Obračun amortizacije OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
minigrad
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Obračun amortizacije OS

Odgovor Napisal/-a minigrad »

Pozdravljeni!

Rabim vašo pomoč. Ali mi lahko kdo od vas po domače razloži kako se izračuna AM za OS?
Npr. v letu 2009 sem kupila note booka v neto vrednosti 600 EUR. Kako se izračuna AM in koliko časa se lahko obračunava AM za to OS? Kje najdem amortizacijske stopnje?
Drugi primer je nakup gsm-ja, neto vrednost je 150 eur. Prosim za izračun AM.

Prosila bi postopek izračuna za AM v letu 2009, 2010 in če se sploh obračuna za leto 2011?

Najlepša hvala.

LP.
Lep dan.
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Obračun amortizacije OS

Odgovor Napisal/-a navor »

Najprej morate povedati datum kdaj ste to kupili, kajti to je pomembno za izračun AM. Za računalnike se uporablja AM stopnja 50%. Mobitel se šteje pod opremo in je AM stopnja 20%. Osnovno sredstvo se pa začne amortazirati naslednji mesec po nakupu. Če ste kupili računalnik 15.3.2009 se začne amortizirati z aprilom. Izračun : 600X0,50/12X9= 225 eur, leto 2010 bo amortizacija 600x0,5= 300, leto 2011 ti pa ostane še 75 eur amortizacije. Amortiziraš toliko časa dokler ne prideš na vrednost 0.
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Mi mobinih telefonov ne dajemo med osnovna sredstva, zato jih tudi ne amortizramo. Le redki imajo mobilne telefone več kot dve leti, v dveh letih pa se, če upoštevamo priznane stopnje amortizacije, ne "zamortizorajo", pa tudi nabavne vrednosti so manjše, kot so bile nekoč.
Pa ostali, kako jih knjižite?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

če je nabavna vreddnost do 500 eur,med drobni inventar na 404.
Nika83
Novinec
Novinec

Obračun amortizacije OS

Odgovor Napisal/-a Nika83 »

Pozdravljeni,

zanima me neki glede amortizacije osnovnega sredstva kupljenga na leasing. In sicer kaj je amortizljiv znesek? Celotna vrednost nabavljenega sredstva+obresti odplačevanja leasinga ali samo nabavna vrednost osnovnega sredstva? Kaj potem obresti predstavljajo finanče odhodke?
Naj omenim še to, da je osnovno sredstvo kupljeno na fizično osebo (leasing) in preneseno v s.p., ker se uporablja izključno za opravljanje dejavnosti s.p.-ja.
Hvala
Odgovori