GOTOVINA IN D.O.O.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

GOTOVINA IN D.O.O.

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

V začetku leta 2010 smo prešli iz s.p.-ja na d.o.o. Iz podjetja sem se takrat tudi sposodila 3.328,22 eur, evidentirano kot kredit lastnika podjetja do podjetja. Vse do prejšnjega tedna sem seveda smatrala da se ta kredit ob koncu leta lahko "poplača" iz gotovinskih računov. Da se naredi preknjižba iz 2850 na 1820. Nimamo blagajne 1000 niti nisem dvigovala denarja za gotovinske račune niti za kilometrino oz. potne stroške, ker se mi je zdelo logično da bom ob koncu leta to poplačala na ta način. Računovodkinja pa mi je prejšnji teden rekla da moram OBVEZNO poplačati 3328,22 eur kratkoročnega kredita, ker je to potrebno vrniti firmi :(
Ne razumem zakaj se nemore poplačati z denarjem, ki sem ga vse čas plačevala za gotovinske račune in sama ob tem kreditirala svojo firmo?

Ker smo zamenjali tudi računovodstvo, me zanima zakaj imam knjižene gotovinske račune na 2553? kilometrino na 2554? in nekaj gotovinskih računov na 2850? Ali se ne knjiži vse skupaj na 2850? Prej smo vaj vedeli koliko gotovine lahko dvignemo sedaj nimam pojma več ker je toliko kontov?

skratka zanima me ali lahko ob koncu leta, tako kot je delala stara računovodkinja (v pokoju -blagor ji) se stanje gotovine, k ni bila dvignjena prenese za poplačilo kratkoročnega kredita. Gotovinskih računov sem imela za približno 6.500 eur in se mi zdi nesmiselno to dvigovat in spet vračat, če se lahko naredi preknjižba :roll:
Če je to mogoče bi lepo prosila za kak člen v zakonu da ji pismeno dokažem!

Druga stvar ki me muči pa je glede dobička, ali si ga ob koncu leta lahko poplačam oz. ga "vzamem ven" kako?

Hvala za odgovore že v naprej!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: GOTOVINA IN D.O.O.

Odgovor Napisal/-a MG »

Konti so ok.

Računovodkinja komplicira.
Seveda se lahko prknjiži terjatve in obveznosti na način kot je delala prejšnja računovodja.

Ne sme se brez vašega izrecnega dovoljenja pobotati neto plača in vaše obveznosti. Če date izjavo pa lahko cleo to. z stroški in založeno gotovino pa ni prav nobenega problema.

Jaz tako naredim vsako leto na koncu leta.

Enostavno se naredi izjavo oz kompenzacija kot osnova za knjiženje ( temeljnica ), pa je.
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Ampak zdaj smo že dvignili 6.500 eur ker nam je ob koncu leta naročila tako, sedaj pa zahteva da moramo vrniti približno 3.300 eur. takoj firmi :shock:
In zato sprašujem ali si lahko izplačam dobiček da bom tisti znesek vrnila, ker sem tistega ki sem ga dvignila porabila za opremo poslovnega prostora? Kaj moram narediti?

Rada bi bila na tekočem ker ji več ne zaupam 100% :cry:
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Čakte malo. Vaše pisanje nima ne glave ne repa.

1. Ali in kdaj si boste izplačali stroške oz. založena sredstva je vaša stvar in vam ona tega ne more narekovati.
2. Kdaj boste vrnila kredit je vaša stvar. Če je kredit zapadel in ga še ne želite vrniti, naredite novo kreditno pogobo in obračunajete obresti.
3. Če lahko izplačate dobiček vam ne morem povedat, ker ne vem kakšno je vaše stanje v firmi. Ali ste dobili kašne subvencije, upoštevali olajšave ali dobiček sploh je? V vsakem primeru pa j potrebno od dobička plačati davek in to vi kot fizična oseba.
4. Vaš osebni denar ste porabila za opremo proslovnega prostora ? Zakaj pa ? Zneske nad 420 €, ki so za firmo je treba plačati iz računa. Ali ste opremo dali v osnovna sredstva ?

Podjetje vodite vi, torej odločitve kako ga boste vodili sprejemate vi, računovodja vam mora pa posredovati informacije o tem kako se to zakonito naredi.
Odgovori