Potni stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Tea2
Novinec
Novinec

Potni stroški

Odgovor Napisal/-a Tea2 »

Zanima me ali se smejo izplačati potni stroški osebi ki ni zaposlena pri nas? Smo zelo maloštevilčna ustanova, ki se ukvarja z neprodobitno dejavnostjo. Včasih za nas opravi kakšno dejavnost oseba, ki ni zaposlena pri nas in ne dobi nikakršnega honorarja, le potne stroške bi ji radi povrnili...ali je to mogoče? Če je, ali ji pripdajao tudi dnevnice? Ali smemo potne stroške skupaj z dnevnicami izplačati direktorju ustanove, ki pa ni zaposlen pri nas, vendar v skladu s svojo funkcijo direktorja opravlja vse naloge za nas?
mimoza
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mimoza »

Potni strooški se lahko izzplačujejo samo zapolenim.

Tudi diretorju ne. če ni zaposlen.

LP, mima
Tea2
Novinec
Novinec

Mima, hvala za odgovor. Nedavno sem bila na seminarju v okviru GZS, kjer je predavatelj rekel, da je to možno, vendar je potrebno v takem primeru podpisati z direktorjem letno pogodbo, kjer se opredeli kaj bo njegovo delo v prihodnjem letu in se mu za delo, ki ga opravlja za nas normalno izplačajo potni stroški preko potnih nalogov[xx(]. Prav tako je bila naša računovodja na seminarju, kjer je izvedela da je možno, kadar gre za humanitarne zadeve in da pri izplačilu ni plačano nič drugega (nobenih honorarjev) razen potni stroški. Kdo ima prav in komu je verjeti??[xx(]
mimoza
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mimoza »

V teoriji, bi lahko družba sprejela sklep, da direktorju povrne potne stroške in z njim sklene pogodbo... vprašanje je, ali je vrednost njegovega dela v podjetju oz. družbi zastonjsko....in se mu krije le potne stroške (dela kot funkcionar).
Davčni inšpektorji ljubijo potne stroške, ker so največkrat neupravičeno izplačani in s tem znižujejo davčno osnovo. Poleg tega tudi v primeru neupravičeno izplačanih povračil, le ta povečajo prejemke zaposlenemu (se štejejo kot dohodek in je od njih treba plačat dohodnino). [xx(]

Torej jaz lahko pravim tako, svetovalci na GZS drugače, tisti, ki bo v končni fazi presojal upravičenost izplačila, pa je inšpektor.

BOm pa vesela še kakšnega mnenja.
Tea2
Novinec
Novinec

Hm....ne morem reči, da gre za zastonjsko delo. Za nekatero delo prejema avtorski honorar, takrat ni problema pri izplačevanju potnih stroškov. Zanima me kako mu povrniti stroške, kadar ne gre za predmet avtorske pogodbe?
ninca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ninca »

Prebrala sem že cel kup prispevkov, pa vendar mi še vedno ni jasno, ali lahko direktor podjetja (katerega lastnik je sam), zaposlen (100%) pa je drugje, uveljavlja povračilo potnih stroškov.

konkretno:
lastnik (tudi direktor) ima majhno podjetje, ki ga je ustanovil z namenom, da se bosta v njem lahko čez nekaj let zaposlila dva otroka. Njegovo delo je brezplačno, saj dela z namenom, da bo v nekaj letih pridobil toliko strank, da bosta otroka imela že štartno osnovo (in ne bosta komaj napraskala za prispevke za svoje plače). Poleg tega dela z namenom, da pokrije tudi stroške poslovanja firme in ne dela izgube.

Zanima me, v kakšnem primeru je upravičen do povračila potnih stroškov. Naslednji teden potuje v tujino. Na kakšen način si lahko povrne stroške letalskega prevoza in nastanitev v hotelu? (gre za opravljanje storitve v tujini).

Ker, če prav razumem, ob tem, da brezplačno dela, so tudi stroški njegovi. Oz. drugače, plačati mora, da lahko dela?!?

Tega jaz ne razumem... morda je glede na predpise bolje, da sploh ničesar ne dela...
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

To je povsem njegova zadeva, če dela prostovolnjo, danes ni nič zastojn, če si ne izplačuje plače , si tudi potnih stroškov ne more. Mi smo imeli že primer, ko smo imeli davčno kontrolo, je sicer direktor bil zaposlen v podjetju ampak si izplačeval najnižjo plačo, (se ve zakaj) ostalo pa so pisali potne stroške, ki jih je seveda bilo veliko, skoraj polovico so jih davčniki
obrutili in plačali smo vse prispevke za nazaj z zamudnimi obrestmi.
Odvisno od inšpektorja..
TIM-G
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a TIM-G »

Zanima me če si upravičen do izplačila potnih stroškov, če imaš registriran popoldanski s.p., zaposlen pa si v drugem podjetju.
Prosim, če kdo resnično ve, saj nikjer nisem zasledil informacije za takšen primer.

Hvala in Lp

TIM-G
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi rekla tako: če niso to zneski v več 100.000 sit in če ima potni nalog priloge in če je posledica službenega potovanja posel oz.je službeno potovanje posledica posla, bi to lahko bilo izplačano kot povračilo stroškov, ne glede na to, da direktor ni zaposlen v podjetju. Seveda mora biti podlaga sklep.
Za društva pa je bilo pred kratkim objavljeno mnenje dursa, da si člani lahko povrnejo stroške v okviru opravljanja nepridobitne dejavnosti, za katero je društvo registrirano. Celo dejavnosti so naštete: menda humanitarne, športne, verske in verjetno še kakšna.
Mirjana
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Za društva je tako, kot pravite, kar se pa tiče popoldanskega sp, pa je dovoljeno imeti potne stroške, ki morajo biti datirani samo v popoldanskem času.Tako tolmačenje imam jaz s strani DURS.
TIM-G
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a TIM-G »

Sova in Adut najprej hvala za mnenje in pomoč. Prosil bi še za podoben primer, če imaš registriran d.o.o. in si direktor tega d.o.o. za katerega opravljaš dejavnost, nisi pa zaposlen v tem d.o.o. ampak si zaposlen v čisto drugem podjetju normalno za 8 ur kaj je v tem primeru s potnimi stroški.

Hvala

TIM-G
ninca
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ninca »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal sova</i>
<br />To je povsem njegova zadeva, če dela prostovolnjo, danes ni nič zastojn, če si ne izplačuje plače , si tudi potnih stroškov ne more. Mi smo imeli že primer, ko smo imeli davčno kontrolo, je sicer direktor bil zaposlen v podjetju ampak si izplačeval najnižjo plačo, (se ve zakaj) ostalo pa so pisali potne stroške, ki jih je seveda bilo veliko, skoraj polovico so jih davčniki
obrutili in plačali smo vse prispevke za nazaj z zamudnimi obrestmi.
Odvisno od inšpektorja..
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Sova in Mirjana, obema hvala za odgovor!

Me pa še zanima:

Sova,
Kaj misliš s tem: "ostalo pa so pisali potne stroške"?

Torej niso bili realni?! in so jih zaradi tega obrutili, ali so bili realni, pa so jih vrgli ven samo zato, ker si je nakazoval najmanjšo plačo???

Sicer pa me zanima, če želi prejemati povračila, na kakšen način se lahko zaposli?

S "podjemno" pogodbo?

Ali mora za to dobiti soglasje svojega delodajalca, glede na to, da je 100% že zaposlen.

ali se lahko s podjemno pogodbo (vkolikor je ta tista, ki jo mora skleniti) določi en simboličen znesek (npr. 10.000 sit/mesec), ali pa 1 ura/dan, in se potem skladno s to pogodbo izplačuje vse stroške, ki jih z delom ima?!?
Odgovori