po 1.1.2005 - s.p. oz. d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
Gledam temo na davki/obdavčitev direktorjev po novem, predvsem odgovor Magdalene. Mislim, da govorimo o isti zadevi.
Ne razumem:
- s.p. opravlja za podjetje X storitve (redno, vsak mesec), plačuje davke in prispevke. Izstavi račun podjetju X.
- podjetje X plača račun ( v katerem so seveda že zajeti davki in prispevki s.p.-ja).
Mora potem podjetje X na to vrednost obračunati prispevke in dohodnino še enkrat???
Vanja
Ne razumem:
- s.p. opravlja za podjetje X storitve (redno, vsak mesec), plačuje davke in prispevke. Izstavi račun podjetju X.
- podjetje X plača račun ( v katerem so seveda že zajeti davki in prispevki s.p.-ja).
Mora potem podjetje X na to vrednost obračunati prispevke in dohodnino še enkrat???
Vanja
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal vanjasp</i>
<br />Meni še vedno ni jasen odgovor na osnovno vprašanje.
Jaz sem že pred časom nekje slišala oz. tako razumela, da bo podjetje X, za katerega dela s.p. (kateremu je podjetje X edina stranka)moralo plačati polek računa s.p.-ju še neke dodatne prispevke!? Takrat se mi je zdela to dobra šala, ko pa berem to temo pa mi je vedno manj smešno...
Vanja
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Jas imam s.p. in imam pogodbo za opravljanje storitev le z enim podjetjem.
Nikjer v zakonu ni napisano da to ni mogoče oz. da iz tega sledijo dodatne obveznosti. v kolikor ima s.p. le eno pogodbo, pač mora gledati in skrbeti da so plačani vsi prispevki in davki. Paziti mora tudi na to, da ne ostane brez svoje, v tem primeru edine stranke, saj to potem pomeni zaprtje s.p. v kolikor ne najde nove
. Prispevke in davke plačuje s.p. sam iz svojih prihodkov iz naslova opravljenih storitev ki so določene v pogodbi. Druga stranka plačuje le ceno, ki jo določi podizvajalec, torej s.p.. s.p. si SAM plačuje dajatve in jih seveda tudi zaračuna pogodbeni stranki.
To je čisto enostavno in ne vidim tukaj nobene polemike. Saj davčna ne more določiti koliko strank naj imam in ali naj jih sploh imam, v kolikor plačujem dajatve. To je pravilo prostega trga, če pa v Sloveniji to pravilo več ne velja je treba dvignit glas, ali pa se preselit v Avstralijo ali kam pač....
<br />Meni še vedno ni jasen odgovor na osnovno vprašanje.
Jaz sem že pred časom nekje slišala oz. tako razumela, da bo podjetje X, za katerega dela s.p. (kateremu je podjetje X edina stranka)moralo plačati polek računa s.p.-ju še neke dodatne prispevke!? Takrat se mi je zdela to dobra šala, ko pa berem to temo pa mi je vedno manj smešno...
Vanja
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Jas imam s.p. in imam pogodbo za opravljanje storitev le z enim podjetjem.
Nikjer v zakonu ni napisano da to ni mogoče oz. da iz tega sledijo dodatne obveznosti. v kolikor ima s.p. le eno pogodbo, pač mora gledati in skrbeti da so plačani vsi prispevki in davki. Paziti mora tudi na to, da ne ostane brez svoje, v tem primeru edine stranke, saj to potem pomeni zaprtje s.p. v kolikor ne najde nove
To je čisto enostavno in ne vidim tukaj nobene polemike. Saj davčna ne more določiti koliko strank naj imam in ali naj jih sploh imam, v kolikor plačujem dajatve. To je pravilo prostega trga, če pa v Sloveniji to pravilo več ne velja je treba dvignit glas, ali pa se preselit v Avstralijo ali kam pač....
dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti
menim da je v tem problem, saj nekateri predvsem šefi, delajo preko s.p. v izogib davčnim obveznostim. Torej če delate v njihovih prostorih ali celo z njihovo opremo in po njihovih navodilih, vam določajo čas prisotnosti itd. Torej bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi in seveda plačani ustrezni davki oz. prispevki na osnovi sklenjenega delovnega razmerja.<font color="red"></font id="red"><font color="blue"></font id="blue">
menim da je v tem problem, saj nekateri predvsem šefi, delajo preko s.p. v izogib davčnim obveznostim. Torej če delate v njihovih prostorih ali celo z njihovo opremo in po njihovih navodilih, vam določajo čas prisotnosti itd. Torej bi morala biti sklenjena pogodba o zaposlitvi in seveda plačani ustrezni davki oz. prispevki na osnovi sklenjenega delovnega razmerja.<font color="red"></font id="red"><font color="blue"></font id="blue">
Vesnak, ta vaša prijateljica bo povsem verejtno iz drugega razloga zaprla sp, fajn pa bi spet bilo, da se seveda ne bom kot vedno ponavljala, da bi ta vaša prijateljica povedala, kje je to zapisano, oziroma kje je to slišala, sicer je možno vse v naši državi, tudi takšne nelogične zadeve, vendar pa mislim, da če naredimo izračun ,država ne bi dosti profitirala.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Sklicevala se je na te nove zakone - sklepanje je povzela po tem, da dela na njihovi računalniški opremi, uporablja njihove poslovne prostore, skratka nima nobenih stroškov v zvezi z opravljanjem njene storitve (telefoni, literatura, najemnina ipd.)- zaradi tega ima pač tudi toliko nižjo tarifo kot bi jo imela običajno; Kakorkoli že, po novem naj bi se to "smatralo" kot delovno razmerje; ne opravlja pa računovodskih storitev za nobeno drugo firmo.
Sigurno bo zaradi tega lahko nastala težava. Če se spomnete afere Elan, ko so poslovodne delavce obdavčili in pa še prispevke je moral Elan plačati (kot da so bili tam zaposleni) za prejeta plačila na njihove firme, kjer so bili zaposleni. Tako, da verjamem, da bo lahko nastal problem, če gospa dela na sedežu podjetja, na njihovih strojih in opremi, polni delovni čas. Za svoje delo prejme plačilo, prispevke pa plačuje iz svojega s.p. - vendar to ne bo rešila z odprtjem d.o.o.
Lp
Tanja
Lp
Tanja
ja, gospa res prejme plačilo...
...samo prejme plačilo na osnovi izdanega računa!...s.p. je fizična oseba ki opravlja gospodarsko dejavnost kot svojo izključno dejavnost... torej s.p., ali katerakoli gosp. družba, opravlja svojo dejavnost in na osnovi opravljenega dela izstavi račun, najemnik teh dejavnosti pa jih na osnovi pogodbe plača.
In to je vse kar je pomembno.
Težave kot jih omenjate v tem topicu, se lahko postavijo na glavo z enim primerom:
intelektualne storitve s.p., za svojo dejavnost ne potrebuje osnovnih sredstev, prostorov itd... ima pa pogodbo samo z enim podjetjem...
ni omejitev za število pogodb in plačevanje dajatev iz tega naslova!
Kar se pa tiče Elana, so pa bili problemi s plačevanjem nagrad za uspešno opravljeno delo. V kolikor se prav spomnim.
...samo prejme plačilo na osnovi izdanega računa!...s.p. je fizična oseba ki opravlja gospodarsko dejavnost kot svojo izključno dejavnost... torej s.p., ali katerakoli gosp. družba, opravlja svojo dejavnost in na osnovi opravljenega dela izstavi račun, najemnik teh dejavnosti pa jih na osnovi pogodbe plača.
In to je vse kar je pomembno.
Težave kot jih omenjate v tem topicu, se lahko postavijo na glavo z enim primerom:
intelektualne storitve s.p., za svojo dejavnost ne potrebuje osnovnih sredstev, prostorov itd... ima pa pogodbo samo z enim podjetjem...
ni omejitev za število pogodb in plačevanje dajatev iz tega naslova!
Kar se pa tiče Elana, so pa bili problemi s plačevanjem nagrad za uspešno opravljeno delo. V kolikor se prav spomnim.