Smo davčni zavezanci za DDV. Imamo trgovino v kateri obračunavmo DDV.
Smo pa tudi lastniki poslovnega prostora, ki smo ga kupili z 19% DDV in si ga takrat tudi odbijali. Sedaj omenjeni poslovni prostor dajemo v najem. Na računu napišemo najemnina 500,00 eur (oproščeno) in obračun elektrike 50,00 + 20% DDV.
V obrazcu DDV-O smo ta račun knjižili pod zap.št. 15 (oproščene dobave brez pravice do odbitka). Sedaj nas je iz DURS-a klicala, da nimamo izjave, da vodimo ločeno knjigovodstvo. Kaj sploh to pomeni?
Prosimo za hitro pomoč, ker moramo ukrepati pa ne vemo kako.
ločeno knjigovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: ločeno knjigovodstvo
Varianti sta dve pri obračunu najemnin brez davka.
Ena je, da ugotavljate odbitni delež glede na višino neobdavčenega prometa in obdavčnega prometa. Druga varianata pa je, da vodite ločeno knjigovodstvo iz katerega je razvidno - kateri stroški se nanašajo na obračunano najemnino in katerih se ne sme odbijat ddv-ja.
Upam, da sem kaj pomagala.
Ena je, da ugotavljate odbitni delež glede na višino neobdavčenega prometa in obdavčnega prometa. Druga varianata pa je, da vodite ločeno knjigovodstvo iz katerega je razvidno - kateri stroški se nanašajo na obračunano najemnino in katerih se ne sme odbijat ddv-ja.
Upam, da sem kaj pomagala.
Če se odločimo za ločeno knjigovodstvo, si ne smemo odbijati DDV-ja od računov za elektriko in od računov za upravljanje skupnih prostorov. Je to tako?
Pa kaj praktično pomeni ločeno knjigovodstvo? Je dovolj, da imamo prihodke od najemnine, elektrike in stroškov upravljanja na svojem kontu?
Ima kdo mogoče vzorec izjave za ločeno knjigovodstvo?
Pa kaj praktično pomeni ločeno knjigovodstvo? Je dovolj, da imamo prihodke od najemnine, elektrike in stroškov upravljanja na svojem kontu?
Ima kdo mogoče vzorec izjave za ločeno knjigovodstvo?
Prosim naj mi kdo pomaga, ker me iz DURS-a klicarijo.
Pri nas imamo vse stroške, ki se nanašajo na najemnino ločeno na svojih kontih in to je dovolj. To pomeni, da se lahko iz teh kontov razbere kolikšni in kateri so stroški, ki se nanašajo na najemnino.
DDV si ne odbijamo.
Za izjavo bi pa tudi jaz prosila, če jo kdo ima.
Lep pozdrav
DDV si ne odbijamo.
Za izjavo bi pa tudi jaz prosila, če jo kdo ima.
Lep pozdrav
nimam vzorca za izjavo,
vendar ne bi komplicirala in bi napisala en stavek, da vodimo ločeno knjigovodstvo in da si od stroškov, povezanih z najmenino ne odbijamo ddv-ja.
vendar ne bi komplicirala in bi napisala en stavek, da vodimo ločeno knjigovodstvo in da si od stroškov, povezanih z najmenino ne odbijamo ddv-ja.