Pozdravljeni,
smo gradbeno podjetje in med drugim opravimo tudi odvoz odpadnega gradbenega materiala - ruševine (opeka, beton, les,) na deponijo, kjer plačamo tudi takso. Od dobavitelja prejmemo račun z 8,50 % DDV. Kakšno stopnjo DDV moramo mi uporabiti ko izstavimo račun svoji stranki. Mi uporabljamo na vse skupaj, torej prevoz in plačilo takse 20 %. Ali je treba ločiti ti dve postavki.
Prosim za odgovor, hvala in lep pozdrav!
DDV PRI ODVOZU ODPADNEGA MAT.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV PRI ODVOZU ODPADNEGA MAT.
Ker vse skupaj spada med storitve javne higiene iz 16. točke Priloge I k ZDDV-1, se obračunava 8,5 % DDV.
Pojasnilo DURS:
"Na podlagi 41. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 10/10 – UPB2) se DDV obračunava in plačuje po splošni 20 % stopnji od davčne osnove za vse dobave blaga in storitev, razen za dobave blaga in storitev, za katere zakon določa, da so obdavčene po nižji 8,5 % davčni stopnji. Seznam dobav blaga in storitev, od katerih se obračunava DDV po nižji stopnji DDV, je določen v Prilogi I k ZDDV-1, ki je sestavni del zakona.
V skladu s točko 16 Priloge I k ZDDV-1 se od storitev javne higiene obračunava in plačuje DDV po nižji 8,5 % stopnji.
Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08, 105/09 in 27/10) v 59. členu določa, da se med storitve javne higiene iz 16. točke Priloge I k ZDDV-1 uvrščajo:
ravnanje z odplakami pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: E/37.00;
zbiranje in odvoz odpadkov ter ravnanje z njimi pod šiframa standardne klasifikacije dejavnosti: E/38.1 in E/38.2;
čiščenje cest in drugo čiščenje pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: N/81.29.
Storitve javne higiene torej zajemajo zbiranje in odvoz odpadkov v gospodinjstvih, komunalnih, industrijskih in drugih odpadkov, kjer je zajeto tudi zbiranje odpadkov za recikliranje.
Po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) se v pododdelek 38.110 Zbiranje in odvoz nenevarnih odpadkov uvršča:
- zbiranje nenevarnih gospodinjskih, komunalnih, industrijskih in drugih odpadkov s pomočjo košev, kontejnerjev, vreč za smeti ipd.
- zbiranje odpadkov za recikliranje
Sem spada tudi:
- zbiranje gradbenih odpadkov in odpadkov rušenja
- zbiranje in odstranjevanje okruškov, dračja ipd.
- zbiranje odpadkov iz predilnic
- obratovanje začasnih zbirališč nenevarnih odpadkov
Zbiranje in odvoz odpadkov (tudi zbiranje odpadkov za recikliranje) so torej storitve iz šifre SKD 38.110, od katerih se obračunava in plačuje DDV po stopnji 8,5 %."
To je to.
Bi pa prosila, če ima kdo kakšno drugačno (ali enako) mnenje, da se javi, ker imamo s tem probleme tudi mi.
Pojasnilo DURS:
"Na podlagi 41. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 10/10 – UPB2) se DDV obračunava in plačuje po splošni 20 % stopnji od davčne osnove za vse dobave blaga in storitev, razen za dobave blaga in storitev, za katere zakon določa, da so obdavčene po nižji 8,5 % davčni stopnji. Seznam dobav blaga in storitev, od katerih se obračunava DDV po nižji stopnji DDV, je določen v Prilogi I k ZDDV-1, ki je sestavni del zakona.
V skladu s točko 16 Priloge I k ZDDV-1 se od storitev javne higiene obračunava in plačuje DDV po nižji 8,5 % stopnji.
Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07, 21/08, 123/08, 105/09 in 27/10) v 59. členu določa, da se med storitve javne higiene iz 16. točke Priloge I k ZDDV-1 uvrščajo:
ravnanje z odplakami pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: E/37.00;
zbiranje in odvoz odpadkov ter ravnanje z njimi pod šiframa standardne klasifikacije dejavnosti: E/38.1 in E/38.2;
čiščenje cest in drugo čiščenje pod šifro standardne klasifikacije dejavnosti: N/81.29.
Storitve javne higiene torej zajemajo zbiranje in odvoz odpadkov v gospodinjstvih, komunalnih, industrijskih in drugih odpadkov, kjer je zajeto tudi zbiranje odpadkov za recikliranje.
Po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008) se v pododdelek 38.110 Zbiranje in odvoz nenevarnih odpadkov uvršča:
- zbiranje nenevarnih gospodinjskih, komunalnih, industrijskih in drugih odpadkov s pomočjo košev, kontejnerjev, vreč za smeti ipd.
- zbiranje odpadkov za recikliranje
Sem spada tudi:
- zbiranje gradbenih odpadkov in odpadkov rušenja
- zbiranje in odstranjevanje okruškov, dračja ipd.
- zbiranje odpadkov iz predilnic
- obratovanje začasnih zbirališč nenevarnih odpadkov
Zbiranje in odvoz odpadkov (tudi zbiranje odpadkov za recikliranje) so torej storitve iz šifre SKD 38.110, od katerih se obračunava in plačuje DDV po stopnji 8,5 %."
To je to.
Bi pa prosila, če ima kdo kakšno drugačno (ali enako) mnenje, da se javi, ker imamo s tem probleme tudi mi.
Re: DDV PRI ODVOZU ODPADNEGA MAT.
Hvala za odgovor. V dilemi sem predvsem zato, ker smo mi v bistvu posredniki. Mi odpeljeno odpadni material s svojega gradbišča na deponijo. In ne vem če se to smatra kot prevozna storitev ali komunalna. Zato ne vem, če se mora v obračunski postavki ločiti prevoz s stopnjo 20 % in komunalni odpadki s stopnjo 8,50 %. Kakšna je praksa pri ostalih podjetjih, kako to obračunavate?
Hvala in lp.
Hvala in lp.