Zapiranje s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

domhri napisal/-a:Sedaj me zanima kaj vse moram jaz oz. moja računovodkinja še postoriti, da bo zadeva zares zaključena.
Menim, da vam bo vse napotke dalo vaše računovodstvo - napotke, ki se nanašajo na davčni obračun, izkaz poslovnega izida in bilanco stanja.

Praviloma bi morali 30 dni pred nameravanim zaprtjem o tem obvestiti svoje poslovne partnerje - to je samo ena izmed nalog ob zapiranju.

lp
domhri
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a domhri »

Hvala za pomoč!
tedix
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tedix »

Pozdravljeni!
Tudi sam sem zaprl s.p. - izbris iz PRS z 31.3.2011. Sedaj moram še narediti davčni obračun za 2011 in ga oddati na DURS.
Na forumih sem zasledil, da je potrebno narediti davčni obračun, bilanco stanja in izkaz poslovnega izida na dan pred izbrisom iz PRS, torej v mojem primeru na dan 30.3.2011.

Zanima me, če se v obračunu, bilanci in izkazu upoštevajo stroški prispevkov za socialno varnost zasebnikov, katerih obračun sem naredil in poslal na DURS 1.4.2011 in jih tudi na ta datum poravnal in knjižil, sam obračun prispevkov pa se nanaša na obdobje od 1.3.2011-31.3.2011.

Ali se v obračunu upoštevajo tudi stroški za telefonijo, katere račun bom prejel šele v aprilu, storitev pa je bila koriščena v marcu?

Hvala za odgovore.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ko zapirate dejavnost, upoštevate naslednje člena zakona o davčnem postopku:
296. člen
(obdobje izračuna)
3) V primeru prenehanja opravljanja dejavnosti se obdobje, za katero se izračunava akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti, konča z dnem prenehanja opravljanja dejavnosti, če ni s tem zakonom drugače določeno.
297. člen
(predlaganje davčnega obračuna)
(3) Davčni zavezanec, ki preneha z opravljanjem dejavnosti med davčnim letom, mora predložiti davčni obračun davčnemu organu v 60 dneh po zaključku obdobja iz tretjega odstavka 296. člena tega zakona, za katero se obračunava akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Ne glede na prejšnji odstavek davčni zavezanec, ki preneha z opravljanjem dejavnosti zaradi stečaja v prvem mesecu davčnega leta, predloži davčni obračun za preteklo leto in tekoče leto hkrati, najpozneje v 60 dneh po prenehanju opravljanja dejavnosti zaradi stečaja.

Dejavnost ste zaključili 31.03., za to obdobje pa se izdela tudi davčni obračun: 01.01. do 31.03.2011; enako izkaz poslovnega izida, Bilanca stanja je na dan 31.03.2011. V to obdobje torej vključite vse stroške, za katere boste prejeli dokumente v aprilu in morda tudi kasneje (obračun oddate najkasneje do 30.05....): prispevke za socialno varnost podjetnika za mesec marec, telefonski stroški-poraba za marec (na računu je tudi naročnina za april, ki pa ne spada med stroške pred zapiranjem s.p.-ja); pa tudi druge vrste stroškov...

PRIPOMBA: na forumu je veliko tem, ki se nanašajo na primere, ko se je zakonodaja od časa odgovora do danes, ko prebirate teme, spremenila. Tako se je spremenil tudi zakon o davčnem postopku v tistem delu, ki določa dan, ki vpliva na datum sestave davčnega obračuna. Pred spremembo se je sestavljal davčni obračun, izkaz poslovnega izida in bilanca stanja, na dan pred prenehanjem opravljanja dejavnosti (to pa bi bil v vašem primeru res 30.03.).

lp
tedix
Novinec
Novinec

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.

Zanima me še nekaj. Osnovnih sredstev sicer nimam, imam pa nekaj stvari, ki jih vodim pod droben inventar. Kaj naredim s tem. Skupna vrednost vsega skupaj je nekaj čez 20€.

Zanima me pa tudi konkretno za bilanco stanja na dan 31.3.2011. Ali vanjo vključim prispevke za socialno varnost za marec, za katere sem naredil obračun in jih plačal 1.4.2011?

Hvala za odgovore.
tedix
Novinec
Novinec

Pozdravljeni!
Zanima me tudi, ali moram v davčnem obračunu v prilogi 14a (Podatki o skritih rezervah oziroma skritih izgubah ob prenehanju opravljanja dejavnosti) navesti spletne domene, ki sem jih nabavil kot s.p. in bodo potekle šele naslednje leto? Če DA, kam vpišem njihovo vrednost ( morda pod neopredmetena sredstva?)?

Nakup domen sem sicer vodil kot strošek storitve...

Ob zaprtju s.p. bo prešel v gospodinjstvo tudi droben inventar, kot je npr. rezalnik za papir v vrednosti cca. 17€. Ali ga moram navesti v tabeli A(priloga 14a) in če da, kje vpišem to vrednost (pod Oprema in nadomestni deli ali pod Druga sredstva). Ali moram to upoštevati tudi pri izpolnjevanju obrazca davčnega obračuna (kje, kako)?
tedix
Novinec
Novinec

Pozdravljeni!

Zanima me še nekaj. Ali je potrebno tudi AJPESU poslati končni obračun?

P.S. Bilbi zelo vesel, če bi mi kdo odgovoril na moja dva prejšnja posta.

Hvala v naprej!
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

s.p. mora obvestiti svoje upnike in dolžnike, da bo zaprl svojo dejavnost - kakšen mesec pred tem?
ali s.p. sploh zapre svojo dejavnost, če je dolžan kar večim družbam in dursu? ali lahko kdo ugovarja zaprtju?

ali pa bi bilo bolj smiselno pristopiti k stečaju - samo stečajni postopek je potrebno tudi plačati in tako je spet problem zaradi finančnih sredstev;
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Tudi mene zanima kako je z zaprtjem SPja, če so še odprte obveznosti...
Predvsem me zanima, kako je, če ima SP neporavnane obveznosti do države - prispevki in DDV...?

Stranka je namreč sicer že izpisana iz PRS (kako je to možno?), sedaj naj bi se odjavila na ZPIZ... vendar, a je to sploh možno preden:
- odda zaključne račune na DURS,
- poravna vse obveznosti (do države)

Hvala za pomoč.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

zapiranje

pozdravljeni!

kako pa je kadar zapira dejavnost odvetnik?
kot vem se pošlje dopis, da bi zaprl dejavnsot s tem in tem dnem na durs; ali da durs kakšen odgovor na to vlogo? ali za njega tudi velja, da mora to storiti najmanj 15 dni pred dnevom, ko želi zapreti dejavnost?

ali za odvetnika tudi velja 60 dnevni rok za oddajo bilance?

žal še nisem imela primera glede odvetnika, pa ne vem ali se v čem razlikuje od s.p., razen, da za sp oddajam na ajpes bilance, za odvetnika pa zgolj vse samo na durs (na koncu leta)

ER 28 za odvetnika naredi durs, kajne?
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

pozdravljeni!
naredila sem DOHDEJ in v glavi obrazca označila, da je to original; kot datum prenehanja dejavnosti vpisala datum 30.9.;

sedaj pa mi javlja v obrazcu sicer nekritično napako, pa vendar mi je malce čudno, saj je vendar rok za oddajo 60 dni.

napiše mi:
obračun polje "vrsta obračuna" oddajate obračun po roku za predložitev obračuna davčnemu organu. če imate opravičljive razloge za oddajo obračuna po zakonsko določenem roku, lahko oddate. obračun po 52. členu zdavp-2. ob izpolnjevanju pogojev iz 55.člena zdavp-2 imate možnost oddati samoprijavo .....

skratka, kaj sem zamočila??
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Ste obkrožili zap. 2 pri oznaki vrste davčnega obračuna: davčni obračun pri prenehanju davčnega zavezanca z izbrisom iz Poslovnega registra dne:...... 30.09.2011....ste vpisali pravilni datum??

Ste vpisali pravilno obdobje davčnega obračuna: za obdobje 01.01.2011 do 30.09.2011??

lp
Odgovori