Iskal sem po forumu a tega vprašanja nisem uspel najti. Zanima me ali je dovoljeno skenirati podpis in žig in ju potem neposredno natisniti na izdani račun ter to poslati po pošti stranki? Ali je tak račun veljaven?
Gledal sem in kolikor se opazil je videti, da imajo telefonski in podobni računi natisnjen žig in podpis.
Zelo bi bil hvaležen za kakšen odgovor strokovnjakov
Pozdravljen,
nisem strokovnjak, lahko ti pa povem, da to marsikdo počne, ne samo *** in podobni. Zgleda, da je to dovoljeno in jaz tak dokument upoštevam kot verodostojen. Sicer pa imam največ posla s prejetimi računi iz tujine na katerih (pri veliki večini) ni ne podpisa in ne žiga in večina jih dobim kar prek e-maila.
LP
Ja iz tujine, predvsem iz US noben ne podpiše in poštemplja nič... oz si lahko vesel če sploh dobiš račun .
Torej to dela več podjetij v Slo... A pa kdo mogoče ve, če je to tudi uradno OK ali pač podjetja delajo in upajo na najboljše. Stvar je v tem da delam nek program ki lahko tehnično to omogoča in to bi bilo uporabno, samo ne mislim delat tega, če po uradni plani ni v redu, ker s tem delam nekaj kaj izpostavlja uporabnike težavam.
Ti dam en nasvet:
naredi se "francoza" (torej, da pač ne veš) in kliči svojega davčnega kontrolorja, ter ga vprašaj o tej zadevi, pa boš videl, kaj ti bodo iz davčne uprave odgovorili, pa potem sporoči še meni ! Čeprav dostikrat tudi oni ne vejo, kaj je prav in kaj ne .
Mogoče je bolje to vprašanje postaviti na e-davkih. Lahko, da že obstaja neko njihovo mnenje. V tem primeru vam ga bodo "linkali" oziroma kopirali, ali pa posredovali odgovor njihove pravne službe.
Referenti me namreč mnogokrat za bolj strokovna mnenja napotijo na njihovo pavno službo. V obilici zadolćitev, jim tega pač ne moremo zameriti. Zato pa imajo strokovne službe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Glede na to, da uradno podjetja več ne rabijo imeti žiga, je torej logično, da na računu ni potreben.
Zakon o DDV pravice do odbitka vstopnega DDV ne pogojuje s podpisom in žigom dobavitelja na izdanem računu niti te pravice ne pogojuje z morebitnimi drugimi sestavinami dokumenta. Poleg ostalih pogojev, navedenih v ZDDV je pomembno, da je bil DDV na računu dobavitelja dejansko obračunan in da je narava odhodka takšna, da ga je glede na določila ZDDPO mogoče obravnavati kot davčno priznan odhodek. Je pa tako z vidika pravice do odbitka vstopnega DDV kot z vidika davčnega priznavanja dohodka pomembno, da je promet blaga ali storitev izkazan z verodostojno knjigovodsko listino (po SRS). To pomeni, da listina mora biti takšna, da lahko strokovno usposobljene osebe, ki niso sodelovale v poslovnem dogodku, na njeni podlagi jasno in brez kakršnihkoli dvomov spoznajo naravo in obseg poslovnega dogodka (konkretne sestavine verodostojne knjigovodske listine niso določnr).
Moje mnenje je, da nista obvezna ne žig in ne podpis, je pa vprašanaje, kaj bi na to porekel kak inšpektor.
Smo po vaših nasvetih klicali na davčno in vprašali direkt in kot sem obljubil da bom poročaj je odgovor nekako tak: Žig ni obvezen oz. bi lahko bil natisnjen. Podpis pa je obvezen in mora biti ročen/original (ne skeniran+natisnjen). Telekomi in podobna podjetja imajo baje posebno dovoljenje da vse skupaj natisnejo.
Zdaj pa vprašanje naprej. Ali mislite da je vse uradno v redu, če npr. jaz pisno pooblastim konkretno osebo v drugem podjetju, da se lahko podpiše na račun namesto mene? Predstavljam si da je pooblastilo za podpis splošna zadeva in če velja na raznih pogodbah potem bi lahko veljala tudi za račune.
Če povem konkreten primer. Imam (hosting) podjetje, ki mora izdati npr. 300 manjših računov na mesec (mesečne naročnine). Ker se mi tako boljše izide bi se zmenil z enim manjšim podjetjem da jim pošljem račune elektronsko oni pa jih printajo, kuvertirajo, in če je možno da osebo pri njih pooblastim za to tudi podpišejo. Rad bi da je vse uradno in po pravilih.
to tudi mene zanima - kje piše, da mora biti lastnoročni podpis in žig? in kaj je en telekom, elektro, mobitel ipd. nekaj posebnega, da oni imajo pa lahko skenirano=? a za nekatere velja predpis, za druge pa "dogovor" ?
potem bi se tudi jaz kar malo dogovorila - samo ne vem s kom ?