Pozdrav
O dnevnicah je bilo že veliko napisanega pa še vedno ne razumem. Pred dnevi mi je kolegica rekla, da ji v podjetju niso izplačali 14 dni dnevnic, ker je imela na službeni poti v tujini urejeno hrano (kosilo) ter plačano prenočišče. Mi vedno izplačamo poleg plače zaposlenemu tudi polno dnevnico (sam si izbere kje bo jedel) ter hotelsko sobo. Katere sklepe mora podjetje imeti urejene da si lahko privošči to neplačilo? Ter kakšno pogodbo o zaposlitvi mora imeti sklenjeno s podjetjem da je to lahko tako?
lp
ana
dnevnice v tujini
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: dnevnice v tujini
Pri nas ko gredo zaposleni na službeno pot v tujino jim plačamo:
- ponavadi imajo plačano prenočišče (ali plačajo na mestu s službeno kartico)
- če imajo zajtrk, potem zmanjšamo dnevnico za zajtrk - kosilo in večerjo si plačjo sami in za to prejmejo dnevnice
Je pa res, da se zneski dnevnic ki so davčno priznani niso spremenili že od leta 2008 in vsi pravijo da v nekaterih državah plačajo za hrano več kot dobijo dnevnice.
- ponavadi imajo plačano prenočišče (ali plačajo na mestu s službeno kartico)
- če imajo zajtrk, potem zmanjšamo dnevnico za zajtrk - kosilo in večerjo si plačjo sami in za to prejmejo dnevnice
Je pa res, da se zneski dnevnic ki so davčno priznani niso spremenili že od leta 2008 in vsi pravijo da v nekaterih državah plačajo za hrano več kot dobijo dnevnice.
Če podjetje plača hrano, je dnevnica zmanjšana, če si pa zaposleni plača hrano sam, potem pa dobi celo. Ne moreš dobit obojega - plačano hrano in celo dnevnico.
Vse to piše v uredbi o povračilu stroškov.
Vse to piše v uredbi o povračilu stroškov.
Pozdrav
ona ni dobila dnevnice sploh, ker je imela urejeno prenočišče in hrano ji dnevnic/znižanih dnevnic niso izplačali. Samo plačo. To me bega. da te podjetje pošlje v tujino in ti ne izplača dnevnic/ znižanih dnevnic. Dobiš le plačo.
hvala
ona ni dobila dnevnice sploh, ker je imela urejeno prenočišče in hrano ji dnevnic/znižanih dnevnic niso izplačali. Samo plačo. To me bega. da te podjetje pošlje v tujino in ti ne izplača dnevnic/ znižanih dnevnic. Dobiš le plačo.
hvala
Sicer nisem nikjer zasledila, kako je v primeru, če ima nekdo urejeno prenočišče in prehrano. Vendar mi striktno izplačamo dnevnico VEDNO, ko gre nekdo v tujino. Do sedaj sem imela samo primere nočitev z zajtrkom in nočitve, kadar je zajtrk vključen zmanjšam dnevnico za 10%, kadar ni dobi celo dnevnico. Nekaj bi pa vseeno morala dobiti, dodatek za ločeno življenje (če izpolnjuje) in terenski dodatek... Mogoče je to zapisano v kakšnih internih aktih delodajalca, ampak akti NIKOL ne morajo zmanjšati pravic, ki jih podeljuje zakon ali uredba.