Živjo
Zopet ena situacija s katero se prvič srečujem, in sicer:
- d.o.o. je imel tri ustanovitelje, ki so enakovredni solastniki podjetja in so tudi v enakem deležu vplačali ustanovitveni kapital.
- sedaj bo ena izmed solastnic zapustila podjetje (sporazumni dogovor) in se ji bo med drugim tudi vrnil njen vložek v podjetje.
- zanima pa me kako se ji lahko vrne ta vložek, kakšne so možnosti, kolikšen davek,....
Vsem najlepša hvala za mnenja
ustanovitveni kapital
Moderator: Mirko Zbačnik
-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

-
tadejabozic
- Računovodski vajenec

Re: ustanovitveni kapital
Mogoče je vprašanje ne jasno napisano:
Zanima me torej ali lahko samo zmanjšamo kapital in na drugi strani trr in zadevo izplačamo in je to to. Ali je potrebno izplačilo kaj obdavčiti? Ali se to sploh ne sme in moramo izplačati kot nagrado? Ali kako?
Upam na odgovor in se v naprej zahvaljujem.
Zanima me torej ali lahko samo zmanjšamo kapital in na drugi strani trr in zadevo izplačamo in je to to. Ali je potrebno izplačilo kaj obdavčiti? Ali se to sploh ne sme in moramo izplačati kot nagrado? Ali kako?
Upam na odgovor in se v naprej zahvaljujem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: ustanovitveni kapital
Ustanovitveni kapital v minimalnem znesku 7.500 ostaja.
Če gre za poslovno rabo sredstev, ki so predstavljala ustanovni kapital, se višina kapitala ne zmanjša. Vi ste položili denarna sredstva na TRR in jih lahko porabite le v poslovne namene, V kolikor bi šlo za privatno rabo, se zadeva obdavči. Gre za zmanjšanje denarnih sredstev. Ustanovni kapital je nek "dolgoročni kredit" do lasnikov,, ki se "poplača" z odprodajo podjeta, ali z zaprtjem.
Če gre za poslovno rabo sredstev, ki so predstavljala ustanovni kapital, se višina kapitala ne zmanjša. Vi ste položili denarna sredstva na TRR in jih lahko porabite le v poslovne namene, V kolikor bi šlo za privatno rabo, se zadeva obdavči. Gre za zmanjšanje denarnih sredstev. Ustanovni kapital je nek "dolgoročni kredit" do lasnikov,, ki se "poplača" z odprodajo podjeta, ali z zaprtjem.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko