telefoni

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: telefoni

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če imamo pač usmeritev, oziroma zapisano v aktih ali sklepih, da vsa sredstva, vredno do 500 € katerih življenska doba je daljša od enega leta je pač tako.

Pri odločitvi kako se opredeliti glede vodenja teh predmetov je meni pomembna tudi velikost podjetja, oziroma vrednsot ostalih osnovnih sredstev. Nekemu podjetju vrednost 500 € ne pomeni kaj veliko, pri ostalih (tudi meni) pa predstavlja sorazmerno veliko vrednost.

V primeru, ko ta sredstva obravnavamo kot strošek, pa bi tista, ki presegajo vrednost 500 € uvrstil med osnovna sredstva.

PS.: Mobiteli večini lajšajo življenje, računovodjem pa zakomplicirajo (popestrijo).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ana179
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ana179 »

pozdravljeni,
se pridružujem temi, zanima me naslednje:

če je sredstvo vredno manj kot 500 €, ga lahko uvrstimo takoj kot strošek materiala- ali to potem pomeni, da ga ne rabimo dajat v register OS?

bila sem namreč na enem seminarju, kjer je rekla, da taka sredstva kljub temu, da so takoj strošek, še vedno morjo it v register, potem ko pa program izračuna amortizacijo, se razlika poknjiži na odložene davke??? :roll:

prosim za pomoč, hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Bojim se, da ste nekaj stvari napačno razulei (ali pa so bile tomačene nerazumljivo). V milsih moramo imeti obravnavo tovrstnih sredstev za poslovne in za davčne namene, ki sta lahko različni.

Tudi to lahko drži, kar ste nvedli. Namreč mi lahko le za davčne namene tovrstna sredtva odpišemo takoj v letu nabave. V tem primeru znesek amortizacije za davčne namene zmanšamo v davčnem obračunu.

Seveda, pa lahko, vendar bi to priporočal le podjetjem, katerim pomeni znesek 500 € v primerjvi z vrednostjo ostalih OS zanemarljiv, oziroma majhen znesek, da tovrstna OS knjižijo kot strošek materiala, oziroma drobnega inventarja v okviru kontov materiala (skupina 32).

Pri nas, mikro podjetnijh je moje taka obravnava odraz "lenove" (oprostite izraru, .. :oops: ) - Če vrednost mojega nadražjega OS ne, aoli komaj presega 500 €, je taka opredelitev res malce - čudna.

Če imate družbo (d.o.o.), je davčno priznan strošek celotni davčni odpis, rpihaja dorazlik med davčno in poslovno bilanco in posledično tudi do potrebe po oblikovanju odloženij davkov. Vendar naj vas potočlažom, da je oblikovanje le-teh obvezno le za pomemne postavke. Tu nastane obveznost za odloženi davek (navadno imamo opraviti s terjatvijo, ker je obračunana amortizacija višja od davčno priznane) - Davčno priznana amortizacija je tu namreč višja, kot obračunana za poslovne namene. A ker gre navadno tu za manjše zneske, oblikovanje odloženih davkov ni obvezno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori