napačno izkazano osnovno sr. oz. amortizacija v 2009 in 2010

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
petra27
Novinec
Novinec

napačno izkazano osnovno sr. oz. amortizacija v 2009 in 2010

Odgovor Napisal/-a petra27 »

Pozdravljeni!

Prosim vas za pomoč oz. vaše mnenje o naslednjem:
Računalnik je bil kupljen ob odprtju sp v 2009 (nabavna vrednost 499,99 brez DDV, z DDV 599,99, nisem pa bila DDV zavezanec). V bilanci stanja 2009 njegova knjigovodska vrednost ni bila upoštevana, v poslovnem izidu 2009 pa je bil upoštevan ustrezen strošek amortizacije. V letu 2010 spet ni bila upoštevana preostala knjigovodska vrednost niti amortizacija. Ob zaprtju sp letos konec julija me je na to opozorila referentka na davčni. Rekla je, da bi lahko računalnik v celoti dala med stroške že v letu 2009. V tem primeru bi bilo potrebno popraviti bilanco stanja in PI za leto 2009. Kako naj to naredim? Ali lahko to sama (našla nisem, kje e-davkih naj to naredim). Ali obstaja tudi možnost, da grem še enkrat na davčno in mi to naredi referentka. Ona ima sigurno dostop.
Kaj v primeru, da ne bi mogla dat računalnika direktno pod str. materiala. Predvidevam, da bi bilo potrebno zaradi tega popraviti BS in PI za leto 2009 in 2010. Ali je to hud prekršek, ali me lahko davčna zato kaznuje?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo pomoč.

LP,
Petra
Nehya
Nov član
Nov član

Re: napačno izkazano osnovno sr. oz. amortizacija v 2009 in

Odgovor Napisal/-a Nehya »

Uvod v SRS : "Podjetje popravi bistvene napake iz preteklih obdobij za nazaj, in sicer v prvih računovodskih izkazih,
odobrenih za objavo, po odkritju napak." Torej upoštevali boste napako v RI za leto 2011, če je napaka bistvena. Ne vem pa kako na to gleda durs.
Odgovori