Očetovski dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

ana179
Računovodja
Računovodja

Re: Očetovski dopust

Odgovor Napisal/-a ana179 »

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če je potrebno tudi za koriščenje preostalega o. dopusta (75 dni v treh letih) dati vlogo prej na zavod?

hvala.
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Ni nujno. Omi imajo radi to vnaprej in full težijo s tem, ampak se lahko premisliš in oddaš vlogo kadarkoli.
bobek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bobek »

Pozdravljeni!

Tudi jaz se ukvarjam z obračunom plače za mesec december 2011, ko je bil zaposleni na očetovskim dopustu 11 dni. Kako se pravilno izvede obračun plače, da bodo ure usklajene ( plača- rek obrazec in podatki za m4)? Ali morajo biti na plačilni listi prikazne dejansko vse ure meseca decembra, vključno z očetovskim dopustom? Ali naj zmanjšam ure za teh 11 dni dopusta?

Hvala lepa za odgovor!
zlata ribica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zlata ribica »

Jaz sem v našem primeru na plačno listo napisla samo dejanske delovne ure v tistem mesecu. Delavec je dolžan prinesti obvestilo od centra za socilano delo koliko je dobil plačan starševski dopust (ure tako veste koliko jih je) in ti podatki se potem vpišejo v m4
lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Podatke o plačanem starševskem dopustu poroča CSD, ne delodajalec.
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Podatke o višini izplačila, prispevkih in akontaciji dohodnine na DURS poroča CSD. (Rek1, iRek - za dohodnino)

Podatke o urah očetovskega dopusta pa mora na ZPIZ poročati delodajalec.
Podatke vpisujemo v program za obračun plač (v kolikor podpira pravilen obračun starševskih dopustov).

Za plačani očetovski dopust se ure vpišejo v stolpcu 10 na e-M4 (število ur za katere je bilo izplacano nadomestilo - isto kot za porodniško). Znesek se ne vnaša.

Druga zgodba je za neplačani očetovski dopust.
Le ta se všteva v pokojninsko osnovo, zato ga je treba na obrazcu e-M4
vnesti v polji 6 (ure neplačanega očetovskega dopusta) ter 8 (osnova od katere so bili plačani prispevki). Za pravilno
izpolnjevanje obrazca e-M4 moramo torej ob vnosu zagotoviti poleg števila ur neplačanega očetovskega dopusta tudi osnovo
od katere so bili plačani prispevki (sorazmerni del minimalne place).
maju
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maju »

Na plačilni listi morajo biti razvidne ure očetovskega dopusta
Odgovori