sale and leas back

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
milo
Začetnik
Začetnik

sale and leas back

Odgovor Napisal/-a milo »

Prosim za pomoč pri knjiženju dogodka prodaje in ponovnega nakupa(najema) nepremičnine preko leasing hiše.

Kolikor sem ugotavljala so dogodki sledeči:

Prodaja (izdan račun) : 1200 in 9750 DDV ni obračunan po 76.a členu

Nakup: 9750 in 16000/26000 (samoobdavčitev) po 76.a členu

Posim, če mi kdo lahko pove ali so vknjižbe pravilne in če moram kaj storiti tudi na 02100 ?
Kako naj sedaj vodim nepremičnino? Ali jo še vedno vodim na kontu 02100 kot last (čeprav dvomim :? ) in kako se sedaj obračuna amortizacijo??

Hvaležna bi bila za vsako pomoč

Lp,
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: sale and leas back

Odgovor Napisal/-a meurs »

Ne razumem zakaj po 76.a členu? Prodaja nepremičnine ne spada ravno med gradbene storitve (če je obstajala že prej).

Nepremičnino še vedno vodite na kontu 021000 in se normalno amortizira naprej, kot da se ni nič zgodilo, saj se dejansko z nepremičnino ni nič zgodilo, evidentirati morate samo "dobiček" pri prodaji, ki ga prenašate v poslovni izid hkrati z amortizacijo (po letih).

urška
milo
Začetnik
Začetnik

Najprej hvala za odgovor.... :)

Tudi meni ni bilo jasno zakaj po 76.a členu vendar nam je leasing hiša rekla, da je tako pravilno. Dobila sem nekaj pojasnil, da gre za transakcijo po 44. in 45. členu ZDDV-1 in je zato potrebno upoštevati
tudi določbo 76. a. člena, ki določa, da mora DDV v navedenem primeru
plačati prejemnik dobave.

A dobiček prenašam enakomerno v ta 6-a leta, ko traja leasing ali vse naenkrat??
milo
Začetnik
Začetnik

Lepo prosim za pomoč :( ...
Nehya
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Nehya »

V skladu MRS 17.59 se prihodek od prodaje nad knjigovodsko vrednostjo porazdeli na ves čas trajanja najema, torej knjižite postopoma in ne naenkrat.

LP,
N
Odgovori