decemberska plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

decemberska plača

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Danes na seminarju nam je davčna svetovalka svetovala, da decembersko plačo izplačamo 31.12.2004, če nam to dopuščajo denarna sredstva. Razlog: z izplačilom v januarju moramo upoštevati že novi zakon o dohodnini (če ne bo zadržan, to pa pomeni, da bo verjetno kar nekaj nejasnosti okoli obračunov in olajšav. Kaj menite o njenem predlogu?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Glede na dejstvo, da bi ta plača povečala kumulativo bruto plač, i ns tem lahko tudi preskok pri nekaterih v višji davčni razred, bi to premislil in preračunal, kako bi to vplivalo rugo leto, ko bi bila vsota bruto plač manjša. In bi pretehtal tudi kakšen bi bil dejansko vpliv spremembe dohodnin pri tej plači.

Jaz bi proučil dejstva.

Mirko
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Popolnoma se strinjam z Mirkom.
Potem je tu še drugi vidik: finance. Morda se bodo za to odločili kateri v negospodarstvu (kjer imajo plače že zdaj takoj po 1.); v gospodarstvu je pa stvar težja - v glavnem so plače v času od 15. do 18. v mesecu, sledijo še prispevki, davki in nato še DDV... Res bi težko prebrodili. Tudi obračun plač nekaj dni pred koncem meseca ne bi bil pravilen (pri nas je veliko dodatkov za posebne pogoje dela)...
Se mi zdi malo nespametno od svetovalke - premakniti obračun zgolj zato, ker bo še nekaj nejasnosti... Razen če se komu mudi na smučanje takoj po novem letu, potem pa res ne bo časa za novosti

Anela
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Še ena zadeva je (mislim, da tale predavateljica ni predelala vsega ali pa misli, da imamo vsi visoke plače).
Po mojih izračunih (in do zdaj objavljenih podatkih) bo zaposleni s povprečno bruto plačo (268.420 SIT) po novem ZDOH plačal ca.6.400 SIT manj dohodnine (če ima dva otroka) in za ca. 7.300 SIT manj dohodnine (če ima enega otroka). Drugače pa je verjetno pri visokih plačah.
Je morda kdo prišel do drugačnih rezultatov?
LP

Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče pa je nekaj na tem. Nov zakon začne delovati s 1. 1. 2005, a to pomeni, da moramo obračunati dohodnino po novem tudi za decembrske plače in tudi za ostale, če niso bile izplačane do 31. 12. 2004?

Mirko :???:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Ja, bi rekla saj ravno v tem grmu tiči medo.:D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če mi logika pravilno deluje, je spodnji razred sedaj 1.300.000 na letni ravni, kar je nižje od trenutnega, ki je cca 1.600.00 (12*132.210) in bi znižanje dohodnine za 1% ne odtehtalo prehoda v višji razred. Mislim, da je to porazno za plače tam nekje okrog 170-180.000 bruto.

Prosim, a je že kdo delal bolj podrobne izračune!?

Medo, da nisi le zajec

Mirko
dg
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dg »

Tudi sama prihajam danes s seminarja. Glede plač nam je davčna svetovalka svetovala, da plače izplačamo v decembru. Po 01.01.05 se bodo plače namreč priznavale v celoti kot davčno priznani odhodki. Drugače pa bo s povračili in izplačili, ki bodo priznani samo do višine, ki jo določi vlada RS (zaenkrat tega še ni storila).
kana
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a kana »

Kaj a v letu 2004 se ne priznavajo kot odhodek? A ste prebrali dobro kaj ste napisali?
Torej razložite, zakaj je rekla, da se decemberske plače izplačajo do 31.12.2004.Kako je to razložila? Ali ne veste ?? Sory.:wink:

kana
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Dg tudi jaz vas najbolj ne razumem, pa me ta stvar zelo zanima, kaj bi lahko bili konkretnejši, ali pa povejte s svojimi besedami.
mimoza
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mimoza »

Ja ampak jaz tudi ne razumem. Pomoje bomo v gospodarstvu kar normalno izplačali. Saj itak večinoma ne presegamo povprečnih plač, pa večinoma vsi z otroci ne uveljavljamo le teh kot olajšavo. Prispevki že zdaj itak zmajšujejo snovo za davek, prehrana in prevoz pa bo tudi po novem neobdavčen dodatek na netto.

Morda so svetovali zato, ker bo treba po 1.1.2005 plače obvezno nakazati do 15 v mesecu za pretekli mesec in 15 poravnati tudi prispevke in oddati obračune. Zdaj smo plailo prispevkov lahko za par dni odložili. (novi zakon o davčnem postopku mislim da 351 člen)

Se motim?
:???:

Bi bilo tudi meni všeč, če bi tole malo bolj predebatirali!

LP, mima
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sedaj me pa že resno zanima; a je že kdo delal primarjalne izračune glede izplačila plač po novi dohodnindki lestvici, na primer za plače od cca 160.000 do 200.000 SIT bruto?

Če prav razmišljam, bo dohodnina malce večja...

Mirko:???::mad:[xx(]
Odgovori