nujno - ddv tujina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mali007
Računovodja
Računovodja

nujno - ddv tujina

Odgovor Napisal/-a mali007 »

kaj storiti v primeru, ko s.p. kupi v avstriji (IKEA) osnovna sredstva in hkrati odda na blagajni trgovine zahtevek za vračilo ddv? kako se izpolne DDV obrazec (vrstice 23, 24 in 32)?
Prosim za pomoč....
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: nujno - ddv tujina

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

pri nas naredi samoobdavčitev na neto znesek brez avstrijskega davka.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Ali si ta davek lahko tudi odbijem.

Kajti v zadnjem času sem zasledila, da recimo na Portugalskem in v Španiji našim davčnim zavezancem (tudi če prosijo in dokazujejo status), trgovci zaračunajo njihov DDV. Ali imate izkušnje kako dobiti ta DDV nazaj.
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Kajti v zadnjem času sem zasledila, da recimo na Portugalskem in v Španiji našim davčnim zavezancem (tudi če prosijo in dokazujejo status), trgovci zaračunajo njihov DDV. Ali imate izkušnje kako dobiti ta DDV nazaj.

Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

davek si lahko odbijete, če ste kupili nekaj, kar sicer uporabljate za opravljanje svoje dejavnosti.
V državah EU naj bi veljalo za vse isto: kupcu iz druge članice se ne zaračuna DDV, če predloži ID številko.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
sm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sm »

Jaz tudi tako trdim, ampak sedaj imam izkušnjo pri dveh različnih osebah, da so trgovci (Portugal in Španija), zaračunali DDV (kupljen je bil neki najnovejši I-PAD, ki se ga baje ne dobi pri nas (kajti jezila sem se, če v Sloveniji ni dovolj dober...????!!!! - odkrivamo nova vesolja) - Meni pa delajo "sive lase" - njih pač nič ne brigajo moje lasi.

Sedaj sicer čakam od enega izmed teh dveh, da mi prinese neke papirje ... bomo videli kaj to bo. Če je mogoče zahtevek za refundacijo - potem nekaj tu močno ne štima.
bozzo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a bozzo »

Naty73 napisal/-a:davek si lahko odbijete, če ste kupili nekaj, kar sicer uporabljate za opravljanje svoje dejavnosti.
V državah EU naj bi veljalo za vse isto: kupcu iz druge članice se ne zaračuna DDV, če predloži ID številko.
Žalost kako nepoznavanje predpisov ??? Davek si lahko odbijete ??? A RES ??? Torej avstrijski ddv na računu si mirno lahko odbije kupec v Sloveniji ????

Žal me zmrazi, ko preberem, da naj bi to svetoval računovodja ???

Davka DDV iz tuje države si nikoli v nobenem primeru ne morate odbiti v Sloveniji, lahko pa zahtevate povračilo od Avstrijcev nazaj, pomaga lahko GZS !

Če pa ste delali našo samoobdavčitev, pa blago rabite za poslovne namene pa si ta davek seveda lahko upoštevate, kot vstopni !

Dajte včasih malo prebrati, kaj ste napisali, da ne pride do takšnih dvoumnosti, kot je tu prišlo, ker res ne verjamem, da bi kdo bil tako neuk, da bi tako naredil, kot je zapisano ! :smodrica:
Odgovori