Izdani a neplačani računi - kam z njimi v poročilu?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Vegos
Novinec
Novinec

Izdani a neplačani računi - kam z njimi v poročilu?

Odgovor Napisal/-a Vegos »

Pozdravljeni!

Imam težavo pri pripravi letnega davčnega poročila za s.p., in sicer gre za dejstvo da eden od poslovnih partnerjev račune plačuje z zamudo. Račun izdan decembra 2010 je bil plačan šele v tem davčnem letu, na primer.

Zdaj me pa zanima, kako se to prevede v bilance/poročila, oz. kakšen učinek ima to na ugotavljanje davčne osnove in tako naprej. Bi ga moral knjižiti med prihodke in ga upoštevati v svojem letnem poročilu ali ne? Malo sem zmeden.

Sem na enostavnem knjigovodstvu.

LP
Vegos
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Izdani a neplačani računi - kam z njimi v poročilu?

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

račun izdan decemba in plačanjanuarja, se prikaže med prihodki leta 2010 ter med odprtimi terjatvami na dan 31.12.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
D-man
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a D-man »

Pozdravljeni

Izpolnjujem obrazec Bilanca stanja za oddajo na Ajpes. Imam s.p in vodim enostavno knjigovodstvo. Aprila 2010 sem izdal račun, ki mi ga stranka še ni plačala. Kam vpišem to terjatev? Predvidevam, da jo vpišem pod polje 022 - kratkoročne poslovne terjatve. Je to pravilno in ali jo moram upoštevati še kje drugje?

Če sem imel konec leta na računu minimalni plus €, in sem prenesel več denarja iz gospodinjstva v podjetje kot obratno, poleg tega pa upoštevam še zgoraj napisano terjatev, potem je moj izračun negativen in če prav razumem, bi ga moral vpisati pod številko 025. Problem je, da mi sistem tega ne sprejme, če pa vpišem pod številko 027, je vse OK. Mi lahko prosim kdo to razloži?

Hvala.
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Če imate odprto samo eno terjatev, nekaj denarja na TR in nič obveznosti do bank, dobaviteljev in države, potem je vaš kapital pozitiven, tudi če ste več denarja prenesli iz gospodinjstva kot v gospodinjstvo. Imate pozitiven rezultat - dobiček.

Vrstni red izpolnjevanja obrazcev za zaključni račun:
1. Izkaz poslovnega izida; s tem dobite podjetnikov dohodek poslovnega leta ali negativni poslovni izid
2. Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti; s tem dobite obveznost za doplačilo davka ali presežek vplačanih akontacij
3. Bilanca stanja: upoštevate sredstva in obveznosti do virov sredstev, ki jih dobite iz svojih knjig, rezultat iz izkaza poslovnega izida in obveznost ali terjatev za davek (to upoštevate tudi pri podjetnikovem kapitalu)

Svetujem vam, da poiščete računovodjo za pomoč pri izdelavi poročil.
D-man
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a D-man »

Da preverim, če prav razumem: moja terjatev + vsota na trr je večja od izgube, ki je bila prenesena iz gospodinjstva v podjetje in od mojih obveznosti do države/dobaviteljev, potem imam dobiček? Torej se tudi terjatev smatra kot moj dobiček? Terjatev vpišem samo pod 022?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Odgovor Napisal/-a franca »

Še enkrat preberite moj odgovor: naredite 1. korak, dobili boste dobiček ali izgubo, naredite 2. korak, dobili boste davek, naredite 3. korak - bilanco stanja.
Moj nasvet je, da si hitro najdete računovodjo za izdelavo zaključnega računa.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Večkrat smo že omenjali, da je kapital v izkazu le seštevek postavk kapitala. Tako bi, če bi vodili dvostavno knjigovodstvo izkazovali pozitivno stanje na pretokih, lahko bi izkazovali do tedaj nabrano izgubo, kot pozitiven kapital so tudi sredstva, ki ste jih prenesli v dejanovnost. Terjatev ni dobiček, pač pa predstvlja polsedično neplačano vašo storitev, ki pa predstavlja dobiček.

Tudi dolg do dobavitelja ni strošek (odhodek); pač pa predstavlja le neplačano prejeto storitev, material.., ki je odhodek.

Najprej morate ugotoviti vaš rezutlat - izdelati izkaz uspeha. Rezultat te bilance šele vpliva na bilanco stanja (na kapital podjetnika). Lahko ga povečuje Idobiček) ali zmanjšuje Iizguba).

Sicer (ne mi zamerit) - nasvet od "franca" vam bo prišel prav, četudi hočete v nadalje voditi sami knjigovodstvo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori