polovičen delovni čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
balota
Novinec
Novinec

polovičen delovni čas

Odgovor Napisal/-a balota »

Zdravo!

Od leta 2002 sem delovni invalid II. kategorije. Do konca leta 2009 sem delal v lastnem podjetju s polovičnim delovnim časom. Zaradi neugodnih gospodarskih razmer sem moral podjetje poslati v stečaj. Stečajni upravitelj me je prijavil na zavod za zaposlovanje kjer sem 9 mesecev prejemal nadomestilo za brezposelne. Po poteku te pravice so me prijavili na ZPIZ kjer sem še nekaj mesecev prejemal nadomestilo iz invalidskega zavarovanja. Pred kratkim sem dobil novo zaposlitev in delodajalec me je prijavil na ZZZS za 40 ur na teden saj je samoumevno, da 20 delovnih ur refundira ZPIZ. Ko pa je delodajalec zahteval refundacijo za polovico delovnega časa so mu sporočili, da sem jaz upravičen do pokojnine za polovico delovnega časa.
Zanima me ali je mogoče, da so mi po preteku nadomestila za brezposelnost in prijavi na ZPIZ spremenili status. Se pravi ali je mogoče, da so me upokojili za polovico delovnega časa in sem zato upravičen do pokojnine za 4 ure in ne do nadomestila s strani delodajalca.

Zahvaljujem se za odgovor.
urskau
Nov član
Nov član

Re: polovičen delovni čas

Odgovor Napisal/-a urskau »

delodajalec bi va smoral prijaviti samo za 20 ur na teden, ker ostalo razliko dobite vi kot nadomestilo iz spiza. Delodajalec ne more zahtevati stvari za nazaj. Kako ste se to v začetku zmenili?
dziga
Nov član
Nov član

Re: polovičen delovni čas

Odgovor Napisal/-a dziga »

Če ste upokojeni za 4 ure na dan, potem vam mora to pisati v odločbi ZPIZ-a, s katero so vam dodelili status invalida.
V tem primeru vam delodajalec plača le ostale 4 ure (na ZZZS pa prijavi 20 urni delovnik).
Odgovori