terjatve ne bodo plačane

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

terjatve ne bodo plačane

Odgovor Napisal/-a lauren »

pozdravljeni!
poslovni partner, s.p., je zaprl dejavnost. ostal nam je dolžan po dveh računih, mi pa ne moremo vložiti izvršbe, saj je podjetje že zaprto. civilna tožba se ne izplača, saj je znesek terjatev premajhen in bi bili stroški tožbe večji od terjatev. dolžniku smo pošiljali opomine in kljub zaprtju upali na poplačilo, vendar se to ni zgodilo. glede na to, da praktično nimamo pravnih sredstev oz. se ta ne izplačajo, ali lahko odpišem terjatve? ali jih lahko upoštevam kot davčno priznan odhodek?
hvala
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: terjatve ne bodo plačane

Odgovor Napisal/-a luca13 »

Pozdravljeni.

Zakon določa, da se terjatve lahko odpišejo na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave. Podjetje lahko po končanem sodnem postopku odpiše del, ki ni bil poplačan v celoti.

Odpis je davčno priznani odhodek tudi po neuspešno zaključenem izvršilnem postopku sodišča oziroma brez sodnega postopka, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, so pojasnili na davčnem uradu.

LP
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala za odgovor.
imam pa še en primer terjatve, ki tudi ne bo nikoli poplačana. z d.o.o.-jem smo prekinili pogodbo o sodelovanju zaradi neplačil računov. že v tistem času je imelo podjetje blokiran trr, imelo pa je ogromno davčnega dolga, sredstev za poplačilo pa nič. zato v tistem času nismo podajali izvršbe, saj poplačilo tudi po izvršbi ne bi bilo možno. čez cca pol leta je podjetje zaprlo trr, samo podjetje pa je še odprto. terjatve so sedaj stare leto dni.
ali obstaja kaka možnost odpisa terjatve, tudi glede na to, da pa sedaj izvršbe ni možno podajati, firma namreč nima niti trr-ja, kaj šele kakega premoženja. kot izgleda pustijo da podjetje pač stoji, ga ne dajo niti v stečaj.
kaj lahko storim?
hvala!
luca13
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a luca13 »

Knjižite popravek terjatev na 129 in počakajte, kaj se zgodi s podjetjem. Terjatev ne smete kar odpisati.

LP
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

lauren napisal/-a:pozdravljeni!
poslovni partner, s.p., je zaprl dejavnost. ostal nam je dolžan po dveh računih, mi pa ne moremo vložiti izvršbe, saj je podjetje že zaprto.
lahko vložite izvršbo na njega kot na fizično osebo, saj tudi po zaprtju s.p. odgovarja za neporavnane dolgove. meni se je zgodilo isto, vložila sem izvšrbo nanj kot na fizično osebo in mi je šlo skozi - seveda se ni pritožil in izpodbijal terjatve.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

ko sem klicala podjetje za izvršbe so mi rekli, da ne morem vložit izvršbe direkt na njega, temveč moram tožit. kako je zdaj prav?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Meni so rekli da lahko pa tudi ni bilo problema pri vložitvi.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

a tako...no, bom pa poklicala še 1x, bi pa prosila, če bi mi lahko posredovali tel št podjetja za izvršbe, ki so vam to sprovedli.
Odgovori