Pozdravljeni
Sem že kar nekaj prebrskal in nisem našel odgovora.
Morebiti mi lahko vi pomagate in sicer:
Ali lahko na mojo pobudo delodajalec NE upošteva splošne olajšave pri izplačilu osebnega dohodka?
Oz. če zakon to sploh dovoljuje?
Hvala pa lep dan.
D.
splošna olajšava
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: splošna olajšava
Ja, delodajalec lahko na vašo željo obračuna ali ne obračuna dodatno olajšavo. Vendar se morate o tem verjetno dogovoriti- v pisni obliki, če vam sedaj ne obračunava oljašave je o.k., če je ne in če je ne želite, podajte pisno izjavo, da ne želite da vam upošteva tudi dodatne olajšave.
lp
lp
Anka, po moje se pa tole vprašanje nanaša na splošno (torej ne na dodatno) olajšavo. Se motim?
Ja, res je. Ups.
Ja, vendar pa zakaj Vam ne bi upošteval te oljašave?
Ja, vendar pa zakaj Vam ne bi upošteval te oljašave?
Nimam nobenih drugih dohodkov, kot samo plačo pa vendar vsako leto doplačujem dohodnino. Vem da delodajalec po lestvici izračuna plačilo dohodnine, pa vendar to na koncu leta ni dovolj.
Po plačilnih listah sem začel računati koliko dohodnine bi plačal mesečno več, (če se mi ne bi upoštevala splošna olajšava).
Ker sem seveda to testiral še na izračunu letne dohodnine (e-davki) sem ugotovil da bi mi na letni ravni za ne doplačilo dohodnine zadostovalo že dva meseca neupoštevanje splošne olajšave pri plači.
In pri tem izračunu sem prišel še do ugotovitve da bi za ta dva meseca pri delodajalcu plačal manj dohodnine, kot bi jo na letni ravni.
Ne vem pa ne ali sem jaz to pravilno računal oz. ugotavljal.
Mogoče pa tudi pri vsej tej stvari samo pretiravam.
Ampak bi pa vseeno poskusil, zato zgornja dva vprašanja.
lp
d
Po plačilnih listah sem začel računati koliko dohodnine bi plačal mesečno več, (če se mi ne bi upoštevala splošna olajšava).
Ker sem seveda to testiral še na izračunu letne dohodnine (e-davki) sem ugotovil da bi mi na letni ravni za ne doplačilo dohodnine zadostovalo že dva meseca neupoštevanje splošne olajšave pri plači.
In pri tem izračunu sem prišel še do ugotovitve da bi za ta dva meseca pri delodajalcu plačal manj dohodnine, kot bi jo na letni ravni.
Ne vem pa ne ali sem jaz to pravilno računal oz. ugotavljal.
Mogoče pa tudi pri vsej tej stvari samo pretiravam.
Ampak bi pa vseeno poskusil, zato zgornja dva vprašanja.
lp
d
Nekaj v vaših izračunih ali pa v razmišljanju ne drži. Osnova za dohodnino bo v vsakem primeru enaka (glede na prihodke), koliko boste doplačali ali dobili nazaj, pa je odvisno od akontacije, ki jo plačujete, in od morebitnih olajšav, ki jih lahko uveljavljate ali med letom ali na koncu pri obračunu. Drugače povedano: znesek za plačilo dohodnine je fiksen (na podlagi dejanskih prihodkov), od tega se odštejejo že plačane akontacije in olajšave, ki jih niste uveljavljali med letom, in dobite znesek za plačilo/vračilo. Morda niste upoštevali tega, da olajšave znižujejo OSNOVO, ne pa zneska za plačilo.
Mincek
Glede na to d adoplačujete dohodnino prvo ugotovite ali vam je delodajalec upošteval splošno olajšavo tudi pri izplačilu regresa in morebitne 13. plače. Če je tako je narobe. Splošna olajšava se sme upoštevati samo 1 x na mesec.
Je pa to ena najbolj pogostih napak pri dodatnih mesečnih izplačilih.
Je pa to ena najbolj pogostih napak pri dodatnih mesečnih izplačilih.