Prenehanje pogodbe za nedoločen čas!
Moderator: Mirko Zbačnik
Prenehanje pogodbe za nedoločen čas!
Prosil bi če mi pojasnite kaj se mi bolje splača narediti oz. podpisati.
Namreč firma me bo odpustitila. Pri tej firmi delam 2let in pol.
Ponuja pa mi naslednje pogodbe:
-Prekinitev pogodbe zaradi TEHNOLOŠKEGA VIŠKA (odpravnine ni ampak dobim od zavoda za 3 mesece po 70.000sit)
- Prekinitev pogodbe SPORAZUMSKA (tukaj odobim odpravnino 3x neto plače to je okrog 225000 sit)
Prosil bi ,če mi razjasnite za kaj se naj odločim!
Najlepše se zahvaljujem za odgovore.
Namreč firma me bo odpustitila. Pri tej firmi delam 2let in pol.
Ponuja pa mi naslednje pogodbe:
-Prekinitev pogodbe zaradi TEHNOLOŠKEGA VIŠKA (odpravnine ni ampak dobim od zavoda za 3 mesece po 70.000sit)
- Prekinitev pogodbe SPORAZUMSKA (tukaj odobim odpravnino 3x neto plače to je okrog 225000 sit)
Prosil bi ,če mi razjasnite za kaj se naj odločim!
Najlepše se zahvaljujem za odgovore.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Samo vprašanje, zakaj od zavoda? Odpravnina bi vam v prvem primeru pripadala. Na zavodu vseeno prejemate tri mesece (vsaj mislim) nadomestilo. Ali mogoče pričakujete kaj od odškodninskega sklada (za neizplačane plače, regres, odpravnine..)?
Prosim, da v primeru prve variante nič ne podpisujete!
LP, Mirko
LP, Mirko
Se strinjam z Mirkom. Pomislila sem na to, da vam podjetje skuša potisniti v podpis, da se odpovedujete pogodbi.
Če je odpoved sporazumska, potem vam na zavodu ne pripada denarno nadomestilo.
V primeru tehnološkega viška pa vam pripada tako odpravnina kot denarno nadomestilo na zavodu.
Delavec se ne sme strinjati z odpovedjo!!
lp, Bina
V primeru tehnološkega viška pa vam pripada tako odpravnina kot denarno nadomestilo na zavodu.
lp, Bina
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Tudi ne podpisujete nobene izjave, da se strinjate, da ste tehnološki višek. Pogodba zaradi tehnološkega viška je nič drugega kot sporazumna prekinitev! Pri reševanju trajnih viškov ni pogodb.
Držite se načela, da ne podpišete ničesar v zvezi z prekinitvijo delovnega razmerja, če se s tem res ne strinjate!
Upam, da nismo z odgovorom prepozni!
Srečno!
LP, Mirko
Držite se načela, da ne podpišete ničesar v zvezi z prekinitvijo delovnega razmerja, če se s tem res ne strinjate!
Upam, da nismo z odgovorom prepozni!
Srečno!
LP, Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal mitandem</i>
<br />Moje mnenje je tako:
1. Če imate že zagotovljeno novo zaposlitev bi predlagala drugo varianto (sporazumno), če pa še nimate pa prvo varianto.
LP, Irena
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Nimam še zagotovljenga dela! Kaj pa če ne podpišem nobene pogodbe,kaj mi potem sledi, sodišče?
<br />Moje mnenje je tako:
1. Če imate že zagotovljeno novo zaposlitev bi predlagala drugo varianto (sporazumno), če pa še nimate pa prvo varianto.
LP, Irena
Nimam še zagotovljenga dela! Kaj pa če ne podpišem nobene pogodbe,kaj mi potem sledi, sodišče?
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal elektrik</i>
<br />Samo vprašanje, zakaj od zavoda? Odpravnina bi vam v prvem primeru pripadala. Na zavodu vseeno prejemate tri mesece (vsaj mislim) nadomestilo. Ali mogoče pričakujete kaj od odškodninskega sklada (za neizplačane plače, regres, odpravnine..)?
LP, Mirko
Tako so mi rekli pri kadrovski da odpravnine ni, če podpišem pogodbo Zaradi poslovnega razloga? Kaj pa če grem to po pravni poti, in da ne podpišem nobene pogodbe.
<br />Samo vprašanje, zakaj od zavoda? Odpravnina bi vam v prvem primeru pripadala. Na zavodu vseeno prejemate tri mesece (vsaj mislim) nadomestilo. Ali mogoče pričakujete kaj od odškodninskega sklada (za neizplačane plače, regres, odpravnine..)?
LP, Mirko
Tako so mi rekli pri kadrovski da odpravnine ni, če podpišem pogodbo Zaradi poslovnega razloga? Kaj pa če grem to po pravni poti, in da ne podpišem nobene pogodbe.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Bina</i>
<br />Se strinjam z Mirkom. Pomislila sem na to, da vam podjetje skuša potisniti v podpis, da se odpovedujete pogodbi.
lp, Bina
No to mi na kadrovski niso povedali. Men so rekli da mi pripada nadomestilo na zavodu in nobene odpravnine! Premišlujem da bom mogu it po pravni poti. A je možnost da izgubim ali pridobim.Hvala.
<br />Se strinjam z Mirkom. Pomislila sem na to, da vam podjetje skuša potisniti v podpis, da se odpovedujete pogodbi.
lp, Bina
No to mi na kadrovski niso povedali. Men so rekli da mi pripada nadomestilo na zavodu in nobene odpravnine! Premišlujem da bom mogu it po pravni poti. A je možnost da izgubim ali pridobim.Hvala.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ne vem kaj "mutijo" v vaši kadrovski. Ni mi jasna pravna podlaga za vašo odpravnino, je to kakšna panožna, oz. podjetniška kolektivna pogodba). Zakon citira za vaš primar: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote"> Svetujem vam da <u>ničesar</u> ne podpisujete. Če vam sledi sodiššče, da! Vendar bi bili tožnik lahko vi in ne podjetje. Biti višek po naših zakonih ni kaznivo, strinjanje s tem je pa nenormalno. Vsak podpis, pa čeprav le ta, da se strinjate z nekim programom o načinu reševanja viškov, je za delodajalca na sodišču dovolj, da je prekinitev sporazumna. Vi dopbite odpoved iz poslovnih razlogov. Še enkrat navajam: "jo dobite". To je prekinitev pogodbe iz poslovnih razlogov in vam odpravnina pripada. Res vam še enkrat svetujem, da obiščete svetovalko Zavoda za zaposlovanje, da vam vse objasni. Čeprav vam pripada nadomestilo le 3 mesece, ste lahko deležni raznih ugodnosti zavoda. Ob sporazumni prekinitve tega ni.
PS.S: Kot porotnik na sodišču sem izvedel za primer, ko je tako nadrsala diplomirana pravnica. Ponudili so ji le 3. (hitrejšo izmed ostalih dveh) rešitev in ona je to strinjanje podpisala. Dovolj je bilo, da jo je podjetje tožilo in odpravnino je morala vrniti.
LP, Mirko
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
– 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote"> Svetujem vam da <u>ničesar</u> ne podpisujete. Če vam sledi sodiššče, da! Vendar bi bili tožnik lahko vi in ne podjetje. Biti višek po naših zakonih ni kaznivo, strinjanje s tem je pa nenormalno. Vsak podpis, pa čeprav le ta, da se strinjate z nekim programom o načinu reševanja viškov, je za delodajalca na sodišču dovolj, da je prekinitev sporazumna. Vi dopbite odpoved iz poslovnih razlogov. Še enkrat navajam: "jo dobite". To je prekinitev pogodbe iz poslovnih razlogov in vam odpravnina pripada. Res vam še enkrat svetujem, da obiščete svetovalko Zavoda za zaposlovanje, da vam vse objasni. Čeprav vam pripada nadomestilo le 3 mesece, ste lahko deležni raznih ugodnosti zavoda. Ob sporazumni prekinitve tega ni.
PS.S: Kot porotnik na sodišču sem izvedel za primer, ko je tako nadrsala diplomirana pravnica. Ponudili so ji le 3. (hitrejšo izmed ostalih dveh) rešitev in ona je to strinjanje podpisala. Dovolj je bilo, da jo je podjetje tožilo in odpravnino je morala vrniti.
LP, Mirko