Polovičen delovni čas po porodniški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BMT
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Polovičen delovni čas po porodniški

Odgovor Napisal/-a BMT »

A mi lahko kdo pomaga malo razložiti tole situacijo? Ali peav razmišljam? Delavka bo delala po 4 ure. Bruto plačo ima 922 €. Mi ji plačamo polovico prispevkov in izplačamo polovični dohodek, CSD pa ji plača drugo polovico prispevkov. Kako je z olajšavami? Ali ji mi lahko upoštevamo le polovico splošne olajšave in polovico olajšave za VDČ? Ali ji CSD upošteva preostalo polovico? Mi ji izplačamo tudi celotno malico in regres za letni dopust. Ali je moje razmišljanje pravilno? Prvič se srečujem s to situacijo, pa sem še malo negotova.

Hvala že vnaprej.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Polovičen delovni čas po porodniški

Odgovor Napisal/-a MG »

Vi ji izplačat 1/2 bruto plače. Plačate prispevke na to 1/2. Oasnova za dohodnio ¸1/2 minus prispevki. Od tega odštejete celo splošno olajšavo in celo olajšvo za otroke. Izpačate celo malico, cel prevoz in cel regres.

CSD ji plača prispevke od minimalne plače za 1/2 delovnega časa. Ker ji nič ne izplačujejo nimajo od česa odšteti olajšav.
BMT
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a BMT »

Če ji upoštevam celotne olajšave, sem že v minusu in je akontacija negativna, ker bruto plača je 922 €, se pravi je polovica 461 €. Ima pa tri otroke. To me malo bega.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Akontacija ne more biti negativna. Olajšave se upošteva do osnove 0 oz do akontacije 0.

Na koncu leta pa lahko olajšave za VDČ razdeli s partnerjem če jih sama ne bo mogla pokoristit zaradi prenizke osnove. Lahko pa že med letom parner koristi otroke glede na to da ima ona tako nizko osnovo je zelo verjetno, da se jima to bolj splača.
BMT
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a BMT »

Ona pravi, da bi otroke čez leto imela v olajšavi. Ali ji potem npr. lahko upoštevam samo dva?
Prvič sem se srečala s tem problemom in bi se rada naučila pravilno delati.

Hvala že vnaprej
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mincek »

Nima smisla, da ima ona otroke v olajšavi čez leto (razen če nima partnerja, ki bi lahko uveljavljal več olajšave). Morda bi jo bilo v njeno dobro pametno povprašati, če razume olajšavo - srečala sem se namreč že s primerom, ko ljudje ne razumejo, da je olajšava nekaj, za kar moraš imeti osnovo, in da ne dobiš nazaj, če nisi nič plačal (torej da gre osnova samo do nič in ne v minus)
Mincek
Odgovori