Pozdravljeni,
zanima me, kako v računovodstvu ločiti veleprodajo in maloprodajo. Prvič se srečujem s takšnim primerom, prosim vas za pomoč. Zasebnik je registriran za trgovino na debelo in trg. na drobno po pošti in internetu.
Zasebnik se trenutno ukvarja le z veleprodajo in ob prejemu robe naredi kalkulacijo VP cene. Zdaj odpira spletno trgovino, kjer se bodo artikli prodajali po maloprodajnih cenah, kar pomeni višjo RVC kot v primeru veleprodaje. Kako se to izvede v praksi, da ne bi bilo zmešnjave? Namreč zasebnik želi, da se zaloga obrača in torej želi prodajati artikle, za katere je bila narejena VP kalkulacija in poknjižena NV, marža in DDV, po MPC v preko spletne prodajalne. Ali je to sploh dovoljeno? Ali razmišljam prav, če rečem, da je potrebno za maloprodajo imeti ločeno zalogo, saj je tudi kalkulacija cene ob prejemu drugačna?
Hvala!
Katja
računovodstvo veleprodaje in maloprodaje
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: računovodstvo veleprodaje in maloprodaje
2 ločeni skadišči. Dnevno prodajo( ali tedensko če so količine manjše ) se prenese iz VP skladišča na MP skladišče in naredi novo kalkulacijo.
Čeprav po moje ni potrebe voditi spletno prodajo po MP cenah, ker ne gre za klasično maloprodajo in lahko zadevo črpate iz VP skladišča in odpisujete VP cene, RVC pa knjižite na prihodke na ločenem kontu.
Čeprav po moje ni potrebe voditi spletno prodajo po MP cenah, ker ne gre za klasično maloprodajo in lahko zadevo črpate iz VP skladišča in odpisujete VP cene, RVC pa knjižite na prihodke na ločenem kontu.