Od Zpiz-a sem dobila informacijo da moj bivši delodajalec pred leti ni oddal obrazca M4 in sicer za leto 2oo4. Vem da so prispevki bili plačani, obrazec pa ni bil oddan, med tem časom pa je šla firma v izbris.Podatke o plačah bi nujno morala dostavit ker uveljavljam pravico do nadomestila za invalidnost. Doma žal ne najdem nobene plačilne liste iz tistega obdobja imam samo povzetek obračuna prejemkov oz. dohodkov izplačanih za tisto obdobje. Ker moram zahtevanje podatke dostavit na Zpiz zelo hitro tam pa referentke katera vodi mojo zadevo ne dobim, vas prosim za vašo pomoč in mnenje kaj lahko naredim in ali mi ta listina s katero razpolagam zadostuje za dopolnitev moje vloge. Bi pa še prosila za vaše mnenje ali je možno še sedaj oddat obrazec M4, če ga je bom zahtevala od delodajalca da to takoj naredi.
Prisim za vaše mnenje.
Obrazec M4 za 7 let nazaj
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Obrazec M4 za 7 let nazaj
Obrazec je možno oddati ali popravljati (tudi) po 10 letih, ponavadi ZPIZ sam pozove za dopolnitev podatkov. Ne vem pa kako je v primeru izbrisa firme. Sicer so pa firme dolžne hraniti kadrovske evidence trajno.
Urška
Urška
... in če jih ne hrani ali če podejtja več ni ? Kdo v tej državi hrani podatek o plačanih prispevkih (torej nakazilih)?meurs napisal/-a:Obrazec je možno oddati ali popravljati (tudi) po 10 letih, ponavadi ZPIZ sam pozove za dopolnitev podatkov. Ne vem pa kako je v primeru izbrisa firme. Sicer so pa firme dolžne hraniti kadrovske evidence trajno.
Urška
Pozdravljeni,
zakaj jih ne bi vprašali, če bi jim bila zadosti dohdninska napoved za tisto leto (to pa lahko dobite na davčnem uradu). Res, da dohodninski podatki niso isti kot podatki za M4, pa vendar se iz tistega bruta lahko potem izračuna podatke za ZPIZ. V vsakem primeru mora lastnik podjetja TRAJNO hraniti arhiv določenih dokumentov, med katerimi so tudi plačilne liste. V kolikor jih ne, je kazensko odgovoren.
Lep pozdrav,
Teca
zakaj jih ne bi vprašali, če bi jim bila zadosti dohdninska napoved za tisto leto (to pa lahko dobite na davčnem uradu). Res, da dohodninski podatki niso isti kot podatki za M4, pa vendar se iz tistega bruta lahko potem izračuna podatke za ZPIZ. V vsakem primeru mora lastnik podjetja TRAJNO hraniti arhiv določenih dokumentov, med katerimi so tudi plačilne liste. V kolikor jih ne, je kazensko odgovoren.
Lep pozdrav,
Teca
če mene vprašate:
še ena velika "šlamparija" države! Če je zadeva plačana ustrezni organ izda pač potrdilo, da je vse OK! to je to!
kar se tiče obrazca, je bila pomanlkjivost ob zaprtju firme!
Zakaj mora v tem primeru delavec iskate nekaj kar je jasno na belem?!
še ena velika "šlamparija" države! Če je zadeva plačana ustrezni organ izda pač potrdilo, da je vse OK! to je to!
kar se tiče obrazca, je bila pomanlkjivost ob zaprtju firme!
Zakaj mora v tem primeru delavec iskate nekaj kar je jasno na belem?!