Ojla,
imam eno težavo in sicer:
Podjetje je v letu 2010 (4000,00€) in 2011 (6000,00) prejel avans za gradbena dela, ki so bila zaključena junij 2011. Ob prejemu avansa nismo bili zavezanci za ddv, zato tudi nismo podjetju izstavili avansnih računov, prav tako ne računov za situacije. V tem času smo postali zavezanci za ddv. Ker smo dela končali smo podjetju izstavili račun po 76. členu v znesku 18.000,00. Na računu smo navedli informativni izračun DDV v znesku 3.600,00 v tekst pa smo napisali, da je bilo plačano z avansom...kjer pa DDV ni bil zaračunan, ker nismo bilo zavezanci.
Zdaj pa me bega sledeče:
1.opcija
če bi mi izdali račune za situacije v letu 2010 in 2011 bi na računu napisali da nismo zavezanci za ddv. Prejemnik računa bi knjižil normalno vrednost 10000, sedaj ob koncu dela pa bi mu izstavili še račun po 76.členu za končno situacijo v znesku 8000,oo in informativni izračun DDV bi bil 1.600,00 in to bi bilo čist enostavno...ker pa ni tako...
pa me zanima:
- ali moram upoštevati datum opravljene storitve - takrat smo bili že zavezanci za DDV - in je že izstavljeni račun pravilen
- ali moram izstaviti račun v skupnem znesku 18.000 (odšteti ne moram avansov, ker jih nismo izdali, so bila pa izvršena plačila 4000 in 6000,oo in nekako to prikazati na računu, da je potem znesek skupaj 8000,00 in od tega zneska obračunati informativni ddv v znesku 1600,00
ddv avansni račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: ddv avansni račun
a ste vsi na dopustu in nobeden ne more z mano ugotavljat...
huh po logiki bi do datuma nezavezanosti za DDV podjetje moralo narediti
obračun in izdati račun brez DDV, po datumu zavezanosti za DDV pa začeti z novim obračunum in
obračunum DDV-ja. Vsekakor bi bila varianta po datumu opravljen storitve najbolj logična.
obračun in izdati račun brez DDV, po datumu zavezanosti za DDV pa začeti z novim obračunum in
obračunum DDV-ja. Vsekakor bi bila varianta po datumu opravljen storitve najbolj logična.
Jaz sploh ne vidim problema. Storitev je bila opravljena v času, ko ste bili davčni zavezanci, zato mora biti obdavčena v celoti. Račun vsekakor se izstavi za 18.000 eur, prikažete DDV obračunan po obrnjeni davčni obveznosti za 18.000 EUR, v opombe bi pa vpisala da je plačano z avansom in da v trenutku prejema avansa še niste bili zavezanci za DDV. Tudi prejemnik vaših storitev naj stori isto in DURS ne bo imel težav pri navzkrižni kontroli (Poročilo o dobavah po 76.a členu). Če vas pa pokličejo jim pa pojasnite.
lp
U
lp
U