KONSOLIDACIJA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

KONSOLIDACIJA

Odgovor Napisal/-a aj »

Prvič se srečujem s pripravo podakov za konsolidacijo. Kaj mi svetujete? Odaja na AJPES; ali so obrazci? Prosim za nasvet. :?
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Re: KONSOLIDACIJA

Odgovor Napisal/-a bojča »

Najprej si naredite tabele, ki so enake tistim na AJPES-u v excelu za vsako podjetje posebej. Naredite si Bilanco stanja in Poslovni izid. Upam, da znate delati z excelom, ker vam bo to olajšalo delo. Jaz sem tako začela in je bilo enostavno.
V prvi stolpec vpišite besedilo, v drugi podatke za 1 podjetje, v tretji podatke za 2 podjetje (če jih imate še več potem še vpišete dalje), v naslednji stolpec pa vpišete izločitve (obveznosti, terjatve, prihodke, odhodke med podjetji).
In tako na koncu v zadnjem stolpcu imate seštevek vseh podjetji in izločitve in tako dobite skupno Konsolidirano bilanco (BS in PI).
Jaz sem tako delala, ker sem mogla konsolidirati 3 podjetja in če ne bi imela tako v excelu pripravljeno bi se izgubila, ker je potem preveč podatkov. Je res na začetku več dela, ampak tabele ti ostanejo in potem si jih samo shranjuješ pod drugim datumom in dopolnjuješ podatke.

Upam, da je vsaj malo v pomoč.
aj
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a aj »

Hvala vam. Potem pa oddaš na AJPES-skupno konsolidirano bilanco.
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Na AJPES samo vprašajte ali je potrebno oddati v kakšni drugi obliki ali se tudi konsolidacijske bilance vnašajo v njihove pripravljene tabele.
Odgovori