Z dnem 1.9.2010 sem vstopil v delovno razmerje za nedoločen čas z preizkusno dobo treh mesecev. Po preteku prvih treh mesecev, sem dobil aneks k pogodbi, ki je poizkusno dobo podaljšal do 15. januarja, 15. januarja pa smo podpisali nov aneks, ki je spremenil naziv mojega delovnega mesta, preizkusno dobo pa podaljšal še za dva meseca, torej do 15.marca 2011. Danes (31.3.) sem dobil ustno odpoved delovnega razmerja, ki naj bi se po besedah direktorice končalo 15. aprila. So morda storili napako, in mi je z dnem 16. marec začela veljati pogodba za nedoločen čas, po kateri sem potemtakem tudi upravičen do dvomesečnega odpovednega roka? Ali lahko predlagam podjetju, da me po tem času prijavijo na Zavod za zaposlovanje in kot razlog navedejo "poslovni razlog" (tehnološki višek?), tako da bom upravičen do 80% bruto plače zadnjih treh mesecev? Ali to za podjetje predstavlja kakšne dodatne obveznosti oziroma strošek? Imam 37 let delovno dobe in bi mi preživetje preostanka časa na zavodu predstavljalo sprejemljivo možnost. Kaj predlagate naj storim in ali potrebujem odvetnika?
Hvala vnaprej, LP Matej
Odpoved razmerja po preteku preizkusne dobe
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Odpoved razmerja po preteku preizkusne dobe
Absolutno tako podaljševanje preizkusne dobe ni v skladu z zakoni.
Po mojem mnenju ste avtomatično upravičeni do del razmerja za nedoločen čas že po preteku prve preizkusne dobe.
Svetujem vam, da se nemudoma obrnete za nasvet na inšpekcijo dela. Lahko tudi anonimno. Ko vam bodo oni razložili kakšen je zakon v tem primeru se poskusite pogovoriti z nadrejenimi, da vam dajo odpoved iz poslovnega razloga, da se lahko prijavite na zavod. Če dogovor ne bo mogoč podajte prijavo na inšpekcijo.
Po mojem mnenju ste avtomatično upravičeni do del razmerja za nedoločen čas že po preteku prve preizkusne dobe.
Svetujem vam, da se nemudoma obrnete za nasvet na inšpekcijo dela. Lahko tudi anonimno. Ko vam bodo oni razložili kakšen je zakon v tem primeru se poskusite pogovoriti z nadrejenimi, da vam dajo odpoved iz poslovnega razloga, da se lahko prijavite na zavod. Če dogovor ne bo mogoč podajte prijavo na inšpekcijo.
Hvala za odgovor. Kot kaže trenutno se bomo uspeli dogovoriti za zavod. Če ima še kdo kakšen nasvet oziroma mnenje, bi prav tako prosil za pomoč.
Hvala, Lp Matej
Hvala, Lp Matej
V vašem primeru morajo upoštevati odpovedni rok in prekiniti delovno razmerje z določenim razlogom. Vsekakor se najprej pomenite z delodajalcem, inšpekcija naj bo skrajni ukrep. Predlagajte delodajalcu odpust iz poslovnih razlogov in dogovorita se za skrajšanje odpovednega roka, če jim tako ustreza. Tako boste upravičeni do nadomestila na zavodu.
Mincek