Pozdravljeni,
Imam nekaj konkretnih vprašanj glede delovanja enoosebne družbe d.o.o., kjer bo direktor hkrati tudi lastnik.
Sem redno zaposlen, zame podjetje plačuje vse prispevke (ZZZS; ZPIZ,..)
Poleg redne zaposlitve bi rad odprl še eno osebni d.o.o., kjer bi bil seveda direktor in lastnik (edini družbenih) hkrati.
Zanima me sledeče:
- ko prijaviš zadeve na durs, davčni zavezanec, da/ne,.. ali je smiselno se takoj odločiti da si davčni zazevanec (prihodkov bo več kot 30.000 eur letno) in kako se v tem primeru plačuje akontacijo davka od dobilka če se sploh plačuje
- celoten prihodek oz. promet se med letom ne bo izplačeval (potni nalogi,..) ampak se bo vsako leto oz. po nekaj letih izplačalo kot dobiček,.. Kaj me pri tem "udari" vsako leto (ali ob izplačilu dobička te družbe samo 20% davka na dobiček)
- če bi želel skleniti pogodbo o poslovodenju, da bi si lahko izplačeval npr. potne stroške,.. ali sem prav razumel, da se plača 25% davčnega odtegljaja in še 6% nekih prispevkov (če kdo ve komu in kam bi bil hvaležen za info)
- kakšni so upravičeni stroški (če ni nobenega zaposlenega, obstaja le pogodba o poslovodenju za direktorja)
- ali je potrebno plačevati kakšne prispevke,... (kakor sem prav razumel, v primeru, da ne bo bil zaposlen nekje drugej bi bila to obveza) v primeru da obstaja pogodba o poslovodenju, zaposlen pa ne bi bil v tem d.o.o., ampak sem zaposlen redno v drugi firmi.
Če rabim vedeti še kaj pred ustanovitvijo eno osebne družbe pa nisem zapisal zgoraj bi bil zelo hvaležen za akkšne dodatne informacije.
eno osebni d.o.o., lastnik hkrati direktor
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: eno osebni d.o.o., lastnik hkrati direktor
A res nima nihče odgovora iz rokava. A ste že vsi računovodje na dopustu.
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.
Skoraj gotovo se bo našel kdo, ki vam bo lahko konkretneje svetoval, za začetek pa tole:
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... ?zdid=1314
http://evem.gov.si/evem/infoVprasanja.evem (izberite zavihek "Gospodarske družbe")
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodki ... ?zdid=1314
http://evem.gov.si/evem/infoVprasanja.evem (izberite zavihek "Gospodarske družbe")
kar vem je:
- takoj po ustanovitvi si uredite digitalno potrdilo
- če ste sigurni, da boste v letu zaslužili več kot 30.000 € se je smiselno takoj urejat za DDV zavezanca (zraven vloge boste morali izpolniti "predvideno" letno davčno napoved)
- glede na vaše siceršnje letne prihodke (plača, kjer ste zaposleni) si izračunajte, koliko bi plačali dohodnine, če bi si izplačevali še po pogodbi o poslovodenju; v pogodbi o poslovodenju morate, če si želite izplačevati potne stroške, o tudi zapisati.
- upravičeni stroški so vsi stroški, ki jih bo imela družba pri poslovanju družbe (bančni stroški, strošek najemnine poslovnega prostora, strošek nabave pisarniškega materiala, telefoske storitve, internetne storitve, računalnik, programska oprema, storitve računovodje.... )
- će si boste izplačevali (po pogodbi o poslovodenju) za poslovodenje, podjetje na znesek plača 6% prispevka za posebne primere, od zneska pa se plača 25% davka (oz. dohodnine), torej 25% podjetje nakaže za vas dohodnino, ostalo vam. Drugih prispevkov ni potrebno plačevati (kolikor je meni znano).
Mislim, da boste za podjetje morali imeti še akt o oceni tveganja...
Pa, če se firmi, kjer ste sedaj zaposleni, kaj zalomi, lahko imate težave, če se boste želeli prijaviti na zavodu za zaposlovanje.
- takoj po ustanovitvi si uredite digitalno potrdilo
- če ste sigurni, da boste v letu zaslužili več kot 30.000 € se je smiselno takoj urejat za DDV zavezanca (zraven vloge boste morali izpolniti "predvideno" letno davčno napoved)
- glede na vaše siceršnje letne prihodke (plača, kjer ste zaposleni) si izračunajte, koliko bi plačali dohodnine, če bi si izplačevali še po pogodbi o poslovodenju; v pogodbi o poslovodenju morate, če si želite izplačevati potne stroške, o tudi zapisati.
- upravičeni stroški so vsi stroški, ki jih bo imela družba pri poslovanju družbe (bančni stroški, strošek najemnine poslovnega prostora, strošek nabave pisarniškega materiala, telefoske storitve, internetne storitve, računalnik, programska oprema, storitve računovodje.... )
- će si boste izplačevali (po pogodbi o poslovodenju) za poslovodenje, podjetje na znesek plača 6% prispevka za posebne primere, od zneska pa se plača 25% davka (oz. dohodnine), torej 25% podjetje nakaže za vas dohodnino, ostalo vam. Drugih prispevkov ni potrebno plačevati (kolikor je meni znano).
Mislim, da boste za podjetje morali imeti še akt o oceni tveganja...
Pa, če se firmi, kjer ste sedaj zaposleni, kaj zalomi, lahko imate težave, če se boste želeli prijaviti na zavodu za zaposlovanje.
- če bi želel skleniti pogodbo o poslovodenju, da bi si lahko izplačeval npr. potne stroške,.. ali sem prav razumel, da se plača 25% davčnega odtegljaja in še 6% nekih prispevkov (če kdo ve komu in kam bi bil hvaležen za info)
Če si po pogodbi o poslovodenju ne izplačuješ nagrade, ampak samo potne stroške (dokazljive!!!), izplačilo ni obdavčeno.
Če si po pogodbi o poslovodenju ne izplačuješ nagrade, ampak samo potne stroške (dokazljive!!!), izplačilo ni obdavčeno.