Zdravo,
imam vprašanje, glede obračuna DDV, Slovensko podjetje bo izstavilo račun na Hrvaško (davčnemu zavezancu), vendar se bo proizvod naredil na Hrvaškem (drug davčni zavezanec), tako da bo bo blago ostalo na Hrvaškem. Nam pa bo Hrvaški dobavitelj izstavil račun, mi pa ta račun zaračunamo naprej kupcu na Hrvaškem.
Kako je z DDVjem. Vem, da je to nepravi tristranski posel, najbrž mora Hrvaški dobavitelj izstaviti nam račun z njihovem DDVjem (ali mi ta DDV uveljavljamo na Hrvaškem????), mi pa izstavimo račun Hrvaškem kupcu brez DDVja - kateri člen?????
Prosim za pomoč, saj mi ni čisto jasno kako gre zadeva.
Hvala in lep pozdrav!
NEPRAVI TRISTRANSKI POSEL IN DDV-nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
-
r.računovodstvo
- Začetnik

-
rennata.markovcic
- Nov član

Re: NEPRAVI TRISTRANSKI POSEL IN DDV-nujno
Kraj dobave blaga se v tem primeru določa na podlagi 19. člena ZDDV-1 in 31. člena direktive 2006/112/ES. V skladu s to določbo se za kraj dobave blaga, ki se ne odpošilja ali prevaža, šteje kraj, kjer se blago nahaja, ko se opravi dobava
KOt jaz vidim je tukaj lahko več stvari
1) lahko bi šlo tudi za tako imenovano prefakturiranje. V kolikor bi prvi v verigi tako obravnaval transakcijo
2) ni predmet SLO torej se izda račun brez DDV. Katero klavzulo navesti? Najbrš najbolje kr 31. EU VAT direktive
Še kdo?
1) lahko bi šlo tudi za tako imenovano prefakturiranje. V kolikor bi prvi v verigi tako obravnaval transakcijo
2) ni predmet SLO torej se izda račun brez DDV. Katero klavzulo navesti? Najbrš najbolje kr 31. EU VAT direktive
Še kdo?
Sploh ne gre za tristranski niti pravi niti nepravi posel, ker udeleženci niso iz EU !
Za vas je to promet izven sistema DDV , ne gre v obrazce za DDV , je brez DDV, klavzula pa je :
DDV ni obračunan v skladu z 1. odstavkom 3.člena zakona o DDV, ker promet blaga oziroma storitev ni opravljen na ozemlju Republike Slovenije, tudi od vhoda ne delate samoobdavčitve (jasno, saj ni nabava v EU) ali uvoza, ker blago ostane tam .
Za vas je to promet izven sistema DDV , ne gre v obrazce za DDV , je brez DDV, klavzula pa je :
DDV ni obračunan v skladu z 1. odstavkom 3.člena zakona o DDV, ker promet blaga oziroma storitev ni opravljen na ozemlju Republike Slovenije, tudi od vhoda ne delate samoobdavčitve (jasno, saj ni nabava v EU) ali uvoza, ker blago ostane tam .