S.P. in dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bachtiar
Novinec
Novinec

S.P. in dohodnina

Odgovor Napisal/-a bachtiar »

Pozdravljeni,

Imam eno zelo osnovno vprašanje, na katero nikakor ne najdem jasnega odgovora.

Imam s.p. Med letom kot s.p. plačujem akontacijo davka, 31.3. pa oddam davčno napoved. V napovedi upoštevam prihodke, od katerih odštejem stroške, plačane prispevke in splošno olajšavo, in tako dobim osnovo za davek iz dejavnosti. To osnovo potem pogledam v dohodninski lestvici, da dobim znesek davka. Če sem med letom plačal z akontacijami več, kot je znesek davka, dobim vrnjeno razliko, če pa manj, pa moram razliko doplačati. Recimo, da mi na koncu ostane 20.000 EUR v žepu.

Do sem vse v redu (oz. če kaj ni, me prosim popravite). Zanima me pa, kaj je z dohodnino kot fizična oseba.

Drugih dohodkov kot s.p. nimam, prav tako nimam vzdrževanih družinskih članov, splošno olajšavo pa sem upošteval že pri s.p.

(A) Ali je v mojem primeru osebna dohodnina isto kot davek iz dejavnosti (torej dejansko dobim dohodninsko odločbo za 0 EUR)?

(B) Ali bom od preostalih 20.000 EUR plačal še dohodnino (čeprav sem državi že plačal davek kot s.p., me bo sedaj obdavčila še kot fizično osebo)?

V vsakem primeru mi prosim razložite, kako si izračunam, koliko osebne dohodnine bom moral plačati kot fizična oseba.

Najlepša hvala za odgovor.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: S.P. in dohodnina

Odgovor Napisal/-a slovan »

Akontacija davka iz dejavnosti oziroma davčna obveznost, ki ste jo ugotovili v davčnem obračunu, je ena izmed podvrst dohodnine., ki se nanaša na fizično osebo Kolikor nimate drugih obdavčljivih dohodkov, je vaša končna obdavčitev enaka tisti iz davčnega obračuna. Informativni izračun, ki po določenem času postane odločba o dohodnini, izdela davčni organ na podlagi vašega oddanega davčnega obračuna. V njem so podatki: osnova za dohodnino (zap. 16 obrazca); splošna olajšava, olajšava za družinske člane in izračunana dohodnina na letni ravni. Pri tem pa se upošteva vsa izkazana dohodnina (davek iz dejavnosti) kot plačana dohodnina - obveznost je NIČ.

Tistih 20.000€ je vaša "PLAČA" - v tem primeru neto plača (plačali ste prispevke/ne sicer od te osnove in dohodnino: prihodki minus stroški minus dohodnina). In ni predmet nobene obdavčitve več.

lp
Odgovori