejujete jo do datuma, do katerega ste dolžni obdržati samozaposlitev. To je eno leto od pričetka samozaposlitve ne glede na datum podpisa pogodbe.
Torej: če ste s.p. odprli v začetku decembra, pogodbo podpisali v februarju, potem februarja knjižite 16|78 (za 3 mesece), 29| (za 9 mesecev).
Potem vsak mesec do konca novembra prejnižite 1/12 celotnega zneska (ali 1/9 zneska na 29) 29|78.
Ko dobite nakazilo, zaprete 11|16
Torej: če ste s.p. odprli v začetku decembra, pogodbo podpisali v februarju, potem februarja knjižite 16|78 (za 3 mesece), 29| (za 9 mesecev).
Potem vsak mesec do konca novembra prejnižite 1/12 celotnega zneska (ali 1/9 zneska na 29) 29|78.
Ko dobite nakazilo, zaprete 11|16
Aha:) Sama sem narobe razumela.
Se pravi, da se 1/12 šteje že v december(2010), če je bil decembra odprt sp in se upošteva pri ddpo za leto 2010. Ostalih 11/12 pa naslednje leto..
Najlepša hvala za odgovor.
Se pravi, da se 1/12 šteje že v december(2010), če je bil decembra odprt sp in se upošteva pri ddpo za leto 2010. Ostalih 11/12 pa naslednje leto..
Najlepša hvala za odgovor.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

pravkar mi je en odgovor izginil
Pa še enkrat:
ni nujno, da že v letu 2010 kaj knjižite. Pred podpisom pogodbe v 2011 ne morete biti prepričani, da boste kaj dobili.
Če pa boste knjižili, potem 1/12 poknjižite na 191|78, po podpisu pogodbe pa 16|191, 78, 29
Pa še enkrat:
ni nujno, da že v letu 2010 kaj knjižite. Pred podpisom pogodbe v 2011 ne morete biti prepričani, da boste kaj dobili.
Če pa boste knjižili, potem 1/12 poknjižite na 191|78, po podpisu pogodbe pa 16|191, 78, 29
Je pa zanimivo, da če sp odpreš decembra, obračunaš 375 eur prihodkov v leto 2010, čeprav subvencijo dejansko prejmeš šele v letu 2011, prav tako podpišeš pogodbo v 2011.
jaz bolj ko razmišljam, manj vem 
sp je bil odprt 1.12.2010, pogodba je bila podpisana v jan 2011, nakazilo v mar 2011. v pogodbi je zapisano, da velja za sofinanciranje samozaposlitve ki traja neprekinjeno od 1.12.2010 do 30.11.2010.
po mojem bi se moralo knjižiti v leto 2010. jaz imam namen knjižiti takole 16/291 11/12 ter 785 1/12. vsak mesec, naredila bom že dec 2010, pa iz 291 na 782
mislite, da to ni ok?
sp je bil odprt 1.12.2010, pogodba je bila podpisana v jan 2011, nakazilo v mar 2011. v pogodbi je zapisano, da velja za sofinanciranje samozaposlitve ki traja neprekinjeno od 1.12.2010 do 30.11.2010.
po mojem bi se moralo knjižiti v leto 2010. jaz imam namen knjižiti takole 16/291 11/12 ter 785 1/12. vsak mesec, naredila bom že dec 2010, pa iz 291 na 782
mislite, da to ni ok?
Zamislite si, da bi zaključni račun delali že v januarju - v solidnih podjetjih je ponavadi vse (razen revizije) zaključeno pred koncem januarja. Takrat vam še ni nihče zagotovil, da boste kaj dobili. Država vam ni nič dolžna za leto 2010. Šele v 2011 vam prizna subvencijo pod pogojem, da ostanete samozaposleni vsega skupaj eno leto.
Jaz ne bi ničesar knjižila v 2010. Z dnem, ko je pogodba podpisana, pa poknjižite na 16|78,29. Na 78 daste toliko dvanajstin, kolikor mesecev že traja samozaposlitev, razliko na razmejitve, potem pa vsak mesec prenesete 1/12 z razmejitev na prihodke. Ob preteku enega leta mora biti vsa subvencija na prihodkih.
Zdaj pa še to, kar vas moti. Pogodbo ste podpisali v januarju, del prihodkov je za december. Ker še nimate zaključenega leta 2010, bi radi 1/12 knjižili že pod 2010. Edina možnost je knjižba te dvanajstina na nezaračunane prihodke (ker še niste imeli dokumenta): 191|78
Jaz ne bi ničesar knjižila v 2010. Z dnem, ko je pogodba podpisana, pa poknjižite na 16|78,29. Na 78 daste toliko dvanajstin, kolikor mesecev že traja samozaposlitev, razliko na razmejitve, potem pa vsak mesec prenesete 1/12 z razmejitev na prihodke. Ob preteku enega leta mora biti vsa subvencija na prihodkih.
Zdaj pa še to, kar vas moti. Pogodbo ste podpisali v januarju, del prihodkov je za december. Ker še nimate zaključenega leta 2010, bi radi 1/12 knjižili že pod 2010. Edina možnost je knjižba te dvanajstina na nezaračunane prihodke (ker še niste imeli dokumenta): 191|78
sej je logično, kar ste napisali... moti me to, ker stranka je hodila na predavanja in opravila "izpit" z namenom, da bo dobila subvencijo. torej ve, da bo ....
kaj pa če stranka v celoti subvencijo dvigne, ko je nakazana. se mote vseeno potem zamejiti oz. prenašati mesečno na prihodke?
kaj pa če stranka v celoti subvencijo dvigne, ko je nakazana. se mote vseeno potem zamejiti oz. prenašati mesečno na prihodke?
S subvencijo lahko delate, kar hočete. Če boste svojo samozaposlitev prekinili prej kot v enem letu, boste morali sorazmerni del vrniti državi. Tudi zaradi tega je pomembno pravilno knjiženje. Vrnete tisto, kar je na razmejitvah, prihodki ostanejo nedotaknjeni. Od kod boste vračali (ostanek subvencije na računu, zaslužek od dejavnosti, iz svojega žepa) države ne zanima.
Po vsebini je subvencija pomoč pri začetku samostojne poti. Npr. nakup računalnika, izobraževanje, reklama za dejavnost... Najslabše bi bilo, da bi obležala na računu.
Po vsebini je subvencija pomoč pri začetku samostojne poti. Npr. nakup računalnika, izobraževanje, reklama za dejavnost... Najslabše bi bilo, da bi obležala na računu.
-
barbara210
- Novinec

Se opravičujem, ker bom uletela v to temo, ampak se mi zdi, da ima tale tema še največ odgovorov in ker se moja vprašanje tičejo subvencije, jih postavljam kar tukaj.
Na hitro o moji situaciji:
Sem na porodniški od 1.maja 2010, kar pomeni, da sem v 2010 plačevala prispevke za 4 mesece: januar (plačano februarja), februar (plačano marca), marec (plačano aprila) in april (plačano maja). Od 1.5.2010 mi prispevke plačuje država.
Prejela semi subvencijo 4500EUR za obdobje 2let, in sicer gre za splošno subvencijo in ne namensko.,
Ali je prav, da vpišem v IPIZ celoten znesek subvencije, ali bi bilo morda primerneje napisati 2250eur, ostalo pa naslednje leto?
-
Prispevki, ki mi jih plačuje država in pa moja porodniška verjetno pri vsem tem izpolnjevanju nimajo prav nobene veze, kajne? Mi ni potrebno zraven šteti še prispevkov, ki jih sicer obračunam, a ne plačam? Torej štejem samo tiste prispevke, ki sem jih sama plačala preden se mi je začela porodniška?
Subvencijo sem prejela v marcu 2010, kar pomeni da sem prispevke pred tem plačevala
iz lastnega žepa. Porodniška se mi je začela s 1.5., kar pomeni da sem od
odprtja s.p. (1.10.2009) plačala za 8 mesecev prispevkov ...
Ali se tisti 3-meseci iz 2009 štejejo v 2010, glede na to, da
sem dobila subvencijo šele v marcu, oziroma kako gre to?
Če subvencijo razdelim na 2 leti, mi na vsako leto pade 2250eur, z
daj pa ne vem koliko mesecev prispevkov naj odštejem ...
imam pa enostavno knjigovodstvo ... recimo no, sama si "urejam" te zadeve
Hvala prav vsakemu, ki mi bo pomagal.
Na hitro o moji situaciji:
Sem na porodniški od 1.maja 2010, kar pomeni, da sem v 2010 plačevala prispevke za 4 mesece: januar (plačano februarja), februar (plačano marca), marec (plačano aprila) in april (plačano maja). Od 1.5.2010 mi prispevke plačuje država.
Prejela semi subvencijo 4500EUR za obdobje 2let, in sicer gre za splošno subvencijo in ne namensko.,
Ali je prav, da vpišem v IPIZ celoten znesek subvencije, ali bi bilo morda primerneje napisati 2250eur, ostalo pa naslednje leto?
-
Prispevki, ki mi jih plačuje država in pa moja porodniška verjetno pri vsem tem izpolnjevanju nimajo prav nobene veze, kajne? Mi ni potrebno zraven šteti še prispevkov, ki jih sicer obračunam, a ne plačam? Torej štejem samo tiste prispevke, ki sem jih sama plačala preden se mi je začela porodniška?
Subvencijo sem prejela v marcu 2010, kar pomeni da sem prispevke pred tem plačevala
iz lastnega žepa. Porodniška se mi je začela s 1.5., kar pomeni da sem od
odprtja s.p. (1.10.2009) plačala za 8 mesecev prispevkov ...
Ali se tisti 3-meseci iz 2009 štejejo v 2010, glede na to, da
sem dobila subvencijo šele v marcu, oziroma kako gre to?
Če subvencijo razdelim na 2 leti, mi na vsako leto pade 2250eur, z
daj pa ne vem koliko mesecev prispevkov naj odštejem ...
imam pa enostavno knjigovodstvo ... recimo no, sama si "urejam" te zadeve
Hvala prav vsakemu, ki mi bo pomagal.
Če piše v pogodbi: subvencija za čas od 1.10.09. do 30.9.2011., gre v prihodke 2010 2.812,50 E (tudi za 3 mesece 2009, ker /če/ jih niste upoštevali v bilanci 2009 - kdaj je bila pogodba sklenjena?).
Razlika bo šla preko razmejitev / v enostavnem knjigovodstvu : druge obveznosti/ v prihodke 2011. lp
Razlika bo šla preko razmejitev / v enostavnem knjigovodstvu : druge obveznosti/ v prihodke 2011. lp
-
barbara210
- Novinec

Subvencija (nenamenska) mi je bila dodeljena za obdobje od 1.10.09. do 30.9.2011, podpisana je bila v začetku februarja 2010, denar pa sem prejela marca 2010.
Se opravičujem, sem res totalen laik na tem področju in nimam pojma, kako zdaj izpolniti IPIZ in bilanco stanja ... Bi mi lahko lepo prosim kdo pomagal?
Izdanih računov nimam nič, samo 3 račune za stroške (domena, 2x pošta in AJPES)
Porodniška se mi je začela s 1.5.2010, kar pomeni da sem od odprtja s.p. (1.10.2009) plačala:
v letu 2009 - 3 prispevke (okt, nov, dec)
v letu 2010 - 4 prispevke (jan, feb, mar, apr) ... od 1.5. dalje mi prispevke plačuje država
V IPIZ za 2010 upoštevam seveda 4 plačane prispevke in 3 račune za stroške. V katere stolpce pa vpišem te številke?
orljek praviš, da gre v prihodke 2.812,50 E subvencije, ker moram upoštevati še za leto 2009 ... Kaj si pa potem seštejem v odhodke - 4 prispevke iz leta 2010, ali tudi tiste 3 iz 2009?
Na računu mi je od subvencije ostalo 1996eur.
se opravičujem za zmeden post, ampak res sem totalno v temi
Se opravičujem, sem res totalen laik na tem področju in nimam pojma, kako zdaj izpolniti IPIZ in bilanco stanja ... Bi mi lahko lepo prosim kdo pomagal?
Izdanih računov nimam nič, samo 3 račune za stroške (domena, 2x pošta in AJPES)
Porodniška se mi je začela s 1.5.2010, kar pomeni da sem od odprtja s.p. (1.10.2009) plačala:
v letu 2009 - 3 prispevke (okt, nov, dec)
v letu 2010 - 4 prispevke (jan, feb, mar, apr) ... od 1.5. dalje mi prispevke plačuje država
V IPIZ za 2010 upoštevam seveda 4 plačane prispevke in 3 račune za stroške. V katere stolpce pa vpišem te številke?
orljek praviš, da gre v prihodke 2.812,50 E subvencije, ker moram upoštevati še za leto 2009 ... Kaj si pa potem seštejem v odhodke - 4 prispevke iz leta 2010, ali tudi tiste 3 iz 2009?
Na računu mi je od subvencije ostalo 1996eur.
se opravičujem za zmeden post, ampak res sem totalno v temi