Pozdravljeni!
Prevzela sem računovodstvo podjetja znanca, ker je prejšnja računovodkinja odšla v pokoj. Pri pregledu podatkov sem ugotovila precejšnje razlike med podatki v bilanci in podatki, ki jih za podjetje izkazuje DURS, npr.:
- v bilanci ni bilo nikjer izkazanih akontacij za plačilo DDPO v letu 2010; ker je imelo podjetje v letu 2010 izgubo, je bil denar vrnjen na račun podjetja,
- po ugotovljeni napaki pri plačilu prispevkov, ki se vleče že iz leta 2008 (plačanih je bilo preveč prispevkov), je DURS letos preplačila vrnil na račun podjetja, v bilanci pa imam izkazano obveznost za plačilo prispevkov, ne terjatve,
- DURS izkazuje preplačilo DDV (kar naj bi bilo po direktorjevih besedah pravilno), medtem ko bilanca izkazuje obveznost za DDV...
Obenem pa imam za precejšen znesek izkazano posojilo direktorju, za katerega le-ta ne ve, niti ne najdem nobene dokumentacije.
Konec leta bi rada imela stanje usklajeno, vendar sem pred dilemo, kaj storiti - če prilagodim stanje na podatke DURS-a, to pomeni precejšnje izredne prihodke. Po pogovoru z bivšo računovodkinjo (kolikor se je sploh bila pripravljena pogovarjati) sem prišla do zaključka, da je vse, kar ni vedela, kam knjižiti, knjižila kar na terjatev do direktorja. Ali vidi kdo kakšno rešitev, da bi to medsebojno zaprla oz. kaj lahko naredim, da mu ne bo konec leta potrebno plačati davka na ta del?
Lp,
Meta
Uskladitev podatkov
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Uskladitev podatkov
Očitno so bili to neki stroški, ki jih prejšnja računovodja ni znala opredeliti zato jih ni uvrstila med stroške ampak je preknjižila naterjatev do direktorja. Kaj pa če je bila to dejansko osebna potrošnja? Poiščite dokumentacijo in razčistite od primera do primera. To kar so legitimni stroški preknjižite na stroške ( če je manjša vrednost ) ali preko poslovnega izzida ( če je večja vrednost ) kar pa je dejansko osebna potrošnja direktorja pa naj plača.
Pri tem vprašanju bi se navezala na naslednje: kako knjižiš preko poslovnega izida (kaj je večja vrednost?) in ali moraš ob oddaji bilanc v zvezi s tem kaj pojasnjevati.
Hvala za odgovor.
Hvala za odgovor.
Večja vrednost je kadar znesek pomembno vpliva na bilančno stanje. Načeloma je to 5 % od prometa.
Knjižite tako, da zmanjšate lanski izzid oz. akumuliran dobiček.
Seveda je potrebno pri oddaji bilanc to vključiti v pojasnila.
Knjižite tako, da zmanjšate lanski izzid oz. akumuliran dobiček.
Seveda je potrebno pri oddaji bilanc to vključiti v pojasnila.