SAMOPRIJAVA ZA DDV ZAVEZANCA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PIKA36
Začetnik
Začetnik

SAMOPRIJAVA ZA DDV ZAVEZANCA

Odgovor Napisal/-a PIKA36 »

Pozdravljeni,

jaz imam podoben primer, kot so ze tekle debate, vendar pomoje se malo bolj zoprno, ker je konec leta in bilance za oddati.
Ker nismo dobili v knjizenje pravocasno papirjev smo sele sedaj ugotovili, da je s.p. (nezavezan za DDV) v zadnjih 3 mesecih poslovanja leta 2010 presegel 25.000€ magicno mejo prijave za DDV.
Sedaj je marec in oddajamo bilance, seveda se bo promet 32000€ videl v davcnem obracunu in bilancah.

Kaj nam je storiti in kaj sledi?

Hvala.

Lp

Mojca
Lep pozdrav!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: SAMOPRIJAVA ZA DDV ZAVEZANCA

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

pokicati kontrolorja in se dogovoriti, kako narediti samoprijavo.
najprej seveda takoj oddati vlogo za DDV, in od takrat ko je presegel DDV do takrat, ko bo dobil DDV številko, narediti samoprijavo.
Moja stranka je imela inšpekcijski pregled (anonimna prijava nekoga) in je bil inšpektor toliko prijazen, da sva sicer na vse izdane račune nad 25.000 EUR obračunala DDV, vendar je dovoil tudi odbijanje vstopnega DDV. Vse pa je stvar dogovora. Je pa bil isti problem ja.... prinesel dokumente februarja in groza :ssok:
aja... ni pa dobil nobene kazni... samo zamudne obresti so bile
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
PIKA36
Začetnik
Začetnik

najlepsa hvala za hiter in izcrpen odgovor, ste mi zelo pomagala.

Lep dan se naprej...
Lep pozdrav!
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Da povem kako se je pri nas zacelo odvijati, podobno kot pri vas, dali smo vlogo za registracijo, ki je bila v 3 dneh resena, sedaj pa nam je kontrolorka narocila, da za vse racune za nazaj pripravimo mesecne preglednice po katerih bo potem ona obracunala zamudne obresti. Mi moramo prav tako za vse racune na d 25000 obracunati ddv, lahko pa si tudi poracunamo vhodnega v istem obdobju. Za izdane racune lahko izdamo storno racuna in potem novi racun z ddv, vse to pa mora biti vidno v nasem prvem DDV-O. Seveda upamo, da bodo kupci sprejeli in poravnali razliko ddv-ja za nazaj, ki si ga samo prav tako lahko upostevajo kot vstopnega.
A ste vi tudi tako resevali potem pri kupcih?
Poraja se mi vprasanje glede storno racunov in seveda novih racunov z ddv za preteklo obdobje 2010. Tolmacim si, da bi datumi na storno racunih bili isti kot na prvotno izdanem racunu brez ddv-ja, prav tako datum na novem racunu z ddv bi bil isti iz leta 2010 (isto za stevilke racunov), jaz bi jih pa potem kot racune preteklega obdobja upostevala v nasem prvem - aprilskem DDV-O z datumm prejema. Kaksno je vase mnenje?
Hvala za pomoc.

Lp
Lep pozdrav!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Mi se storna računov nismo šli, ker so to bili računi izdani raznim zavarovalnicam in je zavezanec davek pač sam pokril - mu je šola za naprej.
Morate vedeti, da vam mora potem kupec še opraviti doplačilo - davek sicer lahko poračuna, vendar - ali so vsi vaši kupci davčni zavezanci? ker če niso, jim boste tako podražili storitev.... jaz sem skeptična glede teh popravkov.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Ja tega se zavedamo, večina jih je davčnih zavezancev, tako da upamo na dober razplet. Gre pa pri nas za veliko razliko v DDV, tako bi nam pomenilo, da vsaj nekaj dobimo nazaj.
Hvala.

Lp
Lep pozdrav!
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni,

prosim se za nasvet.
Se pravi postali smo z aprilom zavezanci za DDV, torej smo morali DDV oddati in plačati do konca 31.5.2011! Po besedah davčne referentke se smatra za samoprijavo, ce na 31.5.2011 poravna zavezanka glavnico DDV in obresti. V kolikor ne, se ne smatra za samoprijavo in lahko gre v kazenski postpek, pa se obresti se obracunajo visje.
Zavezanka je na dan 31.5. 2011 plačala vse glavnico in obresti (še sposodila si je denar, da je lahko res bilo plačano in se smatra kot samoprijava). Referentka pa pravi, da je plačala vse 1.6.2011, mi pa imamo dokazilo plačane poloznice na dan 31.5.2011 na pošti.
Zanima me vaše mnenje - ali se smatra da je zavezanka naredila samoprijavo, ker ona je dejansko poravnala vse na 31.5.2011 in imamo potrdilo žig poste o plačilu.
Jaz razmisljam tako, da bi moral obveljati datum plačila iz položnice, saj je takrat dejansko plačala. Tudi kadar pošiljamo uradne dokumente se smatra datum pošte, zakaj bi bilo tukaj drugace.

Hvala za vse mnenje.

Lp
Lep pozdrav!
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

se strinjam z vami. po mojem je logično, da velja datum žiga in če še niste poslali tega potrdila, to storite. saj tudi ko plačaš davek na davčno, in plačaš na zadnji dan je to veljaven dan za plačilo,ne glede na vse drugo. Plačala je v roku in to je to.

lp
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Hvala za vase mnenje.
Tudi jaz mislim da je tako.

Lp
Lep pozdrav!
Odgovori