Imam problem z vrednostjo nepremičnine, ki smo jo kupili preko finančnega lizinga. Za nepremičnino nam je bil izstavljen
račun v vrednosti 100 enot plus 20 enot DDV-ja. V to vrednost je vklučeno zemljišče in še nedokončana zgradba. Do zdaj
sem celotno vrednost nepremičnine vodila na kontu 027 - nepremičnine v gradnji oz. izdelavi (seveda brez DDV). Ker se je
sedaj pridobilo celotno dokumentacijo (uporabno dovoljenje,..) in dejansko začelo zgradbo tudi uporabljati, bi bilo potrebno nepremičnino aktivirati oziroma začeti amortizirat. Ker pa se zemljišče ne sme amortizirat, se pojavlja dilema, kako naj razmerjim vrednost zemljišča in vrednost zgradbe. Cenilec je opravil vrednotenje samega zemljišča in me zanima, ali lahko njegovo cenitev uporabim za razmejitev vrednosti nepremičnine na zemljišče in zgradbo? Še ena dilema ki se pojavi pri tem je, ali je cenilčeva vrednost z vključenim DDV oz. davkom od prometa nepremični, ali brez. Iz cenitve to ni razvidno.
V naprej hvala za pomoč.
Nabavna vrednost zemljišča in zgradbe
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Nabavna vrednost zemljišča in zgradbe
Menim, da je cenitev podlaga za razdelitev vrednosti nepremičnine in zemljišča (pazi, imeti moraš uradno cenitev). Glede na to, da iz cenitve ni razvidno ali je vrednost z DDV oz.DPN, bi jaz na tvojem mestu kontaktirala cenilca in ga vprašala.
Lp
Lp