Imam nek problem (oziroma ga ima moja stranka). Verjetno gre le za različna tolmačenja in seveda prakso.
Stranka je prek posrednika najela nepremičnino.. V pogodbi je zapisano, vrednost(simboličen znesek) 100 + DDV (120). Posrednik si je torej zaračunal provizijo v znesku 120 + DDV, v znesku 144. Stranka je temu ugovarjala, a neuspešno. Po mijem je navedba "vrednost najema je 100 + DDV" mišljena v tej pogodbi tako, da je torej najemnina vrednost najema skupaj z DDV-jem
Klical sem tudi na neko nepremičninsko agancijo (osebno se poznam z njimi) in so potrdili tak način obračuna najema. Imate tudi vi podobno prakso?
Vrednost provizije
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Vrednost provizije
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: Vrednost provizije
Smo imeli podoben primer, kjer je posrednik zaračunal provizijo po sistemu "ddv na ddv". V pogodbi je pisalo, da posredniku pripada ena najemnina, nič pa ni bilo omenjeno, ali gre za bruto ali neto znesek. In posrednik je seveda obračunal bruto najemnino (z ddv) in nanjo še enkrat pribil ddv. Njegov komentar na mojo pripombo je bil "takšna je pač pri nas praksa....". Jasno mi je bilo, da je člen o proviziji namerno tako zapisan, da si ga lahko vsak po svoje razlaga, prav tako pa je za tožbo znesek premajhen, da bi se splačalo tvegati in dokazovati (moralni) prav. Pa ni bila neka nepoznana nepremičninska agencija... Ljudi pa dobivajo na limanice, češ, kaj vse se lahko zgodi, če to počnete sami... Vsekakor odsvetujem, da to počnemo laiki, a obstaja tudi druga pot mimo nepremičninske agencije - specializiran odvetnik. Delal bo v interesu naročnika, torej nas, glede na agencijske provizije pa nas ne bo stal bistveno več.
Mincek
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Vrednost provizije
Taka je pač poslovna praksa. Pozanimal sem se konkretno na agenciji. V pogodbi je sicer lepo zapisano, da je vrednost najema z DDV-jem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko