po 1.1.2005 - s.p. oz. d.o.o.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

po 1.1.2005 - s.p. oz. d.o.o.

Odgovor Napisal/-a vesnak »

Mi je ena kolegica omenila, da bo sedaj po hitrem postopku zaprla svoj s.p. in sicer iz razloga, ker opravlja računovodske storitve zgolj samo za eno firmo; pravi, da se bo po 1.1.2005 to smatralo kot delovno razmerje; ali je to res? Po tej logiki ne bi smel opravljati storitev zgolj samo za eno pravno osebo? Kaj pa, če si "popoldanski" s.p. in delaš samo za eno firmo - ali tudi v tem primeru?
ado
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ado »

???, preberite Zakon o dohodnini UR.list 54/04, 32. in 33. člen (na spletni strani davčne uprave). Mislim, da je dovolj nedvoumno.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

2. Dohodek iz dejavnosti

32. člen

(splošno o dohodku iz dejavnosti)

Dohodek iz dejavnosti po tem poglavju zakona je:
1. dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti,
2. dohodek, dosežen s posameznim poslom.

2.1. Dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti

33. člen

(dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti)

Za dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti, se šteje dohodek, dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti. Opravljanje dejavnosti pomeni opravljanje vsake podjetniške, kmetijske ali gozdarske ter z njima povezane dejavnosti, poklicne dejavnosti ali druge neodvisne samostojne dejavnosti, vključno z izkoriščanjem premoženja in premoženjskih pravic.

se opravičujem, pa vendar jaz v teh dveh členih ne vidim, da ne bi smela opravljati računovodskih storitev kot d.o.o. oz. s.p. izključno samo za eno pravno osebo; bolj berem te zakone, manj razumem -
mikamaka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mikamaka »

Zdaj ali sem jaz nor ali.Kakšne veze ima zakon o dohodnini z tem ali lahko imaš s.p ali d.o.o.
ne kužim ado kaj si mislo z tem.Vesnak imaš prav tut meni to ni jasno, sicer bi svetoval tvoji kolegici naj se tam zaposli pa stvar rešena.
hha
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ta kolegica, ki ima s.p. za vodenje računovodstva in dela izključno samo za eno firmo mi pravi, da jo podjetje noče zaposliti (pa ne zato, ker ne bi bili zadovoljni z njenimi uslugami), temveč zato, ker nimajo namena povečevati število zaposlenih in tudi zato, ker jim tak status najbolj ustreza - tako, da je v bistvu na "cesti" zaradi spremembe zakonodaje;

Pojavlja se mi pa še drugo povezano vprašanje s tem in sicer: kaj pa, če si v rednem delovnem razmerju v eni d.o.o., imaš pa tudi "popoldanski" s.p. in opravljaš za eno tretjo (izključno samo za to firmo) d.o.o. čisto nekaj drugega - torej po tej logiki ne bi smel delati več kot s.p. ampak bi se za teh nekaj ur na dan moral še dodatno zaposliti v tej tretji d.o.o.?

ne razumem več ničesar
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Sicer še ne poznam do podrobnosti nove davčne zakonodaje, ampak v tem o čem se zdaj pogovarjate , res ni nobene logike. Fajn bi bilo, da bi povedali od kod vam takšne informacije.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Sova, se popolnoma strinjam. Zakon o dohodnini nima nobene veze z opravljanjem dejavnosti, ker že ime samo pove, da opravljaš dejavnost in ne posameznega posla. Ne sme se mešati hrušk in jabolk.
mikamaka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mikamaka »

To sem vam že včeraj pravo.prvo moraš delati, da lahko dohodek imaš.
Šus in to je to.
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Rešitev: Zaposlitev v eni d.o.o., popoldanki s.p. in delaš za druge.

Dohodnina pride posledično že za vami :D

Mirko
ado
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ado »

Spoštovani,

žal nimam časa za temeljito repliko, zato na kratko:
Zakon o dohodnini med ostalimi obravnava s.p. (s.p. je podvržen davku iz dejavnosti in zato tudi med ostalimi dohodnini (na kateri osnovi durs obračunava s.p. dohodnino?!)). Kolegica, ki jo omenja vesnak, naj bi imela odprt s.p.!
Na drugi strani je neizvedljivo, opravljati dejavnost/delo za nek dohodek brez podlage (v konkretnem primeru z pogodbo o zaposlitvi, registrirane s.p. dejavnosti, ali teoretično - ne praktično z podjemno pogodbo).
Torej podlaga za temeljit odgovor leži v dohodninskem zakonu(eden izmed najbolj pomembnih členov za konkreten problem je 33.čl. ena stranka ali 5 strank ???)in davku od dohodkov pravnih oseb.

Lp
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Zdaj pa razumi, če lahko.:D:sad:
vanjasp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vanjasp »

Meni še vedno ni jasen odgovor na osnovno vprašanje.
Jaz sem že pred časom nekje slišala oz. tako razumela, da bo podjetje X, za katerega dela s.p. (kateremu je podjetje X edina stranka)moralo plačati polek računa s.p.-ju še neke dodatne prispevke!? Takrat se mi je zdela to dobra šala, ko pa berem to temo pa mi je vedno manj smešno...

Vanja
Odgovori