Pojasnilo DURS - ZAV.PODLAGA 040
Moderator: Mirko Zbačnik
Pojasnilo DURS - ZAV.PODLAGA 040
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... odnih_oseb
Zdaj šele nič več ne razumem...
Mi smo do sedaj od bruto pogodbenega zneska, določenega v pogodbi o poslovodenju, odšteli prispevke, ki jih je direktor plačal sam (in sam oddal obrazec OPSVL).
Tako smo dobili osnovo za akontacijo dohodnine.
Direktorju smo nakazali pogodbeni znesek zmanjšan za akontacijo dohodnine, obračunano dohodnino pa nakazali DURS-u ter oddali obrazec REK-1 (1108).
Ali bi morali obračunat dohodnino od celotnega pogodbenega zneska ??? Če je temu tako, kaj lahko storimo za nazaj, glede na to, da to tako počnemo že od 1.2.2011?
Zdaj šele nič več ne razumem...
Mi smo do sedaj od bruto pogodbenega zneska, določenega v pogodbi o poslovodenju, odšteli prispevke, ki jih je direktor plačal sam (in sam oddal obrazec OPSVL).
Tako smo dobili osnovo za akontacijo dohodnine.
Direktorju smo nakazali pogodbeni znesek zmanjšan za akontacijo dohodnine, obračunano dohodnino pa nakazali DURS-u ter oddali obrazec REK-1 (1108).
Ali bi morali obračunat dohodnino od celotnega pogodbenega zneska ??? Če je temu tako, kaj lahko storimo za nazaj, glede na to, da to tako počnemo že od 1.2.2011?
Re: Pojasnilo DURS - ZAV.PODLAGA 040
Sama sem dobila pojasnilo od DURS, da pri mesečnih nakazilih po pogodbi ni možno uveljavljati plačanih prispevkov, bo pa jih možno ob letni napovedi dohodnine (mislim, da bo potrebno dati ugovor na informativni izračun).
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Torej, če je dogovorjen znesek za poslovodneje 1.400 € in ni dogovora o tem, da bo podjetje plačalo prispevke:Naty73 napisal/-a:Sama sem dobila pojasnilo od DURS, da pri mesečnih nakazilih po pogodbi ni možno uveljavljati plačanih prispevkov, bo pa jih možno ob letni napovedi dohodnine (mislim, da bo potrebno dati ugovor na informativni izračun).
1. podjetje direktorju nakaže: 1.162,71 €
2. DURS-u nakaže akontacijo dohodnine : 237,29 €
Izračunano: 1400 bruto - 261,96 splošne davčne olajšave = 1.138,04.,
(1.138,04-636,2) * 0,27= 135,50,
135,50+101,79= 237,29 € akontacije dohodnine
2. direktor, kot fizična oseba poravna prispevke (323,91 € iz svojega TRR)
Ali in kako naj sedaj za vse leto za nazaj naredimo popravke?
Mi smo namreč dohodninsko osnovo računali bruto-prispevki (torej 1.400 - 253,68 = 1.146,32 €) in temu primerno manj tudi obračunali in plačali akontacijo dohodnine (po dohodninski lestvici)
Ali naj od oktobra dalje delamo, kot je zapisano v zgornjem primeru, nič za nazaj ne popravljamo in pač počakamo, kaj bo prinesel letni obračun dohodnine?
Kako boste ali ste to počeli drugi. Prosim za nasvet... kako naj naredim novi obračun (v oktobru za september)?
"Ali naj od oktobra dalje delamo, kot je zapisano v zgornjem primeru, nič za nazaj ne popravljamo in pač počakamo, kaj bo prinesel letni obračun dohodnine?"
Mi bomo tako - dosedaj smo delali točno tako kot vi.
lp
PS Če so šele po tričetrt leta pogruntali, kako naj bi bilo treba, za nazaj pač ne bodo imeli ksihta sitnariti.
Mi bomo tako - dosedaj smo delali točno tako kot vi.
lp
PS Če so šele po tričetrt leta pogruntali, kako naj bi bilo treba, za nazaj pač ne bodo imeli ksihta sitnariti.
Zmeda, zmeda in še enkrat zmeda.
Kakšna spremembo je treba naredit in kje?
Od leta 2007 je edini lastnik in hkrati direktor. podlago je 040. Do sedaj so mu normalno izplačali plačo kot vsem ostalim, vendar z višjim brutom. cca 1.300,00€
Ali mora sedaj naredit kakšno spremembo na ZZZS M1 M2?
Ali mora naredit popravke za nazaj ali je dovolj, da začne pravilno obračunavt od sedaj napraj.(na Dursu sem zasldila, da do 1.1.2012) se mora pravilno obračunavat.
Če ima morda kdo odgovor na moje vprašanje bi ga lepo prosila.
lp
nič ni zmede: lastniki, ki so to bili pred 1.1.2011, lahko po starem delajo še do 31.12.2011 (torej REK-1), po 1.1.2012 pa OPSVL. Če pa nekdo v letošnjem letu postane lastnik in direktor, pa se takoj začne oddajati OPSVL, ker ga takoj prijavijo na ustrezno zavarovalno podlago.
Naty
-
kompotelka
- Računovodja

Mislim, da ni treba za nazaj nič popravljati, dovolj bo, da do 1.1.2012 uredimo plačevanje v skladu s pojasnilom.
Itak so rabili več kot 9 mesecev, da so objavili navodilo.
Butasto se mi zdi, da ni možno uveljevljati prispevkov že pri mesečnem izplačilu. Poleg tega, da to predstavlja administrativno večjo obremenitev in zavlačevanje obračuna dohodnine, je treba še celo leto kreditirati državo in preplačevati akontacijo, za katero itak vemo, da bo povrnjena...
Itak so rabili več kot 9 mesecev, da so objavili navodilo.
Butasto se mi zdi, da ni možno uveljevljati prispevkov že pri mesečnem izplačilu. Poleg tega, da to predstavlja administrativno večjo obremenitev in zavlačevanje obračuna dohodnine, je treba še celo leto kreditirati državo in preplačevati akontacijo, za katero itak vemo, da bo povrnjena...
Očitno nimajo dovolj dela, pa si zapletajo stvari.
Kdo, kdaj in kako pa nadzira višino plačane akontacije? Na koncu koncev je to le akontacija, če se je plačuje premalo bo pa po odločbi toliko večje doplačilo. Je pa kreditiranje države, s tem se strinjam. Pa vendar mislim, da ne bi smeli delati težav za do sedaj premalo plačano dohodnino (po novem pojasnilu namreč). Morda pa se do konca leta še kaj spremeni, Na bolje upam.
-
kompotelka
- Računovodja

Tudi mene zanima ali je skregano z zakonom, če plačamo premajhno akontacijo dohodnine?
V novem pojasnilu so na DURSu sicer napisali (6.10.2011)
...ampak ali me bo kdo preganjal, če to akontacijo plačam le v predvidenem znesku?
Višino akontacije dohodnine bi lahko kontrolirali le, če bi imeli podatek o uveljavljanju davčnih olajšav (za vzdrževane družinske člane npr.) ob poročanju o izplačanih plačah na iRekih.
Ker pa tega podatka nimajo (in te podatke zbirajo posebej konec leta ali pa ob ugovorih), ne morejo preveriti pravilnosti izračuna akontacije dohodnine sproti
(Razen, če ti potrkajo na vrata in te prosijo za pojasnilo in predložitev dokumentov....)
V novem pojasnilu so na DURSu sicer napisali (6.10.2011)
tako da imajo namen nekaj ukreniti v tej smeri... ga do določitve ustrezne pravne podlage v ZDoh-2, ni mogoče upoštevati že med letom, kot zmanjšanje davčne osnove pri izračunu akontacije dohodnine.
...ampak ali me bo kdo preganjal, če to akontacijo plačam le v predvidenem znesku?
Višino akontacije dohodnine bi lahko kontrolirali le, če bi imeli podatek o uveljavljanju davčnih olajšav (za vzdrževane družinske člane npr.) ob poročanju o izplačanih plačah na iRekih.
Ker pa tega podatka nimajo (in te podatke zbirajo posebej konec leta ali pa ob ugovorih), ne morejo preveriti pravilnosti izračuna akontacije dohodnine sproti
(Razen, če ti potrkajo na vrata in te prosijo za pojasnilo in predložitev dokumentov....)
-
kompotelka
- Računovodja

Informativni izračun dohodnine naredijo na podlagi oddanih iRek obrazcev. Pri poročanju izplačila za poslovodenje se na iRek ne vpisuje podatka o plačanih prispevkih.
Davčne olajšave se v informativnem obračunu upoštevajo na podlagi podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki jih konec leta predložijo delodajalci in tudi tam ni prostora za vpis plačanih prispevkov.
ZATO lastnikom ne preostane drugega, kot da jih upoštevajo šele v ugovoru na informativni obračun.
Manjka možnost posredovanja ustreznih podatkov, ki bi bili upoštevani že sproti.
Zato po moje, če nimamo namena preplačevati akontacije dohodnine, lahko plačujemo akontacijo v predvidoma pravilni višini (s sprotnim upoštevanjem plačanih prispevkov za zmanjšanje osnove). Na žalost pa bo informativni izračun napačen (ne bo upošteval plačanih prispevkov) in bo potrebno vložiti ugovor...
Vsekakor bo potrebna sprememba pri sporočanju podatkov, čakamo na nov pravilnik...
Davčne olajšave se v informativnem obračunu upoštevajo na podlagi podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki jih konec leta predložijo delodajalci in tudi tam ni prostora za vpis plačanih prispevkov.
ZATO lastnikom ne preostane drugega, kot da jih upoštevajo šele v ugovoru na informativni obračun.
Zato po moje, če nimamo namena preplačevati akontacije dohodnine, lahko plačujemo akontacijo v predvidoma pravilni višini (s sprotnim upoštevanjem plačanih prispevkov za zmanjšanje osnove). Na žalost pa bo informativni izračun napačen (ne bo upošteval plačanih prispevkov) in bo potrebno vložiti ugovor...
Vsekakor bo potrebna sprememba pri sporočanju podatkov, čakamo na nov pravilnik...
Oja Naty, pa je. Velika zmeda. DURS je namreč najprej skočil (sprejel zakon) potem pa rekel "ho_" (prvo pojasnilo po skoraj enem letu), na "p" od "hop" pa še kar čakamo. In bojim se, da bolj in več ko razlagajo, bolj zadeve zapletajo.Naty73 napisal/-a:nič ni zmede: lastniki, ki so to bili pred 1.1.2011, lahko po starem delajo še do 31.12.2011 (torej REK-1), po 1.1.2012 pa OPSVL. Če pa nekdo v letošnjem letu postane lastnik in direktor, pa se takoj začne oddajati OPSVL, ker ga takoj prijavijo na ustrezno zavarovalno podlago.
Kakorkoli, po velikih bla-bla o poenostavljanju raznih postopkov, so stvari vedno bolj nejasne.. kakšen pa bo končni efekt te spremembe pa tak nikomur ni jasno. razen dodatnih stroškov podjetnikov, dodatnega dela računovodij, dodatnih obrazcev, etc.