Pozdravljeni,
Po izobrazbi sem računovodja, ampak v praksi nisem delal že nekaj časa. Nekaj mikro podjetnikov (predvsem mali s.p.-ji in d.o.o.-ji), gre predvsem za znance so me prosili, da bi jim vodil računovodstvo. Gre za podjetja, ki bod imeli manj kot 3 izdane fakture na mesec, nekaj prejetih, noben ni davčni zavezanec, vsi pa bodo imeli plačo oz. bodo delali kot direktorju (d.o.o.).
Prosil bi, če mi samo potrdili, kaj bi moral vse urejati za njih mesečno:
- obračunati plačo oz. dohodek kot bodo želeli
- pripraviti plačilne liste in obračunati vse prispevke
- oddati REK obrazce preko edavkov
- narediti davčni obračun (v kolikor bodo davčni zavezanci (oddati obrazce preko edavkov)
- oddati LP oz. BS in IPI do konca marca
- seveda vse poknjižiti (s programom), pri d.o.o.-jih bo treba imeti dvostavno knjigovodstvo
Prosim za popravek oz. dopolnitev postavk, da ne bom kaj pozabil, v kolikor se odločim, da pomagam svojim znancem.
Hvala za dodatno pomoč in nasvete.
pomoč, delo računovodje za mikro podjetnike
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: pomoč, delo računovodje za mikro podjetnike
Svetujem, da se udeležite kakega tečaja, da osvežite znanje.
S.p.-ji nimajo plače, imajo samo obračun prispevkov.
Davčni obračun oddajajo vsi, ker so vsi davčni zavezanci, nekaj drugega pa je zavezanost za DDV, ki pomeni dodatne obračune. Skoraj vsi obrazci se oddajajo preko e-davkov.
Tudi pri s.p.-jih lahko imate dvostavno knjigovodstvo, lahko pa imajo tudi normirane stroške 25% (to je primerno predvsem za tiste z malo stroški in več prihodki).
S.p.-ji nimajo plače, imajo samo obračun prispevkov.
Davčni obračun oddajajo vsi, ker so vsi davčni zavezanci, nekaj drugega pa je zavezanost za DDV, ki pomeni dodatne obračune. Skoraj vsi obrazci se oddajajo preko e-davkov.
Tudi pri s.p.-jih lahko imate dvostavno knjigovodstvo, lahko pa imajo tudi normirane stroške 25% (to je primerno predvsem za tiste z malo stroški in več prihodki).