Clanstvo v GZS ali Obrtni zbornici

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jjanezj
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Clanstvo v GZS ali Obrtni zbornici

Odgovor Napisal/-a jjanezj »

Pozdravljeni

Pred dnevi sem dobil dopis obrtne zbornice, da potrebujemo obrtno dovoljenje za opravljanje dejavnosti. Oz. češ da ga moramo imeti ker ga inšpekcijske službe zahtevajo
Gre za dnevni bar.
Članarino plačujemo GZS ju.
Ali res potrebujemo obrtno dovoeljenje oz. kakšen je postopek za pridobitev le tega?

hvala

Janez
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

Sedaj očitno vsem po vrsti obrtna zbornica pošilja take "grozilna" pisma; glede na to, da vsaka d.o.o. plačuje gospodarski zbornici vse, hoče svoj delež tudi obrtna očitno?

primer: en fotograf ima svojo d.o.o., nima zaposlenih in je edini zaposleni; njegovo delo je izključno na terenu (ali bi moral imeti izjavo o varnosti dela itd. zaradi tega, pa zdravniški pregled?); in danes mi pravi, da je dobil grozilno pismo od obrtne zbornice, da mora tudi njej plačevati; kaj naj stori?

saj mi je jasno, da se borijo za člane in za svoj obstoj, pa vendar??
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Vesnak, držite se, ker je odgovor, da, potrebuje izjavo o varnosti z oceno tveganja, zdravniški pregled in izpit iz varstva pri delu.
In fotografska dejavnost (K74.810) spada pod obrtne dejavnosti, torej verjetno mora tudi d.o.o. postati član Obrtne zbornice. Ni nujno, ker npr.za gostinsko dejavnost ni treba. S.p pa zagotovo mora.
Vem pa, da ni treba plačevati polne članarine obem zbornicam, ampak sorazmerno opravljanju obrtne in gospodarske dejavnosti.
Mirjana
jjanezj
Nov član
Nov član

Pozabil sem povedati da sem kot S.p. in ne doo

Ali mi lahko kdo konkretno o

odgovori?
lp janez
jjanezj
Nov član
Nov član

Pozabil sem povedati da sem kot S.p. in ne d.o.o

Ali mi lahko kdo konkretno

odgovori?
lp janez
Martika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Martika »

Kolikor vem, ko imaš odprt s.p. pa če je to redni ali pa samo dopolnilna dejavnost (tako se je zgodilo meni) ti pošiljajo naj si član in naj plačuješ članarino. Pa sem jih vprašala kakšne ugodnosti bom imela, če bom vaš član. Pa so mi odgovorili, da svetovalne in podobne. Ampak iz izkušenj vam povem, da če rabiš pomoč, tudi z njihove strani ne dobiš nič konkretnega. Bistvo pri njih je članski prispevek. Kako se bo pa s.p. znašel pri vseh teh predpisih pa njih več ne zanima. Zato pa je zarazmisliti, če se sploh splača plačevati članarino, ker za vsak dan denar čakaš neko primerno pomoč ko jo potrebuješ.

Lep pozdrav.
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Tudi jaz sem dobila obvestilo obrtne zbornice - oziroma oseba, ki ji vodim knjige - da si mora pridobiti obrtno dovoljenje oziroma sklep o vpisu v obrtni register. Ko sem preverila na zbornici so mi takole razložili: na priglasitvenem listu ima tudi dejavnosti, ki spadajo k obrti - zato sploh poziv. Ker pa take dejavnosti zaenkrat še ne opravlja, da samo izjavo, da take dejavnosti ne opravlja.

Kakšna je šifra vaše dejavnosti?

Ali ve kdo kaj več o mojstrskih izpitih? Ker, ko bo začela opravljati - naprimer kozmetično dejavnost - potrebuje mojstrski izpit?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Niso grozilna pisma, mogoče prej nasprotno. Ko ste registrirani v obrtno, vam prekine članstvo v gospodarski zbornici. če imate registrirane dejavnosti, ki sta v obeh, se z izjavo opredelite, kolikšen deleč katari pripada. Sorazmerna je potem tudi članarina.

Sicer je že Emil Pintar dal pobudo, sedaj še SNS o neobveznem članstu in tudi GZ je rzmišlja o preoblikovanju plačila članarin http://www.racunovodja.com/go.asp?stran ... 0202207822 .

Mirko
jjanezj
Nov član
Nov član

Spoštovana Stina

Registrirano imam dejavnost:

H 55.400 Točenje pijač
H 55.304 Dejavnost premičnih in provizoričnih gost. obratov

lp

Janez
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Janez,za dejavnost 55.400 ne potrebujete obrtnega dovoljenaja niti vpisa v register. Dejavnost 55.304 pa je obrti podobna dejavnost, ta naj bi se vpisala v obrtni register, kakor jaz razumem, če se opravlja kot glavna dejavnost. Priporočam vam, da se obrtnete na vašo obrtno zbornico.

Lep pozdrav!:)
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Tudi mi smo prejeli obvestilo OZ, smo d.o.o. Spadamo v gradbeno dejavnost in ker imamo v registraciji navedene tudi obrtne dejavnosti za katere bi morali pridobiti obrtno dovoljenje in ker teh dejavnosti ne opravljamo smo jih samo v dopisu o tem obvestili, da teh dejavnosti pač ne opravljamo. Če pa bi jih opravljali bi morali za te dejavnosti pridobiti obrtno dovoljenje in plačevati sorazmerni del članarine tudi OZ.
maja22tt
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maja22tt »

Tudi jaz sem dobila enako pismo. Imam popoldanski s.p. in imam odprto majhno trgovino s kozmetičnimi izdelki. V brošuri, ki je bila priložena dopisu je bilo navedeno, da je članstvo za sekcijo trgovina prostovoljno, kar po moje pomeni, da ni obvezno. Kar se stroškov članarine tiče, bi bilo bolje plačevati samo GZS, ker je tam članarina bistveno nižja. Ne vem kaj naj naredim. Res še nisem povprašala na moji matični OZ, vendarle me zanima, če je članstvo v OZ obvezno ali ne.
Hvala za odgovore 8-)
Odgovori