Samoprijava in obračun obresti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Samoprijava in obračun obresti

Odgovor Napisal/-a grah »

Delamo samoprijavo za DDV za obdobje od 11-10 do 07-11 in moramo obračunati tudi obresti. Ali mi lahko potrdite, da je trenutna znana priznana obrestna mera za ročnost nad 6 mesecev 2,177% (+seveda ustrezno povečanje glede na zamudo).
Hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Samoprijava in obračun obresti

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da se uporablja sledeča tabela: http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... i_osebami/.

Poleg tega je še pribitek (od 1 do mislim da 4 točke) glede na zamudo. Uporabljamo obresti na dan valute plačila.

Obrazec priloga k samoprijavi je dostopen na spletu: v tekstu med navodili;: http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... moprijave/ .

O tehničnih zadevah samorpijave morate kontaktirati z referentom, kajti obresti moajo teči do dneva plačila dolga skupaj z obrestmi.

Potolaćim pa naj vas, da so obresti relativno majhne glede na predpisane globe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Mislim, da se uporablja sledeča tabela: http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... i_osebami/.
Omenjena tabela se ne uporablja za obračun obresti od premalo plačanega davka po samoprijavi. Vrsta obresti je razvidna iz zakona o davčnem postopku:
(3) Pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, od premalo plačanega oziroma neplačanega davka obračuna in plača obresti po evropski medbančni obrestni meri za čas od poteka roka za plačilo do predložitve davčnega obračuna na podlagi samoprijave, za ročnost enega leta, v višini, ki je veljala na dan poteka roka za vložitev davčnega obračuna, povečani za:

Obresti so objavljene na strani www.euribor.org.
grah napisal/-a:Delamo samoprijavo za DDV za obdobje od 11-10 do 07-11
Lahko še enkrat napišete obdobje oziroma dan poteka roka za predložitev: to je konec določenega meseca...

lp
grah
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a grah »

Hvala na odgovoru. Smo že stopili v stik s kontrolorko na DURS in nam je prijazno povedala, da naj naredimo obračune DDV za vsak mesec zamude posebej in potem pridemo k njej, da nam bo naredila izračun obresti za vsak mesec posebej do dneva plačila obveznosti.
Na našem DURS imamo zelo prijazne uslužbence in nam resnično vedno pomagajo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala zapopravek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Grah: lepo, da niso le "izterjevalci", ampak so tudi "v službi davkoplačevalcev"

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi sam dodajal pohvalo prijaznosti delav(cev) na DURS-u. Opravljajo le svoj posel .
Mirko Slika
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

kako pa je v primeru ko presežeš tistih 25.000 eur? Narediš samoprijavo, oddaš ddv obrazec za posamezen mesec in obračunaš zamudne obresti. Ali lahko uveljavljaš tudi vstopni ddv?
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Kolikor vem si ne moreš na lastno pest poračunati vstopnega DDV, temveč se je treba pogovoriti z davčnim referentom (in kolikor mi je znano praviloma dovolijo, da si vstopni DDV odbiješ od dneva, ko obračunaš izstopnega).
Mincek
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Hvala.
Mi je na davčni upravi (po telefonu) rekla da lahko poračunamo, vendar sem vseeno raje preverila kako je v praksi.
lp
Odgovori