dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
dopust
Kdaj delavcu pripada dodaten dan dopusta za primere, ki jih izpolni v tekočem letu (starost, delovna doba) in po možnosti kje je to utemeljeno? (Našla sem samo z arojstvo otroka, za ostalo ne najdem točno zapisa in sem v dvomih.)
Hvala in lep dan!
Hvala in lep dan!
LP, TONIJA
Re: dopust
Zdravo, tudi mene zanima dopust za starost otroka.
Imam primer, ko se je zaposlenemu rodila hčerka septembra 2011, cca 1 mesec po začetku z delom. IMa sicer neprekinjeno delovno razmerje, zato pripravljam odločbo za dopust za letošnje leto, da bi lahko videla, koliko LD mu pripada pri trenutnem delodajalcu?
Pa sem v dvomih, mu ta 1 dan dopusta na starost otroka pripada že za leto 2011 v izračunu sor.dela dopusta ali šele naslednje leto?
Se gleda starost otroka na zadnji ali prvi dan v letu (pri napolnitivi 15 let starosti otroka)?
HVALA ZA POTRDITEV!
LP, Lejla
Imam primer, ko se je zaposlenemu rodila hčerka septembra 2011, cca 1 mesec po začetku z delom. IMa sicer neprekinjeno delovno razmerje, zato pripravljam odločbo za dopust za letošnje leto, da bi lahko videla, koliko LD mu pripada pri trenutnem delodajalcu?
Pa sem v dvomih, mu ta 1 dan dopusta na starost otroka pripada že za leto 2011 v izračunu sor.dela dopusta ali šele naslednje leto?
Se gleda starost otroka na zadnji ali prvi dan v letu (pri napolnitivi 15 let starosti otroka)?
HVALA ZA POTRDITEV!
LP, Lejla
Takoj, ko nastane spremba je treba podati novo odločbo. Tudi, če npr. delaved 31.12. doseže delavno dobo, mu je treba 1 dan dopusta dati že v tekočem letu (oz. je treba pogledat v kolektivno pogodbo ali akte delodajalca), ampak za pogoje, ki jih določa zakon pa takoj ko sprememba nastane.
Ok, za delovno dobo vem.
A za otroka je enako? Tudi če se otrok rodi 31.12.11, zaposlenemu za to leto pripada dodatni dan dopusta v celoti?
Tudi ne glede na to, da mu pri trenutnem delodajalcu pripada SAMO sor.del LD?
hvala
A za otroka je enako? Tudi če se otrok rodi 31.12.11, zaposlenemu za to leto pripada dodatni dan dopusta v celoti?
Tudi ne glede na to, da mu pri trenutnem delodajalcu pripada SAMO sor.del LD?
hvala
Pri odmeri dopusta se vedno upošteva, da pripada že v letu ko se pogoj doseže, pa čeprav na zadnji dan v letu.
V glavnem pa je pri delovni zakonodaji vedno pravilo: Če smo v dvomu se vedno odločimo v korist delavca.
V glavnem pa je pri delovni zakonodaji vedno pravilo: Če smo v dvomu se vedno odločimo v korist delavca.
Hvala za odgovore. tudi sama sem dodelila dopust za otroka v prid delavca.
LP, Lejla
LP, Lejla
Dopust in dodatni dnevi
V službi smo prišli do ene zelo ( vsaj zame) smešne debate ...
Kje je opredeljen termin "starš samohranilec", ko govorimo o dodatnih dnevih dopusta, do katerega je upravičen tisti starš, ki je opredeljen za samohranilca ? Ali je to do napolnjenega 15 leta otoka? Ali je vezan ta dodatni dopust na pravico do rednega dopusta za otroka ali velja še naprej - primer ...navaden dopust pripada do napolnjenega 15 leta, za samohranilstvo +2 dni pa do npr. 18 leta otroka ali še dlje
)
Delam na področju trgovine, a nisem našla tega nikjer zapisanega. Smešno mi je, da bi nekateri to vlekli kar naprej ....tudi takrat ko otrok že napolni 20 let in več ( ker je še vedno brez službe, mama pa še vedno samohranilka)
Meni osebno se zdi, da je ta pravica dodatnih dni dopusta vezana na redni dopust zaradi otroka, vendar to ni nikjer uradno zapisano.
Hvala za vašo pomoč
Kje je opredeljen termin "starš samohranilec", ko govorimo o dodatnih dnevih dopusta, do katerega je upravičen tisti starš, ki je opredeljen za samohranilca ? Ali je to do napolnjenega 15 leta otoka? Ali je vezan ta dodatni dopust na pravico do rednega dopusta za otroka ali velja še naprej - primer ...navaden dopust pripada do napolnjenega 15 leta, za samohranilstvo +2 dni pa do npr. 18 leta otroka ali še dlje
Delam na področju trgovine, a nisem našla tega nikjer zapisanega. Smešno mi je, da bi nekateri to vlekli kar naprej ....tudi takrat ko otrok že napolni 20 let in več ( ker je še vedno brez službe, mama pa še vedno samohranilka)
Meni osebno se zdi, da je ta pravica dodatnih dni dopusta vezana na redni dopust zaradi otroka, vendar to ni nikjer uradno zapisano.
Hvala za vašo pomoč
...tudi samohranilcu le do otrokovega 15. leta.
Ali je to kje pisno ? Rabim namreč za službo.novi napisal/-a:...tudi samohranilcu le do otrokovega 15. leta.
V naprej hvala
V zakonu o delovnih razmerjih (od 159. člena do 166.člena "govori" o letnem dopustu) - na tej povezavi:
http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_i ... ih/#c16853
Če imate veljavno branžno kolektivno pogodbo pa poiščite še tam: upošteva se vedno za delavca ugodnejše določilo.
http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_i ... ih/#c16853
Če imate veljavno branžno kolektivno pogodbo pa poiščite še tam: upošteva se vedno za delavca ugodnejše določilo.
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Pri odmeri letnega dopusta imam naslednje vprašanje:
otrok delavca v letu 2012 (april) dopolni 15 let, ali mu za leto 2012 še pripada dodatni dan, ali ne več.
Hvala za odgovor in lep pozrav
Orhideja
otrok delavca v letu 2012 (april) dopolni 15 let, ali mu za leto 2012 še pripada dodatni dan, ali ne več.
Hvala za odgovor in lep pozrav
Orhideja
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Dobila odgovor, če komu kaj pomaga: še pripada
Orhideja
Orhideja