delovno mesto
Moderator: Mirko Zbačnik
Hvala vsem za odgovore. Dobila sem potrdilo za tisto kar sem že sama mislila. Je pa stvar takšna - odpoved sem dobila ( ustno ) zato, ker sem vprašala, če bi mi dal predčasno odpoved, če bi dobila delo za 8 ur dnevno - sedaj delam po štiri ure. Delodajalec je za mene prejel denar za zaposlitev težje zaposljive osebe z zavoda 300 tisoč SIT. Verjetno pričakuje, da bom podpisala sporazumno odpoved? Ne vem kaj razmišlja, zelo malo govori z mano.
Lep pozdrav!
mikica
Lep pozdrav!
mikica
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Moje mnenje v tej zadevi se razlikuje od mnenj predhodnikov. Ko gre za pogodbo o zaposlitvi, ki je sklenjena za določen čas (predvidevam, da je sklenjena zakonito), sploh ni potrebno te pogodbe odpovedati, saj je popolnoma jasno do kdaj velja - v konkretnem primeru preneha veljati po poteku enega leta. Torej, ustno obvestilo 2 meseca pred potekom veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ni nezakonito.
S strani delodajalca pa bi bilo primerno pisno obvestilo o datumu prenehanja, recimo z obžalovanjem, ker delavca ne potrebujejo več in zahvalo za opravljeno delo.
(Sem prevelik idealist ?)
Lep pozdrav vsem!
S strani delodajalca pa bi bilo primerno pisno obvestilo o datumu prenehanja, recimo z obžalovanjem, ker delavca ne potrebujejo več in zahvalo za opravljeno delo.
(Sem prevelik idealist ?)
Lep pozdrav vsem!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Popravljam odgovor za Mikico in hvala Tajani za nepovršno branje. Verjetno smo v naglici in po pričakovanju prebrali ali spregledali "za določen čas". V tem primeru resni potrebnoveč opozarjat, je pa od delodajalca lepo, da na to pravočasno opozori.
PS: Idealist sem prej jaz, kot vi.
Površnost ni lepa čednost
Mirko
PS: Idealist sem prej jaz, kot vi.
Površnost ni lepa čednost
Mirko
Očitno sem bila tudi jaz nekoliko površna. V tem primeru pa odpoved seveda ni zakonita. Če imate res na pogodbi opredeljeno delo za določen čas do konkretnega datuma, vam lahko delodajalec poda odpoved le iz utemeljenih razlogov, to pa je lahko poslovni ali krivdni razlog oz. razlog nesposobnosti. Vendar za vse to morajo obstajati zares tehtni in utemeljeni razlogi, ki jih je potrebno dokazati, pa tudi postopek odpovedi je natančno določen v ZDR.
Glede na to morate biti skrajnje previdni. Če vas je obvestil, da vas od 1.1. ne potrebuje več, predvidevam, da gre za poslovni razlog. Najprej vam mora dati pisno namero o odpovedi, potem imate možnost v postopek vključiti sindikat. Temu sledi pisna odpoved, ki mora biti vročena po natančnih pravilih.
Vse to drži v primeru, da ste pri tem delodajalcu zaposleni več kot šest mesecev. Od delovne dobe pri delodajalcu je odvisna tudi dolžina odpovednega roka in odpravnina. Ker niste napisali, če gre morda celo za veriženje pogodb za določen čas, vam več v tem trenutku ni možno povedati.
Za konec pa še to: v vsakem primeru se delodajalcu ne splača dati odpovedi iz poslovnega razloga delavcu, ki je v delovnem razmerju za določen čas. Zato bi se ga splačalo opozoriti na zakonska določila v zvezi z zaposlitvijo za določen čas in si s tem dejansko podaljšati delovno razmerje do izteka le-tega, to je do 28.2.2005. Vmes pa lahko še preverite, če je sedanja zaposlitev sploh zakonita.
Glede na to morate biti skrajnje previdni. Če vas je obvestil, da vas od 1.1. ne potrebuje več, predvidevam, da gre za poslovni razlog. Najprej vam mora dati pisno namero o odpovedi, potem imate možnost v postopek vključiti sindikat. Temu sledi pisna odpoved, ki mora biti vročena po natančnih pravilih.
Vse to drži v primeru, da ste pri tem delodajalcu zaposleni več kot šest mesecev. Od delovne dobe pri delodajalcu je odvisna tudi dolžina odpovednega roka in odpravnina. Ker niste napisali, če gre morda celo za veriženje pogodb za določen čas, vam več v tem trenutku ni možno povedati.
Za konec pa še to: v vsakem primeru se delodajalcu ne splača dati odpovedi iz poslovnega razloga delavcu, ki je v delovnem razmerju za določen čas. Zato bi se ga splačalo opozoriti na zakonska določila v zvezi z zaposlitvijo za določen čas in si s tem dejansko podaljšati delovno razmerje do izteka le-tega, to je do 28.2.2005. Vmes pa lahko še preverite, če je sedanja zaposlitev sploh zakonita.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Vse to drži v primeru, da ste pri tem delodajalcu zaposleni več kot šest mesecev.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Kaj pa če si zaposlen manj kot 6 mesecev? Je krajši odpovedni rok?
Že vnaprej hvala.
Mirjana
Kaj pa če si zaposlen manj kot 6 mesecev? Je krajši odpovedni rok?
Že vnaprej hvala.
Mirjana
Menim, da je za delodajalca popolnoma nesmiselno odpovedovati pogodbo o zaposlitvi delavcu, ki je v delovnem razmerju za določen čas in še to manj kot 6 mesecev.
Za odpovedni rok ne morem sicer trditi, menim pa da krajši od 30 dni ne more biti, kar se tiče odpravnine v tem primeru, je zadeva jasna, saj ta pripada ob upoštevanju delovne dobe pri delodajalcu in še to od enega leta dalje.
Za odpovedni rok ne morem sicer trditi, menim pa da krajši od 30 dni ne more biti, kar se tiče odpravnine v tem primeru, je zadeva jasna, saj ta pripada ob upoštevanju delovne dobe pri delodajalcu in še to od enega leta dalje.