Sprememba kraja opravljanja dela - prevoz

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bart77
Nov član
Nov član

Sprememba kraja opravljanja dela - prevoz

Odgovor Napisal/-a bart77 »

Pozdravljeni,

upam, da bo kdo znal pomagati pri naslednjem vprašanju:

v želji po optimizaciji poslovanja namerava moje podjetje združiti nekatere oddelke podružnic, zaradi česar bi se mi (za razdaljo več 10 km) spremenil kraj opravljanja dela. Tu pa je en problem, namreč, da moj štirikolesnik ne bo dolgo zdržal opazno daljše poti v službo in nazaj, javnega direktnega prevoza pa ni.

Ali imam pravico, da zaradi selitve pri delodajalcu izpogajam boljše pogoje (službeni avtomobil, višjo plačo za nakup novega avta, ipd.? Ali pa je lahko enostranska sprememba kraja opravljanja dela razlog za zavrnitev te selitve (konec koncev, tudi tega avta mi ne bi bilo treba imeti, saj bi se na dosedanjo lokacijo lahko vozil z javnimi prevoznimi sredstvi). Ali ima v takem primeru delavec kako pravico ponujeno selitev odkloniti in kaj to pomeni za njegov status?

Hvala in lp.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Re: Sprememba kraja opravljanja dela - prevoz

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

V primeru, da ti novi pogoji ne ustrezajo lahko odpoveš pogodbo o zaposlitvi. Drugega jaz ne vidim. Lahko pa vseeno stopiš do direktorja in poizkusiš srečo. Drugače pa za prevoz na delo in iz dela lahko dobiš v uporabo tudi službeno vozilo, ampak potem nisi upravičen do nadomestila za prevoz na delo in iz njega.
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Ampak prevoz na delo se šteje za privatno vožnjo, kar pomeni, da bo potrebno obračunati boniteto za uporabo službenega vozila.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Vem, da je nekoč veljalo, da delavec lahko odkloni delo, če se kraj dela spremeni za več kot .?. km, toda sedaj ne najdem. Mogoče piše v kolektivni pogodbi?
In če delavec odkloni tako delo, se menda šteje, da gre za prenehanje iz poslovnega razloga in ima pravico do odpravnine (če je bil zaposlen več kot leto v podjetju) in pravico do nadomestila na zavodu (če je bil neprekinjeno zaposlen več kot leto).
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

90. člen ZDR:

3) Če delavec v primerih iz prejšnjega odstavka sprejme ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine, obdrži pa pravico izpodbijati pred pristojnim sodiščem utemeljenost odpovednega razloga. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela za katero je imel delavec sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja delavca.

Če gre za spremembo bistvenih okoliščin mora delodajalec ponuditi novo pogodbo, kar sprememba kraja orpavljanja dela vsekakor je.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Kakor so mene podučili, lahko zaposleni v kolikor ne gre drugače za prevoz v službo in nazaj uporablja službeno vozilo in se mu ne obračunava bonitete, pač pa ne dobi povračila za prevoz na delo in iz njega. Stroške bencina krije delodajalec.

Zdajle nimam časa iskat po uredbah, če ima kdo več znanja o tem, naj se javi.
Odgovori